Din nou la Herculane
Cum nu am fost pe Valea Cernei de multisor, sambata am plecat intr-acolo sa revedem zona si mai ales daca Statiunea Herculane a suferit ceva schimbari. Drumul este foarte frumos, cu un peisaj remarcabil datorita stancilor de calcar cu forme spectaculoase, a vegetatiei bogate dar si a apelor Cernei, curate inca.
Cu ani in urma aici am vazut cativa alpinisti care escaladau stancile cu un curaj nebun.
Soseaua este destul de buna, umbrita de coroana bogata a copacilor falnici si batrani, cu exceptia catorva kilometri de la intrarea in statiune unde arata precum dupa bombardament.
Cand ajungi in zona strandului si izvoarelor, venind dinspre Baia de Arama, linistea si frumusetea naturii este tulburata de aglomeratie, de sunet de manele, miros si fum de gratare. Ce sa mai spun de locurile de campare, cu masini pe marginea drumului, cu tonetele pline de produse prafuite, cu sforile incarcate de prosoape si haine puse la uscat….. Dar, am venit sa vedem statiunea, asa ca „inchidem ochi” si ne strecuram printre masinile parcate care pe unde. Intram in Herculane si suntem intampinati de aceleasi cladiri incarcate de istorie, pe fata carora se vede trecerea timpului si nepasarea oamenilor. Si daca tot am ajuns la acest capitol sa facem putina istorie.
Baile Herculane sunt recunoscute pentru proprietatile terapeutice din vremea romanilor cand au fost puse bazele statiunii Therme Herculi, construindu-se primele bai si apeducte dar si temple inchinate zeilor. Denumirea statiunii se trage de la numele zeului Hercule, simbol al fortei fizice si psihice.
Statiunea cunoaste cea mai mare dezvoltare dupa 1722, cand Imperiul Austriac era in plina expansiune. Constructiile distruse in timpul lungilor razboaie sunt renovate si modernizate in stil baroc austriac.
M-am bucurat sa vad Vila Elisabeta ( construita intre anii 1880-1882) unde Imparateasa Elisabeta (Sissi) isi petrece o buna perioada de timp, fiind indragostita de frumoasa statiune, dar mai ales de natura care o inconjoara.
In plimbarile de-a lungul Cernei sau in popasurile facute in cate un pavilion pe varf de munte, romantica Sissi scrie poezii despre frumusetea ce o inconjoara dar si impresii in jurlalul sau intim. Este cunoascuta pasiunea ei pentru plimbare, singuratate, literatura si frumos in general.
In aceeasi perioada se construiesc bai luxoase, vile elegante ornate cu statui si elemente din mitologie, restaurante si hoteluri. Cladirea Cazinoului este una din emblemele orasului Herculane, care intre timp primeste fel de fel de destinatii. Acum cladirea este in renovare, dar nu sunt sigura ca va redeveni vreodata ceea ce a fost in vremurile „bune”.
i
Nici aripa dreapta in capatul careia este Hotelul Traian
dar nici aripa stanga
marginita de Hotelul Decebal (acum renovat)
nu arata mai bine, deocamdata. Se vede totusi ca s-a inceput renovarea.
In perioada Imperiului Austriac, Herculane devine una dintre cele mai cautate statiuni din Europa. Apele tamaduitoare, aerul puternic ionizat negativ si pitorescul muntilor Domogled atrag protipendada vremurile, care vine pentru relaxare si vindecare. Locul atrage lume din inalta societate, fiind vizitat de familii regale, precum imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Charlotte.
Chiar si Imparatul Franz Iosef se indragostete de acest loc pe care il considera cel mai frumos de pe continent iar luxul si eleganta sunt la ele acasa. Imi imaginez femei frumoase, imbracate elegant purtand palariute si umbrelute dar si tineri chipesi in uniforma de gala iesind la promenada pe malul Cernei…
Daca statiunea construita atunci era comparata pe buna dreptate cu statiuni din Austria, gen Baden si Karlovy vary din Cehia, acum este intr-o stare jalnica. De ce, cred ca este lesne de inteles….. Printre cladirile renovate se remarca cateva hoteluri din timpul comunismului, precum Hotelul Hercules.
si Baza de tratament balnear „Cerna”
Dar pentru mine cladirile vechi si monumentele istorice sunt mult mai importante, stiti deja ca-mi place sa ma transpun in epoca si sa retraiesc vremurile de mult trecute…. Dar sa revenim la realitate si sa vedem cateva capodopere. Podul de fier forjat construit in 1883, are lungime de 32 metri si a fost conceput ca pod pietonal peste Cerna pentru accesul usor al turistilor la Baile Imperiale Austriece.
Din pacate si podul si baile sunt intr-o stare deplorabila, desi ambele sunt declarate monumente istorice.
Mahniti de ceea ce am vazut, iesim prin culoarul de gard viu si celebrele dale prezente in toate orasele
si ne indreptam spre Parcul Central. Construit in 1862, este amplasat in centrul Ansamblului de arhitectura balneara format din Hotelul Decebal, Cladirea Cazinoului si Hotelul Traian.
Aici este amplasat Pavilionul de muzica, alaturi de Fantana arteziana
si cateva raritati vegetale printre care Arborele mamut si alti arbori declarati monument al naturii.
Putin mai departe intalnim alte urme ale trecutului precum Podul de piatra cu statuia Zeitei Diana (in partea dreapta) si Ansamblul balnear Apollo I (in centru si stanga)
construit in 1824,
si culmea, declarat monument istoric. De fapt toate obiectivele sunt cu placuta si spre fiecare exista indicatoare….
Statuia lui Hercules, turnata din fier de tun la Viena si daruita in 1847 de catre arhiducele Carol ofiterilor si soldatilor care pazeau granita. In fundal Biserica Romana-Catolica si Biserica Catolica
In stanga este Hotelul Herculane care de cativa ani este in paragina. Numai aripa dreapta este renovata dar nepastrandu-se vechea arhitectura, de materiale nici nu poate fi vorba.
Cateva izvoare sunt renovare si arata precum ciupercile intr-o padure de uscaturi. Printre acestea este si Izvorul Neptun II in spate fiind Baile Venera
Pe langa fetele regale locul este vizitat si de personalitati precum Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Gheorghiu Dej si Mihail Sadoveanu.
Trecand in fuga prin statiune am vazut ceva lume venita la tratament, cazarea facandu-se in pensiuni private, destul de frumoase si probabil bine dotate, dar departe de izvoare si de ceea ce altadata era considerat „perla” Europei.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns