Orasul Viking Birka
Datorita prietenilor Adina si Cezar am avut parte de o plimbare foarte placuta cu vaporul pe Lacul Mälaren din Suedia. Nu ne-am vazut de ceva ani asa ca atat revederea cat si surpriza au fost la inaltime.
Din Stockholm ne-am imbarcat pe vasul Victoria
si dupa o calatorie de 2 ore am ajuns pe Insula Björkö
unde ne-am ratacit de ghidul local, asa ca am inceput s-o luam la pas spre cateva obiective. In primul rand m-a frapat peisajul mirific de un verde crud in contrast cu albastrul cerului
dar si al lacului,
florile de camp colorate in alb, ciclamen, galben sau albastru,
pietrele uriase albe pe care urci fara dificultate.
Pe insula se gaseste Orasul Viking Birka fondat in secolul al 8-lea de catre regele suedez ca port comercial la Lacul Mälaren la vest de Stockholm, cu scopul de a controla comertul din regiune. In zilele sale de glorie avea cca 700-1000 de locuitori.
Comercianti de aproape sau de departe aduceau marfuri pretioase, la inceput din tarile arabe si mai tarziu din sudul si vestul Europei. Se facea troc cu produselor locale, cum ar fi fierul, blana, coarnele si chihlimbarul. Cu monede de argint se cumparau bijuterii, matase, sticla si condimente.
Datorita sursele scrise se stie ca Ansgar, un tanar calugar benedict, a venit la Birka in anul 830 sa predice Evanghelia creștina. Aici el a predicat un an și jumatate si desi multi locuitorii ai orasului au fost botezati, Birka nu a devenit niciodata o societate crestina.
Au trait la un loc pagani si crestini pana la sfarsitul anului 900. In memoria lui a fost ridicata in 1835 o cruce mare de piatra.
Pe insula sunt multe „movile funerare” care se identifica cu mormintele locuitorilor din Birka iar sapaturile arheologice arata o ierarhizare a comunitatii in doua clase sociale.
Orasul Birka a fost abandonat din motive necunoscute dupa anul 900. Exista insa mai multe teorii, una ar fi ca schimburile comerciale s-au mutat la Sigtuna, oras nou infiintat si devenit repede centrul politic. O alta teorie este ca orasul Birka a fost izolat datorita nivelurile de teren in creștere care faceau accesul greoi al barcilor venite din Marea Baltica.
In anii 1300 resedinta regelui se muta la Alsnö de unde mentine ordinea in oras protejandu-l de jefuitorii care doreau bogatia lor. Exista multe relicve din epoca vikingilor: Biserica medievala si mai multe movile mari numite Mormintele Regilor.
Pe insula este acum un muzeu (detalii mai tarziu) care spune povestea fascinanta a orasului Birka
iar in fiecare vara insula prinde viata prin desfasurarea de activitati tematice.
Orasele Birka si Hovgarden au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial in anul 1993. Este interzisa ruperea florilor, taierea copacilor, interventia omului in orice fel asupra naturii.
Plimbare facuta in atmosfera de poveste este urmata de o binemeritata odihna si meditatie
dar si de o fotografie de grup cu prietenii nostrii suedezi, unii prin nastere altii prin adoptie.
A fost o zi minunata pentru care trebuie sa multumesc Adinei, lui Cezar si copiilor Patrik si Eliot.
Ce frumos… Tare m-ati facut sa-mi fie dor de Danemarca… unde la fel.. totul era verde curd, si cerul albastru… 🙂
Va pup si va doresc vacanta minunata!!
Multumesc Simona, deja suntem aproapte de casa. Am trecut putin si prin Copenhaga, acum gata vacanta….Pupici :*