Cat de cunoscuti suntem in Europa
La Krumperdorf, o localitate pe malul lacului Worthersee am fost cazati pentru doua nopti intr-un gastrof (pensiune) de o familie de persoane in varsta cu care ne-am inteles prin limba internationala, a semnelor. Nu stiau decat germana, dar acesta nu a fost un impediment in a fi bine primiti si serviti. Dimineata la micul dejun ne-au auzit vorbind in limba noastra romaneasca, care li-i s-a parut ciudata si ne-au intrebat daca suntem slovaci, daca la noi moneda este euro. Le-am spus ca suntem romani, nu au reactionat in nici un fel asa ca ei vorbeau in germana, noi deduceam ce vor sa zica, dar concluzia a fost simpla: nu auzisera de Romania. Nu am insistat pe tema aceasta, era mai bine asa.
Ca nu existam pentru Europa am putut vedea si din pliantele publicitare postate la diverse obiective turistice, unde le gasesti in toate limbile de la germana, engleza, franceza, italiana, spaniola, rusa, ceha, maghiara pana la chineza. In limba romana, nu. Este un sentiment ciudat, de frustare, sa vezi cum esti promovat peste hotare. In rest nu am simtit nici un resentiment al localnicilor fata de noi.
Existam dupa prostiile pe care le facem, ca altceva.. nu facem. Sau nu se vad.
Da, din pacate ai dreptate. Chiar nu putem face nimic pentru noi si tara noastra? Adica, mai bine zis nu vrem.
Nu te contazic …poate unii sau altii nu au auzit de Romania…asta tine de cultura generala a fiecarui individ. Chestia cu pliantele cred eu ca e o chestie de cerinta pe piata. Engleza este internatinala, iar restul de pliante sint facute doar in functie de turistii majoritari…daca romanii nu sint inca turisti majoritari…nu-s nici pliante.
ghiocel,
eu uneori ma bucur ca n-au auzit de Romania sau ca nu ne recunosc dupa limba pe care o vb…
mda… Mo ae dreptate, mai bine sa nu ne cunoasca decat sa ne arate cu degetul…