Turist in Praga
Praga este capitala Cehiei, situata in Boemia centrala, pe raul Viltava. Este supranumit „Orasul celor 100 de clopotnite” sau „Orasul de aur”. Din anul 1992 centrul vechi este inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.
Ajungem la Praga intr-o zi de joi, asa pe la ora 10 dimineata dupa o noapte petrecuta intr-un satuc la cca 40 km de vestita capitala. Cu greu parcam pe o straduta laturalnica, pe tot locul gasim semnul de „REZERVAT”, probabil pentru locatari sau cei care lucreaza pe acolo. Nu am gasit parcarea cu caciula (adica subterana) unde am parcat in urma cu ceva ani. Ne aduceam aminte ca este pe undeva nu departe dar incepusem sa ne invartim in cerc iar Ioana (vocea din GPS) era deja exasperata. Dar bine ca am gasit un loc bun, destul de aproape de centrul vechi si cu aparat de taxare in EUR.
Si asta a fost pentru noi o problema, nu aveam moneda locala. In cele din urma am constatat ca oriunde se poate plati si in EUR, la cursul de 1 eur=25 coroane.
Pornim pe stazi inguste, ordonate, curate si pavate cu piatra cubica.
Sofronica ramane cumintica la locul de parcare si „soferului” deja ii fug ochii la alta. Oare e frumos?
Ajungem in Piata centrului vechi ( Staromestka) unde ne pierdem printre miile de turisti din toate colturile lumii. Aici ramanem uimiti cata frumusete a creat istoria. Nu stim la ce sa ne uitam mai intai.
Lume multa vorbind toate limbile pamantului se indreapta spre Turnul cu ceas (construit in 1338). La inceput nu inteleg de ce. Pe urma aud bataile ceasului, apar 12 figurine (aflu ca reprezinta cei 12 apostoli), dintr-un mic balcon se aude o trompeta, o urare in limba ceha si aplauzele turistilor.
Foarte emotionant sa aparti acestei lumi, acestui univers. Dar daca inchizi ochii te simti in alt secol, un secol care a creat aceste frumuteti care te inconjoara. Tot acolo este si Ceasul astronomic care dateaza din 1410.
Stai, privesti si te minunezi la creatiile pe care le ai in fata. La un moment dat agitatie mare. Ma pierd de sotul meu, o iau la pas si vad cateva mirese de origine asiatica facand poze in fata turnului. Se pare ca aduce noroc….
Revin in Piata, acolo troneaza maiestuoasa Statuia lui Jan Hus, construita la 6 iulie 1915 la 500 de ani de la moartea reformatorului ceh. Desi contestata datorită aspectului sau modern, statuia ramane un simbol al identitatii poporului ceh, un punct de referinta pentru turismul din capitala ceha.
Nu stim in ce parte s-o luam. Totul este frumos. Inca o capitala in care se poate si se face turism de calitate. Nu esti impiedicat de nimeni si nimic. Grupuri de turisti tineri si mai putin tineri, cu ghid sau fara ghid strabat starzile pietruite (atentie la incaltari, este destul de dificil sa mergi pe ele daca nu ai pantofi comozi si cu talpa plata). Te pierzi printre cladirile uriase, restaurate si de o frumusete rara. Sunt destul de inalte, stai cu ochii spre cer si nu sti ce sa fotografiezi. Din nou am senzatia ca nu-mi incap in obiectiv….
Palatul Goltz-Kinskych
Casa Storch
Primaria veche (in centru)
Biserica Fecioarei Maria din Tyn
in continuare, formand un careu…
Biserica Sf Nicolae
Casa Clipei (cea inchisa la culoare)
Casa Madonei Negre care adaposteste colectia cubismului ceh-artisti, desene, picturi, sculpturi.
Casa Municipala din Praga
Banca Nationala a Cehiei
Frumos si curat
Chiar daca seamana, nu sunt aceleasi
Hotel City Centre
Mall-ul Palladium, o latura
Teatrul Hiberna
Pe trotuare sunt amenajate frumoase terase deloc aglomerate. Culmea nu urla nici muzica…
Casa celor 3 trandafiri (dreapta)
Praga este orasul in care am intalnit cele mai multe magazine cu suveniruri: obiecte din sticla sau cristal de Bohemia, jucarii din lemn, bijuterii cu rubine sau chihlimbar, papusi si marionete sculptate manual din lemn, diverse obiecte cu emblema Cehiei. Se spune ca traditia cehilor de a sculpta manual papusi si marionete dateaza din secolul al XVIII-lea. Plimbandu-ne de colo-colo am dat si de piata din Praga. Probabil una din ele. Dar depre asta alta data….
Din pacate timpul a fost marele nostru dusman. Nu am apucat sa vedem Piata Vaclav, Castelul Hradcany, Podul Carol-unul din simbolurile Pragai, cladiri noi si moderne precum Dancing House de pe malul Viltavei sau Turnul de televiziune. Poate alta data, cine stie….
Superb! Bine ati venit,sanatosi si sper, fericiti!
Frumos concediu ati avut.
Da Criss. Doresc ca fiecare la varsta noastra sa poata avea astfel de experiente. Este minunat sa te incarci sufleteste dupa o viara de materialism si educatie. Concediu placut si tie.
frumoase imagini,iti multumim pentru ele si iti uram sa te mai plimbi!:)
Praga:) Vreau si eu sa merg anul acesta acolo.
In ce satuc de langa Praga ati fost cazati? Cum ati gasit cazarea respectiva?
Imi doresc sa vad Praga insa am putin inima indoita sa merg in Cehia deoarece am auzit ca cehii sunt cam scarbosi:(
Nici poveste. Cehii sunt chiar foarte primitori si serviabili. Nu pleca la drum cu prejudecati. O sa vezi ce incatata vei fi
Cazarea a fost gasita de fiul meu la Savoia Residence
Multumesc:) De abia astept sa merg!:D
[…] care am vizitat-o in amanunt in 2011 dar parca tot as fi stat acolo sa-mi clatesc ochii cu cladirile frumos […]
Pingback de La plimbare prin Praga « Ghiocel07 | 30 august 2013 |