Orasul Brad, oras in Tara Motilor
Brad este municipiu si oras minier din județul Hunedoara. Mineritul in zona Brad este atestat documentar din anul 21 î.Hr. Aurul extras din minele de aici a ajuns in piramidele egiptene, la Roma, in Imperiul Austro-Ungar, dar si in Uniunea Sovietică. Ultimul gram de aur a fost scos in anul 2006, dar asta nu pentru ca nu mai exista (cu toate ca timp de 2000 de ani a fost tot extras), ci datorita faptului ca guvernele de dupa 1989 au facut tot posibilul sa inchida minele din zona si sa le devasteze. Oprirea acestora s-a mai intamplat in toti acesti mii de ani doar o singura data si doar pentru 3 luni, in perioada Revolutiei de la 1848.
Orasul Brad este situat in Depresiunea Bradului, la o altitudine de 500-600 m, la 36 km de Deva pe drumul care duce la Oradea
Este un oras frumusel cu multa verdeata intre blocuri si parcuri curate si ingrijite. In plus in cele cateva magazine gasesti marfuri de calitate si oameni deosebit de serviabili. Iar graiul ardelenesc te „gadila” placut la ureche.
Un oras curat cu multa verdeata si racoare
Statuia Lupoaicei, simbolul latinitatii poporului roman
Monumentul Noii Dacii
Muzeul Aurului care reflecta istoria mineritului in Romania, contine minerale provenind din diferite zone ale tarii, precum si esantioane de aur masiv gasite in Muntii Apuseni. Acum inchis din motive prezentate aici.
Un strigat de autor: Salvati aurul motilor!
Salvati muzeul aurului Brad!
Parcul orasului: teatrul in aer liber
alei frumoase cu stationare umbroase si una din fantanile arteziene.
Ce bine este la umbra….
dupa o plimbare reusita
dupa o sedinta foto
si o imagine de suflet
10 pentru post, 10 pentru Brad, 10 pentru strigatul de ajutor, rusine jefuitorilor ! SE STIU EI, OARE?
si de data asta ne-ai daruit imagini frumoase,multumim!
@mariana-jefuitorii….sigur se stiu, dar ce folos….?
@alison-placerea este de partea mea.
Foarte frumoase pozele. Nu-mi imaginam ca Bradul este asa de frumos. Uite asa, cu ajutorul tau mai vad si eu ce s-a schimbat prin orasele pe care nu le-am vazut de mult.
Da,si noi am fost luna trecuta la Brad cand a fost o nedeie, lume multa, galagie, veselie, muzica, erau mici pe gratar, fum cat cuprinde, bere, frigarui, porumb fiert, vata de zahar pe bat, baloane sute, mese cu fel de fel obiecte lucrate cu mana, din ata, plante, plastic sau metal, colaci secuiesti facuti in fata noastra chiar de persoane specialiste din Harghita(foarte interesant dealtfel: o foaie de aluat intinsa, rotunda, se taie in cerc din exterior spre interior latimea de 1-1,5 cm care se ruleaza apoi pe suportul din lemn uns imprealabil cu unt. La sfarsit, colacul secuiesc astfel copt se unge cu un sirop cald peste care se cerne nuca macinata, cocos sau mac, la alegere).
Am fost si urmatoarea saptamana la Brad, dar era altfel… Poate doar daca mergeam la stanga pe strada de langa spital, apoi inca o data la stanga, dupa care la dreapta! Ar fi fost un loc superb, casa, gradina, pomi, apa, pasarele, soare si multa bucurie alaturi de gazda !!!
06 sept.2010
–––––-
Parca as cunoaste locatia! Am dreptate?
Da,ai dreptate. Cunosti locatia !!!
Am citit ca a fost anulata licitatia privind vanzarea cladirii care adaposteste Muzeul Aurului din Brad incheiata acum un an, astfel ca primaria orasului a primit o notificare din partea lichidatorului ca in termen de 30 de zile sa transmita un raspuns in scris privind intentia de cumparare a imobilului. Primaria are avizul de principiu al consiliului local pentru intentia de cumparare a imobilului.
Muzeul Aurului contine cea mai mare colectie din Europa de piese din aur nativ inca din vremea dacilor. Este o bucurie sa stim despre originile noastre,sa vedem turisti si localnici mandri si dornici de cunoastere, stiinta, educatie.08 sept.2010.
Multumesc pentru informatie. Abia astept sa-l vizitez si eu. Sa ma ti la curent cu noutatile.
Da,frumoase poze postate dar daca mergi putin mai lateral ramai socat de cata nepasare din partea” cui”.Spun asta ,anul trecut am vizitat orasul meu” natal” si adevarat,daca esti prin „centru” e ok adica curat si ingrijit dar pe laterale este” imbatrinit”, neingrijit ar trebui primaria sa viziteze si partile laterale. Cel ce a postat pozele ar fii trebuit sa spuna si despre verdeata de pe digurile Luncoiului,s-au poate nu le-a vazut etc.Un lucru bun oamenii au ramas la fel politicosi si serviabili .
Noi am vizitat orasul Brad, nu si periferiile. Daca stau sa ma gandesc fiecare oras din Romania are periferiile pline de gunoaie, asa ca oricum nu era ceva deosebit. In ce priveste verdeata de pe digurile Luncoiului poti povesti, nu ma deranjeaza. Nu era in obiectivul meu. Vreau sa spun doar ca toata zona este frumoasa.
[…] Brad din judetul Hunedoara este situat la o distanta de 36 de km de Deva, pe drumul ce duce la Oradea, […]
Pingback de Brad, capitala Tarii Zarandului « Ghiocel07 | 19 mai 2013 |