Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Geneva-orasul nou

Geneva este al doilea oras al Elvetiei, situat în extremitatea vestică a tarii, la vest de lacul Geneva (in care se varsa Ronul si Arve), Muntii Alpi si Muntii Jura. Aici au loc cele mai importante intalniri internationale, este considerat “Capitala Pacii”, este al doilea centru ONU si al organizatiei “Crucea Rosie” si ocupa primul loc (la egalitate cu Zurich) in lista oraselor cu cea mai buna calitate a vietii. Si daca tot vorbim de lac, sa incepem promenada de aici.

Lacul Geneva sau Leman pentru francezi  este lung de aproape 73 de kilometri si lat de cca 14. Este al doilea lac al Europei, dupa Balaton si cel mai mare dintre lacurile alpine avand o forma de interesanta de corn. Malurile nordice, vestice si estice apartin Elvetiei si malurile sudice Frantei. Frontiera dintre cele doua tari trece prin mijlocul lacului.

Dupa ce ne-am intalnit cu Alina, sotul ei si dulcea lor fetita am coborat impreuna cu Vlad si Livia din orasul vechi

si ne-am plimbat  toti cei 7….  romani pe Promenade du Lac in apropiere de Podul Mont Blanc.

 

Pentru mine intalnirea cu Alina

a fost mai de pret decat sa admir gastele si frumoasele lebedele (desi le-am vazut si fotografiat),

decat zecile de ambarcatiuni de lux (pe care nu le-am ignorat)

sau buticurile cu suveniruri (care pentru prima data nu m-au interesat).

Orice as fi facut nu puteam sa nu observ lantul de cladiri moderne si impozante care se oglindeau in luciul apei limpezi si albastre.

Iar despre “Jet d’eau” se sa mai spun…. Totusi trebuie sa spun cateva cuvinte:  “Jet d’eau” este un jet cu apa pompata la 140 de metri inaltime reprezentand o fantana (cea mai inalta fantana arteziana din lume). Spectaculosul jet era folosit ocazional pentru a elibera presiunea de la instalatia de producere a energiei electrice de pe Ron. Oamenilor le-a placut insa atat de mult incat in anul 1891 primaria a creat o fantana permanenta. Se spune ca noapte jetul de apa este luminat foarte frumos.

Aici lumea fotografiaza sculptura a doua femei tinere: „Republica de la Geneva” si „Helvetia”, un simbol al aderarii Genevei la Confederatia Elvetiana la 12 septembrie 1814

Cum se facuse ora pranzului si venise si oboseala pe la piciorusele Silviei,

ne-am despartit cu parere de rau, am coborat din orasul vechi, am traversat Bastions Park unde cativa localnici jucau sah cu piese destul de mari si nu prea usoare,

am fotografiat cu un ghiveci „mic” cu flori,

am traversat Place de Neuve cu Grand Theatre

luat-o pe Sofronica din parcare si am plecat cu sotul meu la o plimbare cu masina. Am ajuns in dreptul Gradinilor Englezesti unde mi-a atras atentia un imens ceas floral.

Nici nu se putea altfel in patria ceasurilor. Este construit din 8 cercuri concentrice si culorile variaza in functie de sezon. Acul care indica secundele este cel mai mare din lume, masurand 2,5 metri in lungime.

Am dat ocol lacului si pe partea opusa Hotelului Mon Blank, mare aglomeratie. Era ceva manifestatie culturala dupa cum era amenajata faleza.

Chioscuri albe, baloane colorate, copii galagiosi si parinti grijulii, circulatie dirijata.

La intrarea in Geneva am vazut statuia unui cal si mi-am dorit sa-l fotografiez. Din pacate datorita imprejurarilor l-am luat din fuga si din profil

 

Cum era si de asteptat nu am putut parca in zoa asa ca ne-am vazut de drum.

Am facut fotografii unor cladiri elegante,

hoteluri scumpe,

si moderne,

locuri care merita vizitate: gradina botanica,

Gara Cornavin (centrala) din Geneva suporta un flux de 85.000 pasageri si 230 de trenuri pe zi.

Dupa cateva ture printre colosi si prin aglomeratia genoveza ne retragem. Trecem inca o data pe renumitul pod  Mont Blanc

mai intoarcem putin capul spre fantana din mijlocul lacului,  Jet d’eau in semn de ramas bun.

 Si cum nu am vazut nici o Milka mov pe meleaguri elvetiene, am inchis ochii si mi-am imaginat o Elvetia cu ciocolata, ceasuri elegante si scumpe, branza de toate felurile, banci, companii multinationale, oameni fara griji si nevoi, libertate absoluta, vamesi suspicioi, istorie fabuloasa, clima temperata, peisaje superbe, turisti curiosi si multe obiective turistice. Nu degeaba s-au stabilit aici nume sonore din muzica, pictura, cinematografie, literatura. Elvetia in sine este o poveste si lacul Geneva o poezie. Dostoievski, Victor Hugo, Voltaire sau Tolstoi,  Hans Christian Andersen, Igor Stravinski, Charlie Chaplin sau Jean-Jacques Rousseau,

François Voltaire, Charles Dickens sau Coco Chanel, Hemingway, Freddie Mercury sau  Lord Byron sunt doar cateva nume sonore a caror opere au fost inspirate de frumusetea si farmecul locului.

Si acum trei curiozitati: la 10 septembrie 1898, la debarcaderul portului din Geneva, a fost asasinata imparateasa Elisabeta (cunoscuta si ca Sisi), sotia imparatului austriac Franz Joseph; in localitatea Vevey se gaseste una dintre putinele statui ale lui Mihai Eminescu aflate peste granitele Romaniei; tot in Vevey este si sediul celei mai mari companii alimentare din lume, Nestlé, fondata in 1867 de Henri Nestlé. Deci nu am gasit-o pe Milka mov dar ciocolata este prezenta oriunde.

26 octombrie 2011 - Posted by | Am fost acolo, Elvetia, Europa, Geneva

Un comentariu »

  1. Elvetia este deosebita intr-adevar

    Comentariu de fotograf nunti ema | 28 octombrie 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: