Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Zidul Berlinului

Lunea trecuta pentru ca eram foarte obosita dupa o zi cu multe probleme, am stat si am tot butonat la TV sa prind ceva din festivitatile care marcau implinirea a 20 de ani de la daramarea Zidului Berlinului si unirea celor doua Germanii. Am gasit doua posturi care transmiteau in direct, TV5 Europe si unul maghiar. Cum franceza mai pricep ceva, am ramas pe cel francez si am urmarit intreaga ceremonie. Desi ploua cu galeata, lumea era ordonata si civilizata, fara imbranceli si  manifestari zgomotoase. Mari oameni de stat din Franta, Anglia, Italia, Rusia, SUA, Germania au tinut cate o cuvantare scurta si la obiect. S-au amintit tarile care au scapat de jugul comunist in 1989. Ce m-a frapat este ca au fost citate toate cele din lagarul comunist mai putin Romania. Oare nu am scapat de comunism sau a fost o scapare? Totul a fost impresionant si a culminat cu caderea pieselelor de domino, instalate in locul vechiului zid. Uitandu-ma la tv am fost cu atat mai impresionata cu cat in 2007 am fost in acel loc si am trecut cu emotie pe sub Poarta Brandenburg, gandindu-ma la victimele dointei de a-si intalni rudele si a trai in tara lor unita. Imi doresc sa vizitez din nou Berlinul si poate sa stau cateva zile acolo.

Poarta Brandenburg astazi, acolo unde acum poti trece nestingherit din est spre vest, fara a fi impiedicat decat de amintire, de admiratie si durere la gandul celor disparuti.

O ramasita din zidul Berlinului, pentru eternitate

De-o parte Berlinul de est (rusii), de-o parte Berlinul de vest (americanii). Totul acum este istorie, loc de pelerinaj, loc de amintire, loc de cumparat suveniruri.

Inclusiv magneti cu bucatele din zid.

Piatra cubica  din asfalt marcheaza locul unde inainte de 1989 a fost zidul

Si putina istorie: Zidul avea peste 155 km lungime si a fost construit initial in 1961. In iunie 1962, au inceput lucrarile la un al doilea gard paralel la o distanţă de pana la 90 m inspre interior, casele cuprinse în această fasie fiind demolate, iar locatarii mutati la alte adrese. A fost creat un teritoriu al nimănui intre cele doua bariere, cunoscut in scurta vreme ca „fasia mortii”. Fasia era pavată cu nisip greblat cu grija, ceea ce facea foarte usor de sesizat urmele pasilor unor eventuali evadati. Zona nu oferea nicio posibilitate de camuflare, era minată si impanzită cu capcane din sarma si, cel mai important, oferea un camp de tragere vast pentru garzile care pazeau Zidul.

De-a lungul timpului, Zidul a trecut prin patru faze de construcţie:
Gardul din sarma ghimpata de bază (1961)
Gardul din sarmă ghimpata imbunatatit (1962-1965)
Zidul din beton (1965-1975)
Grenzmauer 75 (Zidul de graniţă 75) (1975-1989)

„Zidul celor patru generatii”, numit in mod oficial „Stützwandelement UL 12.11″(Elementul zidului de siguranţă UL 12.11), a fost ultima si cea mai sofisticată versiune a Zidului. Inceput in 1975 si finalizat prin 1980, a fost construit din 45.000 de sectiuni din beton armat, fiecare avand 3,6×1,2 m, totul la un cost de 16.155.000 marci est-germane. Pe creasta Zidului era montată o teava lustruita, ceea ce ar fi trebuit să faca si mai grea escaladarea sa. Zidul era intarit cu garduri din plasa, senzori de miscare, santuri impotriva vehiculelor, garduri din sarmă ghimpată, 116 turnuri de paza si 20 de bunkere. Acesta este Zidul cel mai des vazut in poze, iar bucatile din Zid care se mai afla in Berlin sau altundeva in lume sunt bucati ale celei de-a patra generatii a acestei constructii.

Sursa

Publicitate

16 noiembrie 2009 - Posted by | Berlin, Germania, Magneti, Orase

2 comentarii »

  1. Te rog dragut-o sa ridici pentru tine de la mine : un premiu dragalas si un joculet!in semn de pretuire !

    Comentariu de Mariana | 16 noiembrie 2009 | Răspunde

    • Execut operatiunea cum ajung acasa. Multumesc pentru acest gest de pretuira.

      Comentariu de ghiocel07 | 16 noiembrie 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: