Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Eze-Parfumeria Fragonard

La plecare in concediu am primit cateva indicatii pretioase privind ceea ce ar trebui sa vizitam in Provence. Dintre acestea si celebrele fabrici de parfum (sapun si creme) Fragonard de la Grasse, St Paul si Eze. La hotel am gasit o harta cu cele trei locatii, asa ca dupa o dimineata de plaja am plecat spre cea mai aproapiata fabrica, cea de la Eze. Drumul spre Eze Village este destul de intortochiat plin de serpentine dar bine marcat cu indicatoare la tot pasul.

Intre Monaco si Nice intr-un orasel cochet ca toate cele de pe Coasta de Azur te intampina Parfumeria Fragonard.

Lasam masina intr-o parcare cu multa verdeata si mergem la intrarea in fabrica.

Aici cativa pomi cu buline lipite pe frumze, buline de diferite culori care au pe ele litera „F”, cred ca de la Fragonard.

Suntem intampinati de o doamna simpatica care ne intreaba ce nationalitate suntem. Spunem ca romani si ne anunta ca trebuie sa asteptam sa vina ghidul de limba romana (care tocmai plecase) sau sa mergem cu alt grup. Alegem ghidul de limba engleza si impreuna cu alti cativa turisti intram in fabrica. Vizita este gratuita si ghidul obligatoriu, lucru specificat pe tablitele indicatoare si chiar si pe masinile de transport.

In fabrica fotografiatul este permis, dar numai in locul in care nu sunt lucratori. Cum era sambata, nu lucra nimeni asa ca am putut face cateva poze. O doamna draguta, originala din Italia, ne-a condus si explicat procesul tehnologic al obtinerii esentei folosite in producerea parfumului, a cremelor si sapunurilor. Ne-a dezvaluit cateva curiozitati pentru noi: angajatii lucreaza numai doua ore pe zi si nu trebuie sa fumeze si sa bea pentru ca sa simta mirosul specific al esentelor, parfumul se ambaleaza in sticlute argintii pentru a se pastra cat mai mult, diferenta dintre parfum si apa de colonie, florile locate si cele din import din care se obtin esente.

Cateva ustensile folosite in extragerea esentei de parfum.

Sapunele frumusele in forma de flori si ratuste. Niste ratuste mici galbene.

Flacoane de crema parfumata si sapun

Sticlute cu parfum si dopuri aurii pregatite pentru alte sticlute de parfum

La sfarsitul vizitei insotitoarea ne-a condus intr-un magazin in care ne-a prezentat cateva mostre de parfum, am mirosit foite parfumate, ne-am dat cu crema de corp si crema de maini. Miroseam precum o drogherie. Au fost prezentate si cateva oferte de pret pentru o multitudine de produse de gramaje. Sincer cam scumpe pentru buzunarul nostru de turist si oricum nu stiam ce sa luam, cu atatea mirosuri nu mai simteam nimic. Din cap pana in picioare eram un parfum. Astfel s-a incheiat o prima parte a zilei in Eze Village. Interesant si placut totodata.

Publicitate

3 iulie 2009 - Posted by | Eze, Fragonard, Parfum

4 comentarii »

 1. […] Dupa ce ne-am imbibat in mireasca parfumului de Fragonard, am pornit spre Eze “Village”, desi nu stiam absolut nimic despre acest  loc. Am […]

  Pingback de Eze-Cetate medievala « Ghiocel07 | 9 iulie 2009 | Răspunde

 2. […] oras pot la  Mediterana. Dupa plimbarea prin miraculosul Eze Village si inspirarea parfumului Fragonard, am plecat spre Cannes cu intentia de a face o plimbare pe faleza Palm Beach. Nu ne-am inchipuit ca […]

  Pingback de Cannes « Ghiocel07 | 10 iulie 2009 | Răspunde

 3. Şi eu împreună cu prietenul meu am vizitat fabrica Fragonard din Eze-Village, fiind în drum spre Monaco, şi mi-am achiziţionat parfumuri de cea mai bună calitate, la preţuri accesibile orişicui îşi permite un sejur pe Riviera franceză, condider eu!
  Noi am avut un ghid de origine română care ne-a explicat că parfumul este cel mai concentrat, de cea mai bună calitate, având 24% bază parfumată şi persistă toată ziua; apa de parfum conţine 15% bază parfumată, şi persistă cca 5 ore; apa de toaletă are 10% bază parfumată, şi persistă 2-3 ore, iar apa de colonie conţine doar 5% bază parfumată şi persistă 1 oră, de obicei bărbaţii o folosesc ca after-shave.
  De asemenea, fabrica produce săpunuri de diverse forme: răţuşte, trandafiraşi, soare, lămâie, şi produce între 2000-3000 de săpunuri zilnic, iar specialitatea fabricii este săpunul cu ulei de măsline pentru piele uscată sau sensibilă.
  Cremele pentru faţă se fabrică cu lăptişor de matcă, fără alcool şi parfum, pentru persoanele cu piele sensibilă, iar cremele pentru corp se fabrică cu ulei de argan adus din Maroc, şi se produc 150 kg de cremă zilnic. Uleiul de argan este extraordianr de bun şi pentru păr şi unghii, însă, din păcate, este foarte scump, fiind cel mai rar ulei din lume.
  În concluzie, a fost o experienţă plăcută şi de bun augur. În opinia mea, Coasta de Azur este cel mai frumoas, select şi elegant loc care merită neapărat vizitat, măcar o dată în viaţă.

  Comentariu de Simona Enache | 4 august 2010 | Răspunde

 4. @Simona-multumesc pentru aceste detalii.

  Comentariu de ghiocel07 | 4 august 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: