Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Dealul Gellert si Citadela din Budapesta

Desi am trecut de foarte multe ori pe autostrada ce ocoleste Budapesta, am trecut in fuga si prin Budapesta de doua ori, nu am stat efectiv pentru a aprofunda istoria si frumusetea capitalei ungare. Stiam ca este deosebita, o capitala europeana ce rivalizeaza cu oricare alta.

Am urcat acum cativa ani pe Dealul Gellert la Citadela, am facut multe fotografii, am trecut prin fata Parlamentului

dar nu am poposit decat cateva ore, fiind la intoarcere din concediu, atunci cand timpul devine dusmanul nostru numarul unu.

In toamna aceasta programul de vacanta a fost scurt si precis: 4 zile Budapesta si 4 zile Viena. Pentru Budapesta am incercat sa fac o documentare anticipata, sa citesc si sa anticipez ceea ce vreau sa vizitez. Binenteles ca dorintele erau mari si numeroase, dar o data ajunsi la fata locului planurile s-au modificat putin prin partile esentiale…. In prima zi, dupa cazare am dat o tura pe malul Dunarii,

am urcat la Citadela, locul cel mai aglomerat la sfarsit de saptamana.

Ne-am plimbat, am facut repede cateva fotografii, am trecut in revista suvenirurile din chioscuri (in general pe tot locul in Ungaria se poate plati in fortinti dar si in eur-ceea ce este foarte bine pentru turistii veniti din restult Europei),

am mai facut cateva fotografii de panorama,

ne-am odihnit pe o banca intr-un parc linistit si plin de flori

dupa care spre seara am coborat in oras, am dat o tura in zona pietonala pe Vaci Utca, am luat pulsul strazii

  si ne-am retras la hotel pentru o binemeritata odihna.

A doua zi ne-m urcat in autobuzul turistic rosu Hop on-Hop off (cu biletul am circulat 2 zile, cu cel rosu si cel galben dar si o plimbare cu vaporasul) de pe Citadela si

spre norocul nostru prezentarea in casti a fost in limba romana, asa ca bucuria a fost maxima. Timpul ne-a pacalit putin, dimineata era inorat dar dupa cateva ore a iesit soarele si s-a incalzit. A fost prezentata istoria Ungariei, semnificatia fiecarui obiectiv turistic prin fata caruia am trecut, obiceiuri autohtone, viata si opera oamenilor de arta si cultura, totul pe fond muzical de opera. M-am lungit cu introducerea, asa ca, sa intram in subiect.

Dealul Gellert este o roca pe malul Dunarii in Buda si are o inaltime de 140 de metri. Numele provine de la episcopului Gellert  venit din Italia in Ungaria la cererea Regelui Sfantul Stefan, pentru crestinarea ungurilor. Cum nu s-a bucurat de stima tuturor, cativa pagani l-au bagat pe episcop intr-un butoi si l-au aruncat de pe deal in Dunare.

In onoarea episcopului a fost construita o statuie in partea nord-estica a dealului, cu fata spre podul Elisabeta si cu o cruce in mana.

In timpul Habsburgilor dealul a avut o importanta strategica, aici in varf de deal fiind construita fortareata Citadela.

Pe deal au fost amplasate guri de tun pentru a reaminti rebelilor unguri cine stapaneste cetatea.

Pentru aceasta mult timp Citadela a fost cel mai dispretuit loc din Budapesta iar ungurii o numeau Bastilia Budapestei.

La sfarsitul secolului al XIX-lea habsburgii au predat-o consiliului local dupa ce multe parti au fost distruse in mod simbolic. De atunci Citadela a servit mai multor scopuri: a fost inchisoare, adapost pentru cei fara casa, buncar,

locul unei baterii anti aeriene. Astazi Dealul Gellert are rol deosebit din punct de vedere hidrologic, o parte importanta a rezervei de apa potabila a Budapestei fiind stocata intr-un rezervor din interiorul dealului.

Din anii 60, fortareata este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. De aici privelistea asupra orasului este superba.

Statuia libertatii de pe Citadela se vede aproape din orice parte a Budapestei

si este considerata simbolul orasului, comemorand eliberea Ungariei de sub ocupatia nazista.

La poalele Dealului se gaseste si un hotel care-i poarta numele

elegant, scump, restaurat…. Intreaga zona este plina de istorie, farmec, frumos, eleganta si turisti din toata Europa.

8 octombrie 2012 - Posted by | Ungaria | , , ,

Un comentariu »

  1. […] Citadelă, Bastionul Pescarilor și Castelul Regal nu a fost chip să găsim parcare așa că am lăsat pe […]

    Pingback de Budapesta, te uimește de fiecare dată « Ghiocel07 | 10 octombrie 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: