Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Asigurarea obligatorie a locuintelor

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat, prin Ordinul nr. 5/2009, normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor

Ordinul CSA nr. 5/2009 a fost publicat joi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 320.

Actul normativ a fost elaborat in aplicarea prevederilor legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care ar trebui sa intre efectiv in vigoare de la 1 iulie 2009.

Obiectul asigurarii

Potrivit normelor, obiectul contractului de asigurare il reprezinta acoperirea riscurilor de cutremur, de inundatii si/sau de alunecare de teren pentru constructia cu destinatia locuirii permanente sau temporare, avand dotarile necesare acestui scop, situata pe teritoriul Romaniei.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 au obligatia de a incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii

Prima de asigurare

Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta se incheie in baza primei de asigurare, pentru fiecare an calendaristic, pana la momentul la care constructia isi pierde destinatia de locuinta, data inceperii si data incheierii valabilitatii contractului fiind precizate in polita de asigurare (PAD).

Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii PAD, astfel:
a) 20 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A;
b) 10 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B.

Potrivit legii nr. 260/2008, suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Perioada de valabilitate a politei

Potrivit normelor de aplicare, perioada de asigurare obligatorie a locuintelor este de 12 luni. Valabilitatea politiei poate inceta inainte de expirarea perioadei de asigurare, in cazul in care constructia asigurata isi pierde integral destinatia de locuinta sau bunul piere din alte cauze decat cele cuprinse in asigurarea obligatorie.

Totodata, normele prevad ca pierderea acestei destinatii nu obliga asiguratorul care a emis politia la rambursarea sumei corespunzatoare valorii primei obligatorii.

Riscurile acoperite prin polita

Riscurile de baza care sunt preluate pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile, ca fenomene naturale.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele directe provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta indirecta a producerii evenimentelor mentionate, cum ar fi incendiul, explozia ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecari de teren sau alte asemenea cazuri.

In cazul producerii unui risc asigurat se acorda despagubiri pentru pagubele provocate constructiei cu destinatia de locuinta, pentru elementele constructiei, precum si pentru dependintele, dotarile si utilitatile aferente locuirii, numai daca acestea fac corp comun cu constructia destinata locuirii.

Riscurile excluse

Normele de aplicare prevad si o serie de daune excluse de la plata despagubirilor. Printre acestea se numara : formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/ dezghet sau inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare, sau in timpul schimbarii artificial a cursurilor de apa.

De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei dupa reparatii.

CSA a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca pana la mijlocul lunii mai, va face publica lista societatilor de asigurare care vor participa la constituirea Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Potrivit Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, “contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID”.

„Aceasta inseamna ca Legea nr.260/2008 nu poate fi aplicata daca PAID nu exista”, a subliniat CSA, in comunicatul emis la sfarsitul lunii aprilie.

„PAID este, potrivit aceleiasi legi, o societate comerciala constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Dupa cum se stie deja, societatile de asigurare din Romania sunt societati private, iar decizia de a participa sau nu la constituirea PAID apartine exclusiv acestora”, a mai aratat CSA.

Mai mult, CSA a precizat ca, „pentru implementarea fara probleme a Legii nr.260/2008, sunt necesare norme metodologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul in care autoritatile administratiei publice locale isi vor indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi.” Textul este preluat de aici.

Incurcate sunt caile Domnului! Pai mai frate, daca am o asigurare facultativa care acopera toate aceste riscuri, de ce ma obligi sa fac alta? O gogorita tipic romaneasca. Ca cineva sa incaseze o gramada de bani degeaba? Pe langa aceasta asigurare obligatorie sigur trebuie sa incheiem si una facultativa. Daca se intampla o nenorocire ce poti face cu despagubirea de 20.000 EUR? Numai atata face o casa si toata agoniseala de o viata? O dam in bara ca de obicei.

15 mai 2009 - Posted by | Asigurare, Legea 260/2008

7 comentarii »

 1. De cand am venit in Danemarca, am asigurare si ca sa ies din casa cu bicicleta 🙂

  Avem asigurarea normala de casa. Se face o asigurare extra atunci cand cumperi o casa in cazul in care descoperi ca ai probleme de tevi, etc inainte sa te fi mutat aceasta asigurare iti plateste reparatiile necesare.

  Avem asigurare pt lucrurile pe care le avem in casa in caz de furt sau daca pierdem. Aceasta asigurare include mobilul, bicicletele, etc.

  Mai avem o asigurare de accidente in timp liber. Daca iesi cu bicicleta la plimbare si lovesti o masina sau pe cineva.

  Avem asigurare de viata bineinteles.

  Asigurari peste asigurari si chioar ne prind bine.

  Comentariu de salexandre | 15 mai 2009 | Răspunde

  • Si noi avem de viata, de casa, de bunuri, de masina. Dar asta obligatorie se suprapune peste cea facultativa si nu inteleg de ce.

   Comentariu de ghiocel07 | 15 mai 2009 | Răspunde

 2. Mi se pare ca e la fel cu taxa pe valoarea adaugata. Taxa pe taxa. Ca sa platiti si mai multi bani.

  Comentariu de salexandre | 15 mai 2009 | Răspunde

 3. sunt de acord ca sunt bune asigurarile insa cand e vorba ‘Doamne fereste’ sa ai nevoie sa vedeti voi cate i-ti cer sa ai numai sa nu te despagubeasca.La cea cu masina esti obligat insa celelalte si aici sunt la fel ca peste tot.Nu le dau nici un ban ca nu-ti da nimic dupa ce ai avut un necaz,spun ca e vina ta ca s-a intamplat si nu mai vezi nimic.

  Comentariu de Maria Huzum | 18 mai 2009 | Răspunde

 4. Un lucru nu inteleg si anume de ce banii adunati din asigurarile obligatorii pentru locuinte nu s-ar aduna in bugetul local din a carui raza teritoriala fac parte fiecare dintre acestea, si se incaseaza de catre PAID? Iar vorbim despre societati de asigurari private? ma intreb cine detine aceste societati si pana cand se pot da asemenea legi in tara asta. Ideea e in felul urmator, cand cineva va avea nevoie de o despagubire in baza acestui text de lege, ori nu va avea toate hartogariile de care are nevoie la dosar, ori locuinta lui nu se va incadra la cele enumerate de textul de lege:P (sau alte motive superficiale)caci asa se fac legile in tara noastra, cu o gramada de lacune pe unde cei care incaseaza banii sa se poata sustrage frumos de la partea lor de obligatie.

  Comentariu de Ioana | 19 mai 2009 | Răspunde

 5. @Ioana ai perfecta dreptate. De ce nu sunt bune asigurarile existente si societatile de asiguarare cu traditie? Multe intrebari fara raspuns. Ca de obicei, multe intrebari fara raspuns.

  Comentariu de ghiocel07 | 19 mai 2009 | Răspunde

 6. O sansa unica in timpul crizei! Este o vorba despre o taxa impusa de stat, dar si o oportunitate extraordinara pentru colaboratori! In vara asta se pot castiga bani frumosi – trebuie doar sa vrei.

  Comentariu de asigurarea obligatorie | 21 aprilie 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: