Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Parlamentul Ungariei

Cladirea Parlamentului maghiar este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din lume si a treia ca marime. Se gaseste, normal,  in capitala Ungariei, in Budapesta, pe malul stang al Dunarii. Orasul Budapesta, este format prin unirea in 1873 a oraselor Obuda, Buda, Pesta si este astazi una din cele mai frumoase capitale europene.

In 1880 Adunarea Nationala a hotarat construirea unei cladiri reprezentative pentru Parlament, astfel ca in urma unei competitii publice arhitectului Imre Steindt a proiectat acest edificiu. Stilui folosit este cel gotic renascentist.

Constructia Parlamentului a inceput in 1885 si a durat pana in 1904. Prima sedinta a guvernului maghiar a avut loc inainte ca parlamentul sa fie gata, in data de 8 iunie 1896, cu ocazia aniversarii unui mileniu de la infiintarea statului maghiar (cu aceasta ocazie au fost inaugurate mai multe cladiri). Parlamentul are o structura simetrica, un dom foarte mare, lucru neobisnuit la o structura gotica. La construirea acestei cladiri au lucrat 10000 de muncitori, s-au folosit peste 40000 de caramizi, 500000 de pietre pretioase si 40 de kg de aur. Lungimea cladirii este de 268 de metri, lațimea de 123 de metri, iar inaltimea de 96 de metri. Sunt 27 de intrari, 29 de scari interioare, 13 lifturi, 691 de camere, din care 200 de birouri.

Pe peretii Parlamentului, interior si exterior, se afla 242 de sculpturi care infatiseaza conducatori maghiari si lideri din Transilvania, dar și costume militare. Este una din cladirile nu numai frumoase dar si foarte fotografiate atat de pe malul drept al Dunarii,

dar si de pe Citadela, din Bastionul Pescarilor

 sau la o plimbare cu vaporasul pe Dunare

dar si din preajma ei in timpul plimbarilor cu autobuzul turistic sau pe jos.

Publicitate

30 octombrie 2012 - Posted by | Ungaria | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: