Muzeul Tehnic din Viena
Dupa ce te-ai plimbat prin centrul Vienei, ai facut schopping sau ai vizitat palatele imperiale, pe Mariahilfer Straße 212, 1140 Vienna (langa castelul Schönbrunn) poti petrece o zi intr-un mod cat se poate de placut, distractiv si instructiv. Aici se gaseste Muzeul Tehnic cu exponate unice in lume formate din echipamente, utilaje si tehnologii de mult uitate.
Constructia cladirii care adaposteste muzeul s-a inceput in 1908, pe vremea imparatului Franz Joseph si s-a deschis in 1918 astfel ca el nu apucat s-o vada finalizata.
Muzeul se intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati, pe cinci etaje, unde pasionatii de istorie (si nu numai) au ce vedea. Exponatele prezinta o evolutie a tehnologiei in plan istoric, social si economic. Unele exponate sunt clasificate ca unice in lume, cum ar fi Sageata Argintie Mercedes.
Sunt foarte multe exponate interactive care pasioneaza de-opotriva parinti si copii (exploatarea de carbune intr-o mina de huila,
producerea curentului electric clasic, solar sau eolian,
machete ale colosului OMV).
Se pot admira locomotive
si vagoane de epoca,
avioane si elicoptere,
i
biciclete si masini de epoca
utilaje folosite in tipografie si publicatii din secolul IX-XX, aparatul Morse, telefoane, masini de scris, aparate radio si tv, ustensile de bucatarie, radiatoare
in marime naturala, masini, biciclete si motociclete de epoca,
trasuri originale, instrumente muzicale din cele mai diverse,
un studiou de televiziune modern la care se poate „da o stire” alaturi de tehnologia devenita istorie.
Fiecare exponat este insotit de o scurta istorie in germana si engleza, iar jocurile intercative ajuta la intelegerea fenomenelor explicate.
Pentru o clipa de odihna poti sta pe un scaun sau fotoliu si sa asculti in casca muzica, explicatii sau poti urmari un scurt filmulet.
O zona interesanta este cea rezervata copiilor, numita Mini Tehnicus, unde cei acestia pot descoperi tehnologia sub diverse aspectele, prin experimente de „cauza si efect”. Aici sunt amenajate studiouri muzicale in care copiii isi exercita „talentul”.
Si dupa atata plimbare si documentare pe patru etaje, dupa teleportare in timp si spatiu, dupa ce am vazut schimbarile ce au avut loc in stiinta de-a lungul secolelor, putina odihna nu strica.
Acest muzeu este foarte interesant atat pentru adulti cat si pentru copii, este un mod foarte placut de a petrece timpul liber in orice zi din saptamana. Este educativ si merita vezut de oricine.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns