Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Palatul Belvedere din Viena

De cate ori am trecut prin Viena am vrut sa vizitez Palatul Belvedere. Citisem ca este undeva prin centrul orasului, dar de de fiecare data s-a ivit altceva de vazut si el ramanea pentru „data viitoare”. Acum am cautat adresa si cu ajutorul „Ioanei-GPS” am ajuns la fix. Culmea am gasit si parcare, undeva in apropierea Ambasadei si Consulatului Romaniei la Viena, asa ca am purces in explorare….

Palatul Belvedere se afla in mijlocul unui parc superb si reprezinta un loc in care si din care se poate vedea frumosul. Asezat odinioara intre viile din fata portilor orasului imperial, Palatul Belvedere era resedinta de vara ale Printului Eugen de Savoia, pentru care a si fost construit. Numele Belvedere, adică „priveliste frumoasa“, este dat de Regina Maria Theresia, care devine proprietara Palatului după moartea printului Eugen.

Domeniul are doua palate, unul mai mare (Belvedere Superior) construit intre 1720-1722 si care a fost folosit ca loc de prezentare a colecţiilor regale si ca locuinta pentru urmasul la tron, Franz Ferdinand (ucis in 1914 la Sarajevo). In Sala de Marmura a Palatului a fost semnat tratatului de stat la 15 mai 1955 prin care Austria si-a recastigat suveranitatea deplina la zece ani după incheierea celui de al doilea Razboi Mondial.

Palatul mai mic (Belvedere inferior) a fost construit intre 1714-1716. Aici a locuit Printul Eugen. Sala de marmura, Galeria de marmura, Camera de Aur, Orangeria si luxoasele Grajduri ale Palatului arata fastului artei baroce.

 

Cele doua palate sunt unite de gradini superbe, amenajate cu bazine de apa,

fantani,

sculpturi,

scari,

„pictura si sculptura” terestra….

si mici cascade.

Se spune ca tema intregului ansamblu este calatoria omului din intuneric catre lumina divina. După moartea Printului Eugen in anul 1736, domeniul a intrat in proprietatea Habsburgilor.

Astazi cele doua palate gazduiesc muzee. In palatul in care a locuit Printul Eugen se gaseste Muzeul Austriac de Arta Baroca iar in celalalt palat se afla Galeria Austrica de Arta, cu tablouri din secolele XIX și XX. Aici se gasesc un numar impresionant de opere de renume mondial din istoria artei austriece, precum si opere apartinand unor artisti straini cum ar fi Claude Monet, Paul Gauguin, Auguste Renoir sau Vincent van Gogh. Fotografiatul este interzis iar paza foarte numeroasa si vigilenta este prezenta la fiecare usa, in fiecare incapere.

In 1803 pe domeniul Belvedere a fost amenajata prima gradină alpina din Europa care detine peste 4000 de plante originare din Alpi.

Si cum aici este cea mai mare colectie din lume cu lucrari ale pictorului austriac Gustav Klimt, in magazinele de suveniruri se gasesc tot felul de obiecte, de la magneti la hartie de impachetat, decorate cu imagini din tablourile lui Klimt.

Am aflat ca Palatul Belvedere este locul in care la 30 august 1940 prin „Dictatul de la Viena”, Romania a fost obligata sa cedeze Ungariei o parte din teritoriul Transilvaniei. Intamplare sau destin…. Ambasada Romaniei la Viena este situata in imediata apropiere a palatului, pe Prinz Eugen Strasse.

Daca ajungeti in Viena si nu ati vizitat inca Palatul Belvedere, va sugerez s-o faceti. Vizitarea gradinilor este gratuita iar pentru cele doua palate, orangerie si grajduri se poate lua bilet combinat. Adresa este Printz Eugenstrasse, 27 1030 Viena.

26 mai 2013 - Posted by | Austria | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: