Dresda-a doua zi
Inainte de a porni spre Austria, mai dam o tura prin Dresda. Nu ne vine sa ne luam ramas bun de la un asa oras incarcat de istorie, dar timpul din nou nu este in favoarea noastra.
Plecam de la hotel, punem bagajele in masina, o lasam sa se odihneasca putin in parcarea subterana,
iar noi o luam incet spre Brühlsche Terrasse, dar nu inainte de a arunca o privire spre Kreuzkirche (Biserica Crucii), o biserica protestanta situata in Altmarkt, cea mai mare piata publica din oras. Distrusa la bombardament, biserica a fost reconstruita dupa reunificarea Germaniei si fiind considerata cea mai mare biserica a Saxoniei si cea mai veche dupa Frauenkirche.
Ajungem in zona Swissotel Dresden (hotel elvetian deschis in aprilie 2012)
si dam de o zona in care se fac sapaturi arheologice care se spune ca vor aduce mai multa lumina asupra istoriei evreilor, aici in Jüdenhof fiind un fost cartier evreiesc
Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului) este o biserica evanghelica-luterana, plasata in Piata Neumarkt si construita in stil baroc. Ridicata intre anii 1726-1743, cladirea a fost distrusa complet in al doilea război mondial, dupa care fost lasata in stare de ruina.
A fost recladita dupa reunificarea Germaniei, pe baza unor schite si fotografii vechi, intre anii 1994-2005. Recladirea s-a facut prin folosirea materialelor existente, astfel ca 40% din pietrele originale sunt identificate bucata cu bucata. Ca finantare s-au folosit numai bani din donatii, inclusiv din Marea Britanie. Recladirea bisericii se doreste a fi un simbol al impacarii si reconcilierii intre combatantii din al doilea razboi mondial.
In Piata Neumarkt sta maiestoasa statuia lui Martin Luter, inconjurata de flori. M-a impresionat curatenia locului, florile proaspete, lumanarile aprinse, intr-o zona intens populata si la o ora destul de matinala.
In Piata Neumarkt sunt cateva cladiri noi si vechi la fel de impresionante. Museum Johanneum este o constructie renascentista din sec 16 cunoscuta sub numele de Stallgebäude – hambar si grajduri apartinand Palatului Regal. Scara dubla este adaugata in 1731 iar etajul superior dateaza de la mijlocul secolului 19, atunci cand a fost transformata in muzeu de istorie si arme si poarta numele Johanneum, dupa numele regelui John. La fel ca si cele mai multe cladiri din centrul istoric, Johanneum a ajuns o ruina dupa bombardamentul aerian al fortele aliate din 1945. Dupa 1950 cand a fost renovata, cladirea devine Muzeul Transporturilor si detine o colectie impresionanta de tramvaie, trenuri, avioane, biciclete, masini si machete de vapoare.
Steigenberger – Hotel de Saxe. Ce poate fi mai frumos si relaxant decat sa stai vis-à-vis de celebra Frauenkirche, in zona baroca a Orasului Vechi, intr-un hotel de top…..In fata este amplasata statuia lui Friedrich Augustus II.
In apropiere de Frauenkirche, alta cladire se remarca imediat Este vorba de Coselpalais, cladire in stil baroc construita in 1765. Avariata in al doilea razboi mondial, a fost reconstruita, astazi aici functionand un popular si scump restaurant, Sub numele de Grand Café Coselpalais aici sunt servite cele mai apreciate preparate si fine cafele.
In stanga sta alta cladire, de data aceasta mult mai veche. Este aripa sudica a Kunstakademie (Academia de Arte) pe care am admirat-o si de pe Brühlsche Terrasse dar si de pe malul drept al Elbei.
In fata sta un Tun cu pulbere datand din 1686. Sotul meu a profitat de ocazie sa-i fac o fotografie, sa ne dam seama de marirea tunului….
Trecem prin piateta Georg Treu Platz si ajungem pe Brühlsche Terrasse pe care o parcurgem din nou. Elba este la fel de umflata, poate chiar mai mult decat in ziua precedenta, dar din fericire nu ploua si probabil in cateva zile s-a retras in matca.
La capatul Brühlsche Terrasse (Balconului Europei), in Schlossplatz (Piata Palatului) gasim Katolische Hofkirche (Catedrala Catolica), construita in perioada 1726-1743 la comanda electorului Frederick Augustus II, are o inaltime de peste 80 de metri si domina piata. Afectata sever in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost reconstruita. In cripta catedralei isi gasesc odihna regii si familiile regale de Saxonia.
Pe Schloßstraße (Strada Palatului) se afla Dresdner Residenzschloss (Palatul Regal), cladire construita in stil renascentist si una dintre cele mai vechi din Dresda. Aproape 400 de ani, a fost resedinta electorilor si regilor de Saxonia. Astazi, castelul adaposteste cateva muzee, biblioteca si colectii de arta.
Cum in drum spre parcare trecem prin dreptul Palatul Zwinger, ne luam dupa alti turisti si incercam sa vizitam cat se poate din el, dar despre asta in alt post 🙂 Repede-repede traversam Piata Operei si ne indreptam spre Parcarea subterana sa luam masina si din nou la drum, urmatoarea destinatie, Viena.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns