Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Tort “Trunchi de copac”

Fiul meu nu este amator de dulciuri, dar isi duce aminte de unicul tort care i-a placut in copilarie. Acum nu stiu daca, tortul in sine sau felul in care arata. Este vorba de “Trunchi de copac”, facut de o fosta colega de birou, foarte priceputa in ale bucatariei si care incanta copiii si parintii cu gustul deosebit si aspectul unic al tortului. Iata reteta originala, marca Grety :

Blatul: 8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 100 gr nuca macinata. Se freaca galbenusul cu zaharul pana se albeste compozitia si cade sub forma de panglica. Se adauga treptat faina si nucile si la urma albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara mare si se coace.

Crema: 250 gr unt, 250 gr zahar, 4 oua, vanilie, 50 gr cacao. Se bat ouale cu zaharul pe aburi. Untul se freaca spuma si se adauga ouale reci pe rand in unt. Se imparte crema in doua. In jumatate se pune cacao.

Nuci pralinate: se ard 150 gr zahar in care se pun 150 gr nuci. Dupa ce se raceste se sfarama cu piulita  sau cu masina de nuci. Se amesteca cu restul de crema de ou.

Se scoate blatul din tava, se pune pe un servet, se unge cu un strat de crema cu nuci si se ruleaza.  Se imbraca in crema de ciocolata. Ca sa ia forma unui trunchi de copac se taie marginile (nu prea mari)i si se pun sub forma de cioturi ( o parte oblica sub forma de ciot si o parte dreapta sub forma de buturuga). Tortul se aseaza si asambleaza pe un platou alb. Dupa ce sta putin la rece se hasureaza cu furculita, dand forma scoartei de copac. Pe platou se pun ciupercute si crengute de asparagus. Se poate face si cu crema de ou fara nuca. In acest caz se unge blatul cu crema, iar peste se pun nucile pralinate si se ruleaza. Ciupercutele se fac din bezea, asa sau asa.  Se formaza cu cornetul cu varf drept piciorusul si separat palariute. Palaria dupa ce se poace jumatate se unge cu peltea de visine si se puncteaza cu bezea isi se pune din nou in cuptor. Dupa ce s-au racit (piciorusul si palaria) se asambleaza formand ciupercuta.

Retete de bezea : http://www.cafeneaua.com/nodes/show/4947/bezele/1

http://www.eculinar.ro/reteta/?604

http://bucatareselevesele.blogspot.com/2008/05/bezele_01.html

Imi pare rau, dar pe vrea aceea nu era moda fotografiilor, asa ca, nu am. Las imaginatia fiecaruia sa lucreze.

About these ads

9 iulie 2008 - Posted by | Bezele, Tort, Trunchi de copac

7 comentarii »

  1. unde e poza mama? fara poza nu are nici un farmec? :((

    Comentariu prin criserb | 9 iulie 2008 | Răspunde

  2. De unde poza, mai mama ? Acum cca 25 de ani nu era la moda.

    Comentariu prin ghiocel07 | 9 iulie 2008 | Răspunde

  3. Ce tineri si frumosi eram … mai ales eu !
    Vreau sa zic mai tineri.

    Comentariu prin sip | 10 iulie 2008 | Răspunde

  4. pai si ciupercutele aeal cum se fac ? din albus de oua ? si ca sa iasa rosii?:)

    Comentariu prin dana | 10 iulie 2008 | Răspunde

  5. Am mai completat, pentru cei interesati.

    Comentariu prin ghiocel07 | 11 iulie 2008 | Răspunde

  6. sarumana :*

    Comentariu prin dana | 11 iulie 2008 | Răspunde

  7. multumeac mult pentru reteta sarutmana

    Comentariu prin alexu | 7 februarie 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 100 other followers

%d bloggers like this: