Brad, capitala Tarii Zarandului
Orasul Brad din judetul Hunedoara este situat la o distanta de 36 de km de Deva, pe drumul ce duce la Oradea, fiind considerat capitala in Tara Zarandului.
Pentru cei care nu stiu, orasul Brad este o localitate al carei nume este legat de exploatarea zacamintelor aurifere. In zona mineritul are o istorie impresionanta, aceasta activitate este atestata documentar inca din epoca bronzului. Din pacate ultimul gram de aur a fost scos in anul 2006 dar nu pentru ca zacamintele au fost epuizate.
Minele au fost inchise din cauza paguboasei politici duse de guvernantii de dupa 1989. Exploatarea aurului a mai fost oprita in cei 2000 de ani o singura data si doar pentru 3 luni, in perioada Revolutiei de la 1848.
Minele au fost devastate (ca toata industria, de altfel) iar ce s-a scos din adancuri s-a vandut la fier vechi.
Obiectivul nostru pentru ziua de astazi a fost sa vizitam Muzeul Aurului. Colectia mineralogica de aici este unica in Europa. A fost fondata in urma cu mai bine de 100 de ani, timp in care exponatele au ajuns la peste 2000 din foarte multe tari de pe toate continentele. Se remarca exponatele din aur masiv originare din Muntii Metaliferi. Muzeul a fost renovat timp de 5 ani si redeschis publicului in decembrie 2012.
Din nefericire Muzeul Aurului ne-a primit cu usile inchise. Pe pridvor stateau doi paznici care ne-au spus ca muzeul a fost deschis azi noapte, fiind „Noaptea Muzeelor” si acum este inchis 🙂 Ce sa facem, am fotografiat cateva obiective din zona, ca sa nu spunem ca am ajuns pana aici degeaba. Unul din obiective este Monumentul Latinitatii (o copie a celebrei statui reprezentand lupoaica de la sanul careia se hranesc intemeietorii Romei, Romulus si Remus),
Monumentul Noi Dacii,
„Cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci“, asa cum ii numea Herodot, citat existent pe frontispiciul statuii.
si Casa de cultura, fosta Societate Miniera Anonima (Mica), nucleul unui puternic concern industrial infiintat in 1920, cu un capital de 25 milioane de lei.
A exploatat mine de aur, de argint si de carbune. Avea uzine proprii de prelucrare a minereurilor, uzine metalurgice, o uzină electrica si numeroase participatii la alte intreprinderi industriale din Romania sau din strainatate. Datorita marilor profituri obtinute si-a marit sistematic capitalul, care in 1946 ajunge la 5,25 miliarde lei. In 1948 a fost nationalizata.
Nu puteam rata un ceas parca din alta epoca,
ai impresia ca timpul s-a oprit in loc pentru cateva secole.
Inca o cladire reprezentativa pentru oras, de data aceasta din epoca moderna.
De aici am plecat spre parcul orasului, dar desprea asta cu alta ocazie.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns