Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi

Moment magic la Opera din Roma. Un superb moment de performanta muzicala si revolta. 12 martie, Silvio Berlusconi a trebuit sa se confrunte cu realitatea. Italia a sarbatorit aniversarea a 150 de ani de la unire si cu acest prilej a fost la Opera din Roma, un spectacol al Operei din cele mai simbolice de la aceasta unire: „Nabucco” de Giuseppe Verdi, dirijata de Riccardo Muti.

„Nabucco” de Verdi este o lucrare muzicala politica: ea evoca povestea de inrobire a evreilor in Babilon si celebra piesa „Va pensiero” este corul sclavilor oprimati. In Italia, acest cantec este simbol al cautarii libertatii poporului, care in 1840 – anul in care opera a fost scrisa – era asuprit de catre Imperiul habsburgic si a luptat pana la crearea Italiei unificate.

Inainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru un discurs ce denunta reducerile din bugetul culturii de catre guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernamant si fost ministru in guvernul Berlusconi.

Aceasta interventie politica intr-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neasteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol …

Interviu in Times” – Riccardo Muti, dirijor, spune ca a fost o reactie de revolutie: „La inceput, am fost ovationat de public. Apoi am inceput spectacolul de opera. Totul mergea foarte bine, dar cand am ajuns la celebrul cantec Va Pensiero, imediat am simtit ca atmosfera a devenit tensionata in audienta. Exista lucruri pe care nu le poti descrie, dar le simti. Anterior, tacerea publicului era preponderenta. Dar atunci cand oamenii au realizat ca Va Pensiero va incepe, tacerea a fost schimbata cu o fervoare reala. Se putea simti reactia viscerala a publicului la lamento-ul sclavilor cantand „Oh tara , atat de frumoasa si de pierduta! „.

In timp ce corul se apropia de sfarsit, audienta deja striga „Bis! „Publicul a inceput sa strige: ” Traiască Italia! ” si „Vive Verdi! ” Oamenii din balcoane au inceput sa arunce cu mesaje patriotice – unii solicita, ” Muti, senator pe viata”.

Desi el a mai acordat doar o data la La Scala din Milano in 1986, un BIS, Muti a fost reticent in a acorda „a doua oara bis-ul” . Pentru el, o opera ar trebui sa fie de la inceput pana la sfarsit. „Eu nu am vrut sa se interpreteze un bis. ” Spune el.

Dar publicul a fost deja trezit de sentimentul de patriotism. Intr-un gest teatral, dirijorul se intoarse pe podium lui si se confrunta atat cu publicul cat si cu Berlusconi si asta e ceea ce s-a intamplat:

Dupa ce apelul pentru un „bis” din „Va Pensiero” s-a oprit, s-a auzit in public: „Traiască Italia!”

Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu „Traiască Italia”, dar … [Aplauze]

Muti: Am peste 30 de ani de cariera si am trait ca un italian care a calatorit in intreaga lume de multe ori, mi-e rusine de ceea ce se intampla in tara mea. Asa ca voi aproba cererea dvs. de bis „Va Pensiero”. Aceasta nu este doar pentru bucuria mea, ci pentru ca in seara asta, cand am condus corul cantand „O, tara mea, frumoasa si pierduta,” m-am gandit ca daca vom continua in acest fel, vom ucide cultura pe care Italia construit-o. In acest caz, noi, tara noastra am devenii cu adevarat „O, tara mea, frumoasa si pierduta,”[Aplauze, inclusiv a artiştilor pe scena]

Muti: Din moment ce avem aici un „climat italian,” eu, Muti, am tacut pentru prea multi ani. Permiteti-mi acum … ar trebui sa dam un sens acestui cantec, asa ca suntem in casa noastra, pe scena capitalei si cu un cor care a cantat frumos, daca nu va suparati, va invit sa va alaturati pentru a canta impreuna.

El a invitat apoi audienta sa cante cu corul de sclavi. „Am vazut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata opera din Roma s-a ridicat. Si, de asemenea, corul. A fost un moment magic de opera.”

In seara aceea nu a fost numai o reprezentare Nabucco, dar, de asemenea, o declaratie a teatrului in atentia politicienilor

Via mail

5 august 2011 - Posted by | Giuseppe Verdi, Italia, Patriotism, YouTube

Un comentariu »

  1. superb

    Comentariu de Marius-catalin Marco Cimpean | 14 februarie 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: