Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Rosia Montana

Sambata copiii au fost acasa si si-au dorit sa ajunga la Rosia Montana, prea auzisera mult de Rosia Gold Corporation. Zis si facut am plecat spre Brad unde am vizitat Muzeul aurului dupa care ne-am indreptat spre locatia stabilita. Traseul este foarte frumos din punct de vedere al peisajului dar destul de prost in ceea ce priveste soseaua. Am facut cateva opriri pentru sedinte foto, la cererea „fotografului sef”, asa ca incep si eu cu cateva mai reusite. Inainte de intrarea in Brad un viaduct ii atrage atentia lui Cristi asa ca oprirea, coborarea si repede cateva foto…

dupa care din nou la drum.

O privire in stanga si

o privire in dreapta

pana ajungem la poarta ce ne indica Rosia Montana,

desi drumul este putin mai departe, asfaltat si bine marcat. Cand suntem in Rosia Montana vedem cam multa agitatie, Politia ne opreste si se spune ca este  a saptea editie a Festivalului Fân Fest, asa ca parcam in apropiere si plecam pe jos spre centrul localitatii. Pe sosea sunt marcate obiectivele pe care le intalnim in cale

Primul obiectiv este Biserica Greco Catolica, mare si frumos renovata

In stanga se merge spre Casa din Tarina, unde  este organizat Festivalul Fan Fest si gazduit de un localnic, proprietar de cateva hectare de teren si care nu s-a lasat expropriat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Imediat remarc o cladire nerenovata dar interesanta, impartita printr-o bolta de piatra de o parte si de alta a raului Foies, ceea ce-i da si numele de „Casa de peste Foies”. Casa dateaza de la sfarsitul sec al XIX-lea, destinatia initiala fiind de locuinta, dar in incinta sa era amenajat si un magazin alimentar.

Suntem intampinati de doua tinere si frumoase domnisoare care ne propun sa vizitam „Primaria veche” acum restaurata si care prezinta prin imagini cum era inainte si mai ales acum

In centrul comunei, lume multa, contrar a ceea ce vazusem acum cativa ani la o plimbare prin zona.

dar si activitati organizate de RMGC. Totusi la cateva tarabe se vindeau produse manufacturate ale celor de la festival, adica anti RMGC, reuniti sub lozinca „Salvati Rosia Montana”

Noi ne-am limitat la aceste manifestari, am presupus ca este mult de mers pana la Tarina, in plus caldura facea drumul si mai anevoios. Peste tot sunt tineri imbracati in „verde” cu mesajul „Suntem aici, sustinem proiectul Rosia Montana”.

In cadrul programului se putea efectua o Vizita ghidata la statia pilot de epurare a apelor acide, in cariera cetate-fosta exploatare de stat dar si Expozitia de istorie a mineritului din Rosia Montana.

Noi am vazut numai expozitia, pentru primele doua se faceau inscrieri si la ora la care am ajuns noi erau deja facute multe programari. Pacat, era o treaba interesanta mai ales pentru Cristi si Dana.

Publicitate

22 august 2013 - Posted by | Romania |

2 comentarii »

  1. O zi deosebita pentru voi,dar si pentru mine,datorita tie,Steluta si postarilor pe site-ul tau,”ghiocel07.wordpress.com””
    ! Ca intotdeauna,foarte interesant si foarte frumos ! 23 august 2013

    Comentariu de danna | 23 august 2013 | Răspunde

    • Multumesc Danna, un sfarsit de saptamana frumos sa aveti.

      Comentariu de ghiocel07 | 23 august 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: