Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Drottningholm-resedinta de vara a familiei regale

Castelul Drottningholm (literal inseamna „insulita Reginei”) a fost construit in jurul anilor 1700 pe insula Lovön, pe locul unui castel din piatra, acesta fiind proiectat si construit in 1580 de Ioan al III-lea al Suediei pentru regina Katarina.  De-a lungul timpului castelul sufera mai multe reconstructii dar este abandonat in sec 19 in timpul domniei lui Carol XIV Ioan al Suediei care-l considera un simbol al dinastiei vechi. Intre timp cladirile au fost grav avariate de intemperii.

Totusi este deschis pentru public, primul un tur fiind mentionat in 1819, iar oamenii au folosit parcul pentru picnic . Ocazional se desfasurau evenimente publice, cum ar fi ziua numelui reginei Josephine de Leuchtenberg sau sa primeasca oaspetii straini, cum ar fi regina Josephine cand a ajuns pentru prima data in Suedia in 1823 si pe tarul Nicolae I al Rusiei.

In timpul domniei lui Oscar I si Oscar II, incepand cu 1846,  se manifesta un interes deosebit fata de palat si se incep primele reparatii dar si modernizari criticate la timpul respectiv.

In 1907 are loc o mare restaurare de patru ani a palatului, se urmareste readucerea la starea initiala iar curtea regala incepe sa-l foloseasca din nou in mod regulat.

Cea mai mare renovare, prin care se intoduce energia electrica, incalzirea, canalizarea, se reabiliteaza conductele de apa iar  acoperisul castelului este inlocuit are loc intre 1907 si 1913.  Timpul de 20 de ani, incepand cu anul 1977, mai multe zone importante ale palatului au fost restaurate si reconstruite. S-au inceput lucrarile de curatare si reconstruire a zidurilor exterioare, lucru finalizat abia in anul 2002.

Gradinile si zona parcul din jurul castelului sunt una dintre principalele atractii pentru turistii care viziteaza Palatul.

Gradina in stil baroc a fost facuta la sfarsitul secolului al 17-lea, flancata de un „bulevard” de copaci. La fel ca si castelul, gradina a fost neglijata in secolului al 19-lea, dar a fost restaurata in anii 1950 și 1960, la initiativa lui Gustaf VI Adolf al Suediei.

La initiativa lui Gustav III al Suediei s-a amenajat „gradina engleza” a Castelului Drottningholm, la nord de gradina in stil baroc si este formata din doua iazuri cu canale,

poduri,

mari intinderi de iarba si copaci in grupuri sau siruri.

Aici se sta la picnic, copiii se joaca

dar si gastele belgiene sunt la ele acasa….

Cele mai multe dintre statuile antice de marmura din intreaga gradina au fost achizitionate de catre Gustav III din Italia.

Astazi Drottningholm este resedinta de vara a familiei regale suedeze si se vrea o copie mai mica a celebrului Versailles. Este foarte frumos ornamentat cu statui, picturi, sali somptuoase si luxoase. Din pacate fotografiatul este interzis, asa ca ne-am multumit cu multe imagini exterioare. Drottningholm vazut dinspre gradina.

si dinspre lac.

Intrarea in Castel

si cateva detalii

Si aici florile de toate soiurile si culorile sunt prezente in multe aranjamente,

dar si caderile de apa in fantani arteziene.

In apropiere se gaseste Teatrul Palatul Drottningholm. Vara au loc aici spectacole oferite Opera Regala suedeza.

Biserica Palatului este folosita de locuitorii din Lovön, se tine slujba in ultima duminica a fiecarei luni. Orga „Cahman” adusa in 1730 este folosita si astazi. Un alt element de remarcat este tapiseria traditionala originala din biserica, facuta in timpul lui Gustaf V al Suediei.

La Drottningholm se ajunge cu metroul si apoi cu un autobuz sau cu un vaporas, luat din Gamla Stan, din fata Primariei care ajunge direct la Drottningholm.
Fotografiatul in interior era interzis.

Multumesc Adinei pentru plimbarea interioara si exterioara prilejuita. A fost o zi minunata.

PS In perioada cand am vizitat Drottningholm se faceau pregatiri pentru nunta regala ce avea sa aiba loc peste o saptamana.

Publicitate

17 iunie 2013 - Posted by | Suedia | , , ,

2 comentarii »

  1. […] net, mi-am adus aminte de discutia cu Adina despre amenzile de circulatie, in timp ce ne ducea la Drottningholm. Am notat cateva pentru…cultura mea […]

    Pingback de Amenzi de circulatie in Suedia « Ghiocel07 | 2 iulie 2013 | Răspunde

  2. […] fost la castele renumite din Ungaria, Austria, Suedia și Franța și nicăieri nu era fotografiatul interzis, în parc la liber iar în interior fără […]

    Pingback de Palatul Știrbei din Buftea « Ghiocel07 | 23 iunie 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: