Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

De fapt este un muzeu in aer liber al satului gorjan, situat in comuna Curtisoara, la aproximativ 10 km de Tg Jiu venind spre Petrosani. Muzeul este infiintat in 1975 fondatori fiind Prof. Elena Udriste si Arh. Nicu Vanatoru.

Cu o suprafata de cca 13 ha muzeul detine 24 monumente de arhitectura populara din zona Gorj. Au fost aduse si remontate constructii taranesti din lemn (case, pivnite, patule, instalatii tehnice populare din secolele XVIII – XIX) cu mobilier, costume populare, covoare, cergi, unelte, ceramica, sculptura in lemn. Cea mai veche casa expusa, ridicata cu peste 200 de ani în urma, este Casa Popii Udriste, din satul Olari, ce datează din 1802.

Acum cateva din exponatele din cadrul Muzeului, interioarele bogate in obiecte in alt post.

Casa Coltescu – Carbunesti-Sat. Interesant ca are doua incaperi care comunica intre ele, dar au si intrari separare, una din camere avand chiar si o iesire de urgenta…..

care duce pe o veranda laterala in capatul carei este …. toaleta.

Casa de haine – Carligei

Casa de Beci – Carligei

Sa vina ulcica….

Casa Smantanescu si Patul – Romanesti. Sub scara o trasura si in fata cateva banci de scoala, vechi de….cel putin 100 ani.

Casa Nicolae Cirniceanu – Galesoaia

Gospodaria Ion Gircu Racoti 1726

Casa Anescu – Paraul de Pripor (sec XIX). Aici Gh. Zamfir a dorit sa i se expuna cateva obiecte personale (fotografii, carti biografice, discuri de vinil, diplome….)

In acest sat-muzeu ghida care ne insoteste ne arata „ulita” muzicienilor. De ce-i zice asa…….nu stiu. O frumoasa imagine de toamna pe ulita.

De aici intram in „ansamblul arhitectural Gheorghe Tatarescu”. Primele piese fiind Poarta (1846) si Clopotnita

In perioada 2000-2002, a fost stramutat de la Poiana-Rovinari ansamblul arhitectural Gheorghe Tatarescu,

compus din casa Gheorghe Tatarescu (Prim Ministrul Romaniei 1934-1937) si Arethia Tatarescu (Presedinta Ligii Nationale a Femeilor Gorjene). Aici a locuit sculptorul Constantin Brancusi intre anii 1937-1938 cand a realizat complexul sculptural de la Tg Jiu.

biserica familiei cu hramul Sf. Gheorghe

si casa Antonie Mogos,

achizitionata de familia Tatarescu din satul Ceauru, comuna Balesti. Donatia este facuta de Sanda Maria Tatarescu-Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tatarescu.

Ghida care ne insoteste ne spune ca jumatate din terenul pe care este amplasat muzeul dar si mai multe cladiri intre care si Cula Cornoiu, in jurul careia a luat fiinta, au fost retrocedate mostenitorului (stabilit in Franta) fostului proprietar. A primit si un conac, un turn de apa si casa slugilor, toate construite in 1927, precum si alte 16 case si pivnite taranesti din lemn, toate fiind in patrimoniul muzeului.

Pentru mutarea lor pe actualul teren al muzeului costurile sunt uriase, ceea ce a dus la discutii cu actualul proprietar pentru a gasi o forma de parteneriat. Deocamdată partea din muzeu retrocedată este inchisa cu gard si poarta de acces incuiata, astfel ca nu mai este admis accesul turistilor.

Si cum eu sunt „intelectuala” casei, am avut placerea sa scriu in cartea de onoare a muzeului

dupa care m-am odihnit pe o banca comoda de ….. piatra…

am platit (20 lei, taxa de intrare-2,80 lei si pentru fotografiat-14 lei) si am plecat spre casa. Sincer costul biletului este foarte mic in comparatie cu valoarea istorica a celor expuse precum si a costurilor de intretinere  a domeniului.

Am trecut pe aici de foarte multe ori in drum spre Tg Jiu si nu am vizitat muzeul pana astazi. Credeti-ma merita sa va opriti, sa platiti, sa intrati si sa-l vizitati. In plus dna care va insoteste este foarte amabila si ofera explicatii amanuntite asupra fiecarui exponat.

22 septembrie 2012 - Posted by | Romania | , , , ,

3 comentarii »

  1. Totul e splendid! Am remarcat ca te prinde foarte bine bleul bluzei cu care esti imbracata! Plimbari cu folos, va doresc!

    Comentariu de mariana | 23 septembrie 2012 | Răspunde

  2. Ai pus 4 poze facute de mine … nu una !

    Comentariu de sip | 24 septembrie 2012 | Răspunde

  3. […] pierd vremea cu documentarea privind o relatare academica a “satului” de la Curtisoara . Cititi-i postarea si o sa-mi dati dreptate. Prin urmare va las doar in compania pozelor […]

    Pingback de Pe ulitele satului muzeu din comuna Curtisoara « SerbIonel | 3 noiembrie 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: