Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Capitala Elvetiei – Berna

Acum cativa ani am stat doua zile in Berna dar nu am vizitat nimic, fiind doar locul de unde am pornit spre Geneva, Lousanne si Montreux in scurte dar placute plimbari. Anul acesta am reusit sa vizitam o parte din capitala Elvetiei, Berna. Sincer am fost impresionata de  partea veche a orasului, de modul in care s-a pastrat, de istoria locurilor dar si de multimea de turisti care viziteaza orasul.

Capitala Elvetiei din 1848, Berna a fost trecuta in anul 1983 pe lista Patrimoniului universal UNESCO, ca unul dintre cele mai importante ansambluri de arhitectura medievala pastrate in Europa. Berna este asezata pe un cot abrupt al raului Aare de care este inconjurat din trei parti. Aici este si locul unde se gaseste Parlamentul si centrul puterii federale. Plimbandu-te pe stradutele pietruite descoperi aspectul medieval al cladirilor, magazinelor si cafenelelor, restaurarile fiind facute in ton cu arhitectura originala.

Un eveniment tragic petrecut in 1405 avea sa schimbe viitorul acestui oras. Incendiul izbucnit pe Brunngasse a cuprins in scurt cea mai mare parte a caselor din lemn, acestea fiind, iar peste 100 de locuitori isi gasesc sfarsitul. Asa a inceput reconstructia orasului Berna, casele sunt construite din piatra, iar planul ales este cel pe care-l vedem si astazi. De atunci se pastreaza unele cladiri precum Rathaus sau Munster. Cronicile atribuie fondarea orasului in 1191 intr-o padure cu mult vanat la cotul raului. Primul animal vanat avea sa-i dea numele.

Acesta a fost un urs (Bar) si orasul a fost numit Berna, blazonul orasului avand pe el un urs.

Berna este orasul in care Einstein in perioada 1903-1905 a lucrat la Biroul de Brevete si unde a scris tratatul sau cu privire la teoria relativitatii. Casa se afla la numarul 49 pe strada Kramgasse (in imagine, a 5-a arcada pe stanga-scrie cu rosu-Casa Einstein, la etajul 2)

O plimbare pe jos ne-a oferit posibilitatea sa respiram atmosfera Evului Mediu, redata de cladirile secolelor XVII-XVIII, construite din gresie in nuanta cenusie, marginite de arcade impodobite cu drapele multicolore totalizeaza 6 km deasupra trotuarului, sub ele se insira magazine, coferatii, cafenele, restaurante, sali de teatru, case de schimb, oficii de turism, ateliere manufacturiere.

De pe podul Nydeggbruche se pot vedea casele ingramadite

Zeitglockenturm – Turnul cu ceas, a fost poarta de vest a orasului si este emblema orasului, alaturi de ursul brun. Pe fatada estica figurinele ( cronos, bufonul, cocosul, leul, ursii) ceasului se pun in miscare cu patru minute inainte de ora fixa.

Strada Kramgasse, cu arcade, steaguri, case pictate, fantani in mijlocul ei

si canalul cu apa care alimenteaza fiecare fantana. O remarca, apa este foarte limpede si vijelioasa.

Aici am intalnit una dintre fantanile specifice Bernei, avand ca ornament un urs in armura, purtand stindardul fondatorului orasului, Berchtold von Zahringen.

Fantana Samson care infatiseaza personajul biblic deschizand cu mana gura unui leu

 

Fantana Capcaunului realizata in 1544 este destul de sinistra atat pentru adulti cat si pentru copii

Fantana Dreptarii, Justitiei

Din documentare am aflat ca in Berna au locuit pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp o serie de personalitati culturale printre care si compozitorul Anton Webern

Pe langa statui, ferestre mici, balcoane din fier forjat, emblemele aurite sau colorate, cladirile sunt impodobite cu multa verdeata si flori rosii

Statuile, montate pe piedestale impresionante in mijlocul unor fantani sau pe fatada cladirilor, reprezinta embema traditionala ale mestesugarilor Bernei : maurul ii reprezinta pe tesatori,

maimuta pe pietrari si zidari, iar tamplarul cu un topor arata pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului.

O cladire fastuoasa si veche, pentru amatorii de pierderi sau castiguri-Casinoul

Parlamentul Federal din Berna, in fundalul fotografiei

O cladire impresionanta pe strada Gerechtingkeitsgasse care la parter detine cateva magazine elegante si foarte moderne, in contrast cu arhitectura locului

In Berna ca de altfel in toata Elvetia se circula foarte mult cu tramvaiul. Am vazut garnituri cu multe vagoane care circula cu precizie elvetiana, biletul se cumpara din automate stradale.

Inainte de a prelua masina din parcarea subterala mai aruncam o privire spre podul Nydegg, care ofera o privelite unica spre sirul de case, raul Aare si padurea din preajma.

Si pentru ca aveam nevoie de cava nou si modern nu puteam rata o cafenea sau berarie, cine stie. Era prea frig si urat ca cineva sa se incumete sa zaboveasca pe terasa, desi era pregatita pentru oaspeti.

La plecare ochiul meu ager remarca un drapel tricolor

In concluzie, Berna este un oras frumos care merita sa fie descoperit, merita vizitat si studiat in profunzime. Iar daca ai parte si de o vreme frumoasa cu atat mai bine.

Publicitate

4 noiembrie 2011 - Posted by | Berna, Concediu, Elvetia, Europa

5 comentarii »

 1. […] Foto Like this:LikeBe the first to like this post. […]

  Pingback de Din nou la ora de vara « Ghiocel07 | 23 martie 2012 | Răspunde

 2. […] Foto Like this:LikeBe the first to like this post. […]

  Pingback de Acoperis cazut din cauza vantului « Ghiocel07 | 29 martie 2012 | Răspunde

 3. cea mai tare poze e aia cu ursu pe sarme electice

  Comentariu de Razvan | 22 mai 2012 | Răspunde

 4. […] Turnul cu ceas este din Berna. […]

  Pingback de În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora oficială de vara « Ghiocel07 | 28 martie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: