Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Parcul Municipal Cetate

Asa se numeste parcul de la poalele Dealului Cetatii din Deva. Cand am vizitat Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, parcul din zona era in reabilitare. Aflasem de ceva vreme ca este terminat dar pana astazi nu am avut ocazia sa-l vedem. Este frumusel, nu foarte mare, dar cu multe banci si zone umbrite.

Din pacate iarba nu este intr-o stare prea buna, nu este plantata acolo unde trebuie si mai ales terenul este foarte denivelat. Ori s-au terminat fondurile, ori trebuia dat in folosinta la un anumit termen, ori lucru tipic romanesc, adica merge si asa. Dar pe ansamblu mi-a placut si ce-i mai important, copiii sunt foarte multumiti de locul de joaca destul de mare si bine dotat. In stanga intrarii in parc este statuia lui Decebal, dezvelita in 1937 pe soclul careia se gaseste un basorelief reprezentand Lupoaica cu Romulus si Remus,

un basorelief cu Horia, Closca, Crisan si Avram Iancu,

un citat din G Cosbuc si unul cu scene de lupta.

Conform uzantelor vremii orice parc trebuia sa aiba in centru Chioscul fanfarei sau Filigoria, loc de popas si intalnire pentru vizitatorii romantici.

Dupa al II-lea Razboi Mondial s-a adaugat si statuia lui Eminescu

si un loc de joaca pentru copii.

Binenteles ca acesta este acum modernizat, cu iarba artificiala si covor special, cu tobogane, casute si terenuri pentru diferite activitati.

In rest multi copaci adusi dupa 1920 din Parcul Dendrologic Simeria la initiativa lui Petru Groza care si-a construit aici resedinta. Cedru, dud, pin, plop, azalee, trandafiri, diverse conifere…..

alaturi de unele specii noi precum „Ploaie de aur” sau „Gutui japonez”….

Pe langa clasicele alei, sunt cateva facute din placi neregulate, de granit sau…marmura. Probabil s-a vazut in timp ca pe aici este scurtatura, printre copaci 🙂

In fata lui Eminescu o fantana arteziana cu multe „tasnitori”, foarte apreciate de copiii nazdravani care se racoresc fugind printre ele.

Si binenteles ca la astfel de restaurari, reamenajari se descopera si ceva bine scuns pe sub betoane. Nu am gasit nici o placuta sa explice despre ce este vorba, am citit doar pe net ca este probabil o fantana antica….

Gata plimbarea, ne racorim putin

si din nou la drum….

Concluzia, un parc frumos, un parc care pastreaza memoria pasilor principilor Transilvaniei, ai lui Petru Groza dar si a vechii protipendade a orasului Deva.

23 iunie 2013 - Posted by | Deva | , , ,

Un comentariu »

  1. […] și coborâm în Parcul Municipal Cetate. […]

    Pingback de Zi de primăvară la Deva « Ghiocel07 | 7 aprilie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: