Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Abatia Melk-partea doua

Intram in biblioteca

si desi incaperea in sine inspira respect si liniste, tot iti scapa un wow… Suntem impresionati de colectia de manuscrise, carti vechi legate in piele  in format mare dar si minusul.

Toti peretii sunt imbracati in rafturi cu carti, cele mai valoroase sunt protejate de vitrinele din sticla.

Maretia incaperii te face sa ridici ochii spre tavan, ramai uimit de frumoasa fresca care ni-i s-a spus ca reprezinta cele patru virtuti: intelepciunea, dreptatea, taria si cumpatarea.

Desi la intrare este semnul „fotografiatul interzis” sotului meu tot i-au scapat cateva flash-uri….. Inca o privire si trecem intr-o mica incapere, tot biblioteca, de data aceasta privata….dar la fel de frumoasa si „tapetata” cu carti. Mai savuram o tura de explicatii, japonezi-si iau ramas bun de la ghid si o data cu ei parasim si noi grandioasa si pretioasa biblioteca.

Din biblioteca intram imediat in Biserica.

Este o constructie grandioasa, spectaculoasa, lucrata in materiale deosebite si restaurata foarte bine. Poti sa fotografiezi, sa te plimbi de jur in prejur, sa stai pe o banca si sa meditezi la trecut, prezent dar si la viitor.

Iti da un sentiment de siguranta, de liniste si pace sufleteasca. Decoratiunile interioare, frescele, sculpturile, mobilierul sunt de o frumusete rara si greu de descris.

Totul este aurit, statuetele din aur masiv, mobilierul sculptat te fac sa te intrebi de unde atata bogatie, eleganta, imaginatie si de ce nu frumusete pentru o epoca in care totul se confectiona manual.

Pe laturile interioare se afla altare ale unor calugari catolici, toate pictate intr-un mod foarte original, cu flori in culori vesele.

In interiorul acestei Biserici te simti MIC intr-o lume MARE.

Iesim din biserica, intram intr-o mica capela, aprindem lumanari, coboram o scara circulara si ajungem in curte.

Mergem pe culoar pe langa zidurile abatiei, o zona destul de racoroasa cu multe incaperi, probabil altadata chilii, acum cine stie…..

Ajungem in curtea interiora, stam putin sa ne odihnim

dupa care intram in expozitia contemporana, in mare contrast cu ceea ce vazuse pana aici.

Pe un panou urias sunt prinse biletele cu impresii scrise in toate limbile pamantului despre vizita in Abatia Melk. Destul de multe in romaneste, semn ca suntem prezenti acolo.

Aceasta este o zona moderna din toate punctele de vedere. Pe o scara din marmura sau un ascensor de ultima generatie se urca pe terasa,

de unde se vede curtea interioara,

intrarea in Abatie

si superbele gradini, amenajate in 1748 de Franz Munggenast in stil baroc. In anul 2000 atat gradinile cat si pavilionul au fost deschise spre vizitare publicului, dupa ce au fost reamenajate si restaurate. In pavilion am inteles ca se tin foarte des concerte, acustica fiind una deosebita.

Gradinilor se viziteaza din luna mai pana la sfarsitul lui octombrie. Cum vremea a fost foarte frumoasa, m-am delectat cu o tufa de trandafiri superbi

Inainte de a intra in zona gradinilor, intalnim de un grup de elevi iesind linistiti de la cursuri, aici functionand cateva clase de gimnaziu si liceu, sub patronajul abatiei.

Cu parere de rau ca a mai trecut o zi superba ne indreptam spre iesire,

luam aminte la un verset din scriptura, „Dumnezeu sa fie glorificat in toate lucrurile”.

Urcam scarile spre parcare

cu o ultima privire spre perfectiunea din gradina.

Am citit ca aici s-a turnat o parte din filmul „Numele Trandafirului” dupa cartea lui Umberto Eco.

O zi frumoasa atat la propriu cat si la figurat, o zi in care am vazut multe si am invatat si mai multe.

23 noiembrie 2012 - Posted by | Austria | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: