Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

“Bogatia pe credit nu functioneaza”

Am citit la Anditzu pe blog un articol din ziarul bild, de fapt este un interviu cu angela merkel. L-am preluat in intregime, inclusiv notitele (markate cu *) ce apartin Andreei. Chiar merita citit de cat mai multi romani.

bild: doamna cancelar, criza euro nu mai are sfarsit. acum trebuie si cipru sa fie salvat, inclusiv cu pretul economiilor cetatenilor. mai e valabila garantia data de dvs. pentru economiile germanilor?

merkel: garantia, pe care ministrul de finante de atunci (2008) si cu mine am dat-o, ramane valabila.

bild: va fi vreodata euro in siguranta?

merkel: noi europenii am reusit sa aratam investitorilor interni si internationali, cat de important este euro pentru noi, cat de serios este ca simbol al uniunii politici europene. euro s-a stabilizat in ultimele luni, insa nu sunt inca multumita.

bild: ce mai lipseste?

merkel: nu e important ca euro sa fie cumva stabil, ci ca europa sa iasa mai puternica din criza, decat ca atunci cand a intrat in criza. vreau un continent competitiv, care sa ofere locuitorilor sai un viitor bogat. europa trebuie sa fie prima in lume, insa azi nu sunt primii in multe domenii. statele lumii trebuie de aceea sa devina mai competitive si aici e mai e mult de munca.

bild: in sudul europei bogatia scade razant. cat mai pot rezista aceste tari?

merkel: in primul rand: toate tarile din europa de sud au inceput, mai mult sau mai putin, reformele necesare care sa le aduca pe un drum solid. dar aceste reforme necesita pasi durerosi, intr-adevar – si stiu ca multi oameni au de suferit. dar ramane valabil: fiecare tara poate, pe termen lung, sa traiasca doar din ceea ce produce. fiecare tara are nevoie de o economie competitiva, are nevoie de o baza industriala, mare sau mica. bogatia pe credit nu functioneaza (*adica consumul bazat pe credit se bazeaza pe idea de a consuma mai mult decat iti poti permite si duce numai la datorii), asta trebuie sa fie tuturor clar.

bild: si pana atunci?

merkel: trebuie sa ne ocupam de problemele critice: somajul din randul tinerilor. pentru asta s-au alocat de la UE 6 miliarde de euro, care trebuie cheltuiti repede si inteligent. o mobilitate crescuta poate ajuta si ea. aduceti-va aminte de reunirea germaniei: atunci tinerii din est s-au dus (de ex) in bavaria, pentru ca acolo au gasit mai usor specializari si munca.

bild: este germania un exemplu pentru europa, poate chiar natiune conducatoare?

merkel: eu vad germania ca pe o tara unde se poate vedea clar ca reformele functioneaza. multi europeni isi aduc inca aminte, ca acum 10 ani germania era numit “omul bolnav al europei”. si nu suntem in toate domeniile primii sau buni de luat ca exemplu. germania poate invata de la alte tari, de exemplu cum pot functiona paralel si familia si munca. aici noi stam destul de prost.

bild: stam destul de prost si la capitolul avere personala  (*ca si avere per cap de locuitor). in europa de sud media averilor personale este mai mare decat in germania.

merkel: pur statistic sunt tari ca spania, cipru sau grecia mai bogate decat noi. insa, atentia, statisticile pot insela. in aceste tari multi oameni sunt proprietari de case sau apartamente, in general ca si asigurare pentru batranete. in germania exista in schimb asigurari (de stat si private) de pensie mult mai puternice. aceste aspecte nu apar in aceasta statistica, asa cum nu apar nici proprietatile germanilor din alte tari. de aceea averile germanilor par mai mici decat sunt.

bild: totusi exista multa nemultumire pentru ca trebuie sa salvam tari “mai bogate”. noi miscari politice ca si“alternativa pentru germania” isi castiga capital din aceasta nemultumire. este un pericol pentru dumneavoastra?

merkel: cel mai bun lucru pentru germania este continuarea politicilor guvernului,  care in vremea aceasta competitiva se axeaza pe imbunatatirea economiei si sistemului social german si pe obtinerea unei stabilitati in europa. aceasta politica e sustina de multi cetateni.

Multumesc Andreea si sper sa nu te superi pentru preluare.

20 aprilie 2013 - Posted by | Diverse | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: