Plimbare prin Cetatea „Alba Carolina”
Dupa ce am intrat pe poarta III, facem cateva fotografii din locurile de odihna si locurile de belvedere, foarte bine marcate si amenajate. La tot pasul esti intampinat de „printi” si „printese” care-ti zambesc amabil si la cerere fac poze cu vizitatorii. Dar sa scriu cate ceva despre istoria cetatii.
<<In urma asediului Imperiului Austro-ungar si infrangerea turcilor in 1683, in Transilvania isi fac prezenta trupele austriece. La initiativa imparatului Carol VI de Habsburg din anul 1714 se aproba constructia Cetatii “Alba Carolina”. Planurile au fost întocmite de arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, iar lucrarile de constructie s-au desfasurat sub comanda feldmaresalului austriac de origine franceza, Eugeniu de Savoia. Piatra de temelie este pusa in data de 4 noiembrie 1715, constructia cetatii fiinda terminata in anul 1738, la ea lucrand peste 20.000 de iobagi. Cetatea este un fort in forma de stea, cu ziduri groase, cu sapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta.
Zidurile cetatii sunt construite din caramida, piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane, grosimea lor fiind la baza 3m, iar la varf 1,20 m. Constructia este inconjurata de santuri de aparare. Suprafata totala a cetatii este de 70 ha, iar diametrul maxim de 0,9 km. Perimetrul total al zidurilor este de aproximativ 12 km. Inaltimea zidurilor de aparare este de 10-20 m.>> Sursa
Cetatea Alba Carolina se aflata in partea de Sud-Vest a cetatii Alba Iulia si este foarte frumos amenajata, cu personal imbracat ca prin 1700 si cu tunuri functionale (in fiecare sambata la 12 se trag salve de tun la schimbarea garzii).
Putina odihna dupa intrarea in cetate si o panorama spre poarta III
Intrarea in carcera
Camera de tortura si temnita
Zidurile Cetatii
Santul sudic al cetatii si podul de lemn intre Bastionul Eugeniu de Savoia si Ravelinul „Francisc de Paula”
Santul sudic al cetatii si Bisericuta memoriala Mihai Viteazu
Centrul de echitatie din cetate are 6 cai adusi din Olanda, integrati destul de greu in viata de bastion. Vedere de pe podul de lemn.
Tunel subteran spre esafod
Esafodul
Platforma de artilerie
Intrare in Castrul Roman
Un roman si un roman
O privire asupra platformei de artilerie
Armata habsburgica ce serveste Cetatea Alba Carolina este formata din peste 50 de soldati, toti imbracati in uniforme specifice primei jumatati a secolului al XVIII-lea. Armata este formata din cavalerile, infanteie si artilerile, fiecare din aceste corpuri avand propria uniforma specifica.
In fiecare zi, la orele pranzului, turistii si localnicii pot asista la ceremonia schimbarii garzii. Soldatii imbracati in haine de epoca pot fi vazuti zilnic in Cetate.
Ceva ce chiar merita vazut.
Fara doar si poate o viitoare destinatie.
Arata intradevar ca ne pasa de valorile noastre.
Felicitari si speram sa ne mentinem calitatea servicilor de acolo.
Multumim de informatie si mai ales de fotografii.
Super zona. Acum ca am aflat de la tine o sa mergem si noi, sa o bifam si p’asta. E bine cand vezi ca prin anumte parti ale tarii se face si ceva bun. Frumoase pozele, felicitari!
Merci mai mama. Daca complimentul vine de la un expert trebuie luat in considerare. A fost un timp superb care a contribuit la reusita excursiei.
[…] aprilie – deschiderea oficiala a Traseului Celor Trei Fortificatii si a Traseului de Nord al Cetatii, manifestare organizata de “Grup […]
Pingback de Manifestari in 30 aprilie si 1 Mai « Ghiocel07 | 30 aprilie 2011 |
[…] ori la Alba Iulia, de cele mai multe ori de 1 Decembrie si o data de ziua Cetatii. De la ultima vizita din mai 2010 s-au schimat foarte multe lucruri, si asta in bine. M-am bucurat sa vad un oras […]
Pingback de Un loc minunat – Cetatea Carolina – Alba Iulia « Ghiocel07 | 1 aprilie 2013 |