Berlin-Capitala Germaniei reunite
Berlin este capitala Germaniei. Este asezata pe raul Spree si este cel mai mare oras al tarii cu aproximativ 4 milioane de locuitori cu o suprafata de cca 900 km². Berlinul este si unul dintre cele mai verzi orase din Europa, peste 60 la suta din suprafata totala fiind reprezentata de parcuri si raur.
Berlinul a fost capitala Germaniei intre 1871 si 1945 si a redevenit capitala acestei tari in 1990, odata cu reunificarea Germaniei si a aderarii fostei RDG la RFG.
Intre 1945 si 1990, in urma celui de-al doilea razboi mondial si a impartirii sferelor de influenta in Europa, orasul Berlin a fost divizat in Berlinul de Vest si Berlinul de Est.
Reunificarea Berlinului s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele parti ale orasului, atat a celor din est cat si a celor din vest, in octombrie 1989, prin actiunile de demolare a zidului Berlinului. Reunificarea Germaniei s-a desavarsit apoi si din punct de vedere legal, politic, administrativ, monetar si teritorial in diferite etape in decursul anului 1990, culminand cu 1 octombrie 1990, ziua semnarii actului de reunificare a Germaniei numit Tratatul doi plus patru de catre Cei Sase Semnatari, precum si cu 3 octombrie 1990, noua zi nationala a Germaniei Reunite. Sursa
Si acum dupa lectia de istorie sa revenim la realitate. Ne-am cazat intr-un hotel foarte bun la pret rezonabil,
langa care ce credeti ca vedem? Reprezentanta DACIA 🙂 Hai ca mi-a tresarit putin inimioara de mandrie nationala….
De la fereastra inchisa a camerei ( sa nu ne sinucidem) se deschide o panorama verde
Si acum la drum. Cu ajutorul GPS-ului am ajuns destul de usor in centrul Berlinului, mai greu a fost cu parcarea. In cele din urma gasim o parcare cu caciula (subterana), am parcat-o pe Sofronica si dam sa iesim. Ne vede un nene derutati si ne arata iesirea, adica ne indreapta spre ascensor in fata caruia era asternut un covor rosu. Da, nu radeti era covor ROSU. Ma simteam deja la Cannes 😉 Intram si facem ochii mari, nu arata de loc a ascensor de iesit din parcare. Apasam pe un buton pentru parter si urca dumnealui, adica lifrul, pana in holul hotelului ADLON, de 5 stele.
Acolo lume buna, imbracata la patru ace servea licori scumpe in fotolii si canapele pe masura. Ne facem ca sunte-m de-ai casei, desi dupa tinuta se vedea de la o posta ca nu, dar nu ne intreaba nimeni nimic asa ca iesim tacticosi pe usa principala. Afara vedem un sir de limuzine care aduceau ceva oaspeti de seama.
Dupa ce am revenit la realitate am pornit la plimbare. Pentru ca timpul nu ne permitea altfel, am luat autobuzul si timp de 2 ore am trecut in revista cele mai importante obiective turistice, istorice si de actualitate. Initial ne gandeam ce putem sa vedem in 2 ore….ei acum pot spune sincer ca puteau sa mai fie inca pe atat ca nu ne plictiseam.
Am pormit de la Poarta Brandenburg, simbol al orasului care pe timpul Razboiului Rece facea parte din Zidul Berlinului, se afla pe granita intre est si vest. Piata Pariser Platz este complet renovata, este locul cel mai frecventat de turisti, aici de fac fotografii,
aici intalnesti persoane imbracate in americani, nemti sau rusi, purtand steagurile corespunzatoare, aici se fac jonglerii, aici este locul de intalnire al turistilor cu conducatorii de grup, aici sunt cele mai scumpe hoteluri, aici sunt cladiri importante, aici sunt parcari subterane.
Carul Victoriei cu fata spre fosta RFG
partea dinspre fostul DDR
Deci am luat bilete si am plecat cu autobuzul. Am facut foarte multe fotografii pe care chiar nu le pot pune in ordinea in care au fost facute, asa ca incerc sa postez cateva cu explicatiile de rigoare.
Reichstag, sediul Parlamentului German
Palatul Charlottemburg, cel mai mare palat din Berlin, ars din temelii in al doilea razboi mondial si reconstruit. A fost resedinta de vara pentru Sophie Charlotte, sotia electorului de Brandemburg
Catedrala din Berlin situata pe Insula Muzeelor
Universitatea din Berlin
Alte cladiri cu „miros” de istorie
Muzeul de Antichitati
Memorialul Holocaustului, inaugurat in 2005 si comemoreaza uciderea a 6 mil de evrei de catre nazisti
Pod peste raul Spree si turnul TV in zare
isti
O latura a Primariei
Locul pe unde inainte de 1990 era Zidul Berlinului
O parte din zid ramasa in picioare
Galeria estica, pe o lungime de 1316 m sunt 106 picturi
Muzeul Zidului
Muzeul Pergamon
Piata Postdamer reconstruita dupa 1994 si cele mai inalte cladiri de aici
O cladire multifunctionala: arena pentru hochei, baschet, handbal, cinematograf, cazino, hotel, bar, restaurant….
Un perete din Muzeul Evreiesc
Imagine pe raul Spress
Alte cladiri moderne, unele sedii de ambasade
Ati recunoscut?
Muzeul „Madame Tussau” deschis in 2008. Pe langa personalitati politice, culturale si muzicale reproduse in ceara se afla si controversatul Adolf Hitler. La inaugurare cineva a rupt capul manechinului, dupa care fiind restaurat a fost pus in spatele unui panou de sticla.
Intrarea in Ambasada Rusiei. Aici toata lumea facea poze, fara nici o problema. Ma intreb daca la noi am fi putut face…
Turnul TV are o inaltime de 360 m, cea mai mare cladire din Berlin, situata in Alexanderplatz
Binenteles ca am trecut si pe strazi cu magazine multe si scumpe, cu branduri de renume, cu institutii financiare si bancare, cu parcuri in care tinerii stateau direct pe iarba, cu cladiri noi si vechi, cu masini mici si mari, cu copaci dichisiti, cu politisti care dadeau amenzi, foarte multi turisti de toate varstele.
[…] ca ai mei in timp ce se plimbau cu Berlin City Tour si se minunau privind in dreapta si in stanga si ascultau explicatiile in casca fiind […]
Pingback de Berlinul vazut de sus « Ghiocel07 | 8 iulie 2011 |