Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Castelul Peles

De multa vreme-mi doresc sa vizitez Castelul Peles. Din pacate pana acum nu am avut aceasta oportunitate desi am trecut prin zona de foarte multe ori. In copilarie l-am vizitat impreuna cu parintii meu, dar ochiul de adult vede altfel lucrurile. Si asta cu atat mai mult cu cat ador sa vizitez palate, castele, case memoriale, locatii peste care au trecut secole. Cred ca in alta lume am locuit la palat! Dar sa revin la realitatea zilelor noastre. Fiind la Brasov, sotul meu a venit sa ma recupereze si pentru ca timpul era destul de frumos am plecat pe Valea Prahovei sa vedem ce s-a mai construit, cum se circula, sa facem cateva fotografii. Asa am ajuns la Sinaia, am intalnit indicatorul spre Castelul Peles (destul de anemic pentru o capodopera). Lasam masina intr-o parcare la cca 500 m de intrarea pe Domeniul Regal si o luam la pas. Ajungem la o „poarta” unde nu prea pricepem care este programul de vizitare sau nu vrem sa pricepem. Adica numai martea? Pai cine-si poate planifica sa ajunga la Sinaia numai martea? Turistii romani si straini nu pot vizita acest monument de arhitectura, acest superb castel decat martea? Traim in Romania….

Nu ne intreaba nimeni de sanatate asa ca patrundem pe Domeniul. Un drum cu piatra cubica,

cu multa verdeata si pomi impodobiti cu tablite de avertizare.

Nu ma simt prea confortabil in aceste conditii, mai ales ca la tv vazusem cu o seara in urma o vizita facuta de ursi prin zona. Dar ce nu face omul pentru asi satisface o placere! Si cum placerea mea era sa vad Castelul Peles, am purces mai departe, mai ales ca nu eram singurii „vizitatori”. Si uite asa fac un efort si la propriu si la figurat si ajung la o aruncatura de bat de tinta finala. Dar cum pana la Peles este Pelisorul urc cateva „scari”

si in final obiectiv atins

Cativa paznici stateau pe o banca, povesteau si erau cu ochii in patru sa nu vina „dusmanul de clasa”. Am facut cateva fotografii mai de aproape si am plecat la maretul Peles. Nici nu ajungem bine pe aleea ce duce la Castel ca vedem o cabina a portarului si cativa paznici care se si indreapta spre intrare. Ne dam seama ca pana aici ne-a fost. Nu putem ajunge nici macar in apropierea Castelului Peles, decum sa-l si vizitam. Puteau macar sa construisca o ghereta pe masura si in ton cu locatia. Nu se potriveste de loc plasticul cu arhitectura clasica si somntuoasa a castelului.

Binenteles ca sunt furioasa pe modul tipic romanesc de a face turism. Pe Valea Loarei nu intalnesti asa ceva. Programul de vizitare este zilnic, de fotografiat poti oricand chiar si in afara programului, nici nu simti ca este paza pe acolo. Ce sa spun, avem nevoie de bani pentru intretinere dar se poate vizita o singura zi pe saptamana, martea 5 ore. Fara cuvinte! Toti cei care ne aflam acolo, si nu eram putini, ne-am multumit cu cateva fotografii de departe. Cateodata-mi vine sa pun tunul pe cei care ne calca in picioare pana si dorinta de cultura.

Cateva fotografii la intoarcere, bucurosi ca nu ne-am intalnit cu Mos Martin

O imagine de departe a Castelului Peles invadat de vegetatie crescuta aiurea. Unde sunt gradinile de altadata?

Putin mai mare, desi fara turnuri

Si uite asa mi-am facut placerea de a incerca sa vad Castelul Peles prin ochii unui adult.

Si acum putina istorie pentru curiosi

„Castelul Peleș din Sinaia,era reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă. Câțiva ani mai târziu, în 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman. Mai întâi, lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren.

Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor; în tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Însă, în viitor, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va găsi chiar în inima țării.

Peleșul va căpăta apoi o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie. Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914 (când s-a hotărât neutralitatea României din primul război mondial, care tocmai începuse) și 1925.

Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului. În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime.

Peleșul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.

Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.

Peleșul a avut o importanță deosebită pentru istoria țării noastre. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. În 1921, are loc la Peleș, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga. Doi ani mai târziu au loc serbările semicentenarului castelului Peleș (50 de ani de la începerea lucrărilor).

Castelul va rămâne reşedinţă a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist. În 1953 Peleşul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, încă de pe vremea regelui Carol I. În 1990, şi Pelişorul este deschis publicului spre vizitare.

Un calcul sumar arată că între 1875 şi 1914 s-au cheltuit la Peleş peste 16 milioane de lei-aur.

După Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelişorul au fost reintegrate în circuitul turistic. În 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Imediat după retrocedare au început negocierile și Peleșul a revenit în proprietatea statului român ca muzeu istoric. În schimb guvernul român a acordat 30 de milioane de euro Casei Regale a României.”

Sursa

Reclame

24 mai 2010 - Posted by | Valea Prahovei | , ,

4 comentarii »

 1. Iar mi-am luat portia de frumusete si racoare montana de la tine. Mai ales ca azi aveam mare nevoie.

  Comentariu de amalia | 24 mai 2010 | Răspunde

 2. absolut fantastic, numai martea??? nu, eu cred ca in tara asta special cineva se opune dezvoltarii turismului!
  eu am fost si anul trecut, este absolut superb! vizitindu-l realizezi cu adevarat ce a insemnat monarhia pentru romania. in primul rind civilizatie…ce mult ne lipseste asta acum!

  Comentariu de alison | 25 mai 2010 | Răspunde

 3. @amalia-sunt multe frumuseti in tara noastra, dar din pacate, asa cum am mai spus, foarte slab mediatizate. Iar unele evenimente se anunta dupa ce au fost.
  @alison-acum daca stau sa descifrez mai bine programul, s-ar putea sa fie si restul zilelor, dar oricum daca era scris in chineza probabil se intelegea mai bine. Nu puteau sa scrie: luni-inchis; marti 11-17; miercuri, joi, vineri 9-17. Greu cu limba romana…

  Comentariu de ghiocel07 | 25 mai 2010 | Răspunde

 4. eu am fost si stiu cum innauntru.daca mergeti cred ca lesinati cand veti vedea ce este innauntru. este o masa unde manca familia regala si chiar si un hol mare deci este fantastic locul acela.eu am fost si la Castelul Pelisor. si acolo este un loc minunat si foarte frumos.a si sa va spun un secret familia regala avea o incapere secrete si un dulap care se deschidea printr-o chei dar va rog sa nu spuneti la nimeni .

  Comentariu de avram andreea | 6 martie 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: