Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Muzeul „Nobel” din Stockholm

Alfred Nobel desi este cunoscut ca inventatorul dinamitei, el a contribuit si la inventarea cauciucului arficial, a pielii artificiale si a matasii artificiale. Pana in anul 1896, anul mortii sale, Nobel brevetase 355 de inventii.

In 1895 Nobel si-a redactat testamentul la Paris prin care anunta crearea premiului care-i va purta numele, neavand mostenitori directi. El a fost afectat de numele care i-au fost atribuite si anume „Negustorul Mortii”, „descoperitorul mijloacelor de a ucide alti oameni”, „Omul Dinamita”…..

Prin testament Nobel a dorit ca intreaga avere sa-i fie transformata intr-un fond de lichiditati din care anual sa fie premiate cele mai mari realizari in domeniul stiintei, indiferent de religia, nationalitatea, rasa ori sexul celor ce aveau aceste realizari. Premiile se acorda din anul 1901. La nivelul anului 2008 suma era de 31.225.000 coroane suedeze, aproximativ 250 milioane USD. Mai tarziu premiul a fost divizat pe domenii precum literatura, fizica, chimie si medicina. Premiul pentru pace este acordat la Oslo, persoanei sau societatii care pe decursul unui an, face cele mai multe eforturi pentru dezvoltarea relatiilor de pace, lupta pentru reducerea inarmarilor sau actioneaza ca mediatori eficienti in cadrul conflictelor armate.

In ziua de astazi, din pacate premiul Nobel este mult mai cunoscut decat realizarile omul care l-a infiintat si i-a dat numele. 

La o suta de ani de la prima decernare a Premiilor Nobel, adica in 2001, s-a inaugurat la Stockholm muzeul dedicat memoriei lui Alfred Nobel, dar si detinatorilor de premii. Aici de gasesc copii ale medaliilor, documente de la ceremonia de inmanare a premiilor dar si din etapa de selectie a laureatilor.

Cladirea Muzeului se afla in Gamla Stan, in orasul vechi, pe care o gasesti dupa ce mergi pe stradutele inguste pavate cu piatra cubica,

dupa ce treci prin fata palatului regal

si prin fata bisericii in care au fost incoronatii regii Suediei.

Se face la stanga, pe o straduta ingusta

si ajungi in piata Stortorget unde,

alaturi de cladiri colorate,

cateva cafenele si magazine se gaseste Muzeul „Nobel”.

Este o cladire din secolul 18 cu fatada roz pal, altadata sediul Bursei din Stockholm. In fiecare an in data de 10 decembrie, are loc banchetul Nobel, gazduit de Regele si Regina Suediei, Regele fiind si presedintele Comitelului Nobel.

Banchetul de gala la care participa 1300 de persoane dar si decernarea premiilor au loc in sala albastra a Primariei orasului Stockholm.

Publicitate

11 iunie 2013 - Posted by | Suedia | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: