Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Podul Carol (Karluv Most) din Praga

Tin minte ca inainte de ’89 cand am fost in Praga am vizitat orasul vechi trecand peste Podul Carol. Ultima data, acum un an am incercat sa-l trecem din nou dar nu a fost sa fie, asa ca la actuala vizita in „orasul de aur” neaparat trebuia sa atingem acest obiectiv.

Karluv most in ceha – Podul Carol este cel mai vechi si frumos pod peste raul Vltava si una din principalele atractii ale orasului.

Constructia Podului Carol a inceput in anul 1357 si a fost terminat la inceputul sec al XV-lea. Situat la 13 metri deasupra raului Vltava, podul are 515 metri lungime, 9,50 metri latime si 16 atalpi (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri) impodobiti cu 36 de statui.

Statuile reprezinta figuri ale sfintilor din istoria Cehiei. Cea mai populara este cea a Sfantului Ion din Nepomuk legata de un mit local, se spune ca daca o atingi, iti aduce noroc.

Incepand cu anul 1657 o strada unica de statui s-a dezvoltat in lungul podului. La inceput, statuile erau niste cruci iar in 1657 a fost adusa chiar si o cruce poleita cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necajita si Sf Ion Evanghelistul au fost adaugate in sec al XVII-lea. Ceea ce vedem noi astazi sunt copii ale vechilor statui, originalele fiind pastrate la Muzeul National.

Pana in 1841 Podul Carol a fost singurul pod care lega vechiul oras de castelul Praga. Si tot o premiera, a fost iluminat prima data cu lampi pe ulei in 1723, apoi cu lampi cu gaz in 1866, acestea au fost adaptate la electricitate in anul 1920, fiind folosite si astazi.

Desi a fost o vreme caineasca, frig si ploaie marunta si deasa, podul este intesat de turisti de toate natiile, predominand cele asiatice, dotate cu pelerine, umbrele dar si cu aparate de fotografiat performante.

Pe pod intram prin Turnul Mala Strana,

admiram grupurile statuare,

inaintam batuti de ploaie si vant,

aruncam o privire spre Vltava si spre unul din falnicii strajeri,

aflam unde este muzeul Kafka,

cativa „marinari” de culoare duc munca de convingere pentru o plimbare cu barca,

mai aruncam o privire spre capodoperele artistilor amatori

si iesim de pe pod prin Turnul din Orasul Vechi

O plimbare placuta intr-o zi mohorata de mai.

30 mai 2013 - Posted by | Cehia | , , ,

Un comentariu »

  1. […] Aici, turisti foarte multi, de toate nationalitatile, culorile si trasaturile. Ploaia si frigul care au pus stapanire pe Praga (am fost la sfarsitul lui mai) nu-i impiedica sa se plimbe, sa fotografieze, sa cumpere suveniruri sau sa stea la o terasa. Cel mai vandut produs este umbrela si poncio de plastic in toate culorile. Spre norocul meu am adus cu mine si haine “de iarna” asa ca plimbarea nu a fost chiar neplacuta. Daca luam fular si manusi era si mai bine Ajungem in Piata centrului vechi (Staromestka) […]

    Pingback de La plimbare prin Praga « Ghiocel07 | 30 august 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: