Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Marmote in Nationalparkplatz

Asa cum am spus acest post este axat numai pe dragutele de marmote intalnite la 2369 m in Nationalparkplatz de pe Glossglockner.

„Marmota alpina (Marmota marmota) este o specie de marmota care traieste in zonele muntoase din centrul si sudul Europei, la inaltimi cuprinse între 800 și 3200 m, mai ales in regiunile vestice si centrale ale Alpilor, precum si in Carpati. A fost introdusa in unele regiuni din Alpii Orientali, in Pirinei si in Muntii Padurea Neagra.

Marmota alpina isi poate sapa galerii si in solul pe care omul nu il poate patrunde nici cu un tarnacop. O marmota alpina poate cantari intre 4 si 8 kg si are o lungime cuprinsa intre 42 si 54 cm (fara coada, care masoara in medie 13-16 cm). Marmota alpina se hraneste cu plante cu tulpina moale, frunzele si florile ierburilor, dar si cu insecte, paianjeni si viermi.

Consuma cantitati mari, pentru a-si depozita grasime suficienta pentru lunga perioada de hibernare. Pentru a se hrani, iese din viziuna sa in diminetile si in dupa amiezele reci. Nu suporta caldura, iar in zilele fierbinti de vara nici nu se hraneste. Cauta plantele cele mai tinere si mai suculente, pe care le tine apoi cu labele anterioare, pana le rontaie. Pentru a-si construi vizuina, sapa cu labele anterioare si impinge pamantul in afara galeriei cu membrele posterioare. Dislocă pietrele mai mari cu dintii. In regiunile stancoase isi sapa vizuina sub stanci.

In fiecare vizuină traieste o singură familie. Constructia poate avea si mai multe incaperi. Incaperile mari de locuit sunt captusite cu iarba uscata, iar capetele galeriilor reprezinta toaletele. Marmota alpina traieste in grupuri. Fiecare grup este compus din perechea de parinti si puii acestora, ce pot proveni si din generatiii anterioare. Se presupune ca la construirea vizuinilor mai mari coopereaza mai multe generatii.


Marmotele alpine sunt foarte defensive impotriva intrusilor si ii avertizeaza folosind un comportament de intimidare, prin marcarea teritoriului, lovituri repetate din coada si fluieraturi.

Sezonul de reproducere este primavara, chiar la sfarsitul perioadei de hibernare. Marmotele alpine devin mature sexual la varsta de 2 ani. Durata de viata este intre 15 și 18 ani.
La sfarsitul verii, membrii mai batrani ai grupului cara in vizuina ierburi uscate pentru a captusi si a inchide cu acestea intrarile. De regula, in octombrie se retrag sub pamant, pentru a-si incepe somnul de iarna. Marmota alpina petrece pana la 9 luni din an in hibernare.

Bataile inimii le scad la numai cinci pe minut si respira de doar 1-3 ori pe minut. Temperatura corpului scade pana aproape de temperatura din vizuina. Daca aceasta se apropie de punctul de inghet, frecventa batailor inimii si a respiratiei creste, pentru ca animalele sa nu inghete.

Iarna multe marmote mor daca nu au rezerve suficiente, in special animalele tinere. Acest lucru se intampla in iernile deosebit de grele sau din contra, deosebit de usoare, cand trebuie sa isi consume prea repede rezervele de grasime. Sursa

Este cam lung materialul dar mi-i s-a parut interesant.

Sunt prietenoase,

sunt mici vedete,

O marmota mai mare, probabil mamica, destul de circumspecta la inceput

s-a imprietenit foarte repede

chiar incearca sa fure mancarea celor mici, fapt pentru care Dana o cearta.

Ca sa se convinga ca nu am mancare a trebuit sa le arat mainile goale. Oricum erau nedumerite…

Au fost superbe

Reclame

27 octombrie 2010 - Posted by | Austria | , ,

5 comentarii »

 1. Vai, ce haioase sunt marmotele. Nu știam că sunt așa de prietenoase 🙂 Când am ajuns şi noi prin aceste locuri chiar am păstrat o anumită distanță față de ele pe motiv să nu le deranjăm.

  Comentariu de Ovidiu | 12 februarie 2014 | Răspunde

  • Prima data cand am ajuns in zona noi nu le-am vazut. Abia a doua oara fiul meu ne-a atras atentie, el le vazuse cu alta ocazie. Sunt intradevar foarte dragute.

   Comentariu de ghiocel07 | 12 februarie 2014 | Răspunde

 2. […] Doar acum când m-am pregătit să scriu acest post am găsit pe internet, pe blogul d-nei Șerb, un post în care marmotele le mâncau din mână . Ei…bine am văzut-o şi pe asta. Am revăzut clipul cu pricina de vreo câteva ori şi tot […]

  Pingback de Gheţarul Pasterze şi întoarcerea de pe drumul alpin Grossglockner prin Heiligenblut | 12 februarie 2014 | Răspunde

 3. Poate le revedem in toamna !

  Comentariu de serbionel | 19 august 2015 | Răspunde

 4. Poate le revedem in toamna, le stiu de acum …adresa!

  Comentariu de serbionel | 19 august 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: