Aurul Apusenilor-Expozitia de Istorie a Mineritului din Rosia Montana
Expozitia de Istorie a Mineritului din Rosia Montana este gazduita de o frumoasa cladire care dateaza din 1874, altadata farmacie cu incaperi pline de leacuri si medicamente pentru mineri si familiile lor. Ne-o spune medalionul care reprezinta un sarpe incolacit pe o cupa, simbolul farmaciilor de pretutindeni ce sta pe frontispiciul cladirii.
In 1948 fiica proprietarului transforma farmacia in carciuma, mai tarziu parterul a primit fel de fel de destinatii, in timp ce la etaj a ramas spatiu de locuit. Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a devenit proprietar al caldirii in 2009 prin cumparare de la cei 5 proprietari, mostenitori ai Mariei Gruber. Restaurarea casei de la numarul 325 a fost un proces complex, aceasta fiind intr-un stadiu avansat de degradare. Inaugurarea expozitiei a fost facuta in februarie 2010 dupa restaurare, utilizandu-se tehnici si materiale traditionale.
La parter este prezentata o expozitie de pictura cu peisaje de odinioara, viata familiei de miner dar si traditii din minerit: de la rugaciunea dinaintea intrarii in mina pana la petrecerile mineresti care dadeau viata comunei din Apuseni.
Impreuna cu amabila ghida urcam la etaj
unde este amenajata o sala de conferinte
si incaperi cu obiecte specifice zonei minere Rosia Montana dar si Apusenilor in general: imbracaminte traditionala, unelte specifice activitatii miniere, echipament minier,
lampi de mina, de la cele mai simple (opait) la cele din zilele noastre,
vagonet de lemn pentru transportul minereului scos din mina.
vase descoperite in urma sapaturilor arheologice.
M-au impresionat cateva inscrisuri printre care o „carte de lucrator” din 1948
un „Contract de munca” si „Contract de imprumutare” din aceeasi perioada
Peretii sunt tapetati cu planse care prezinta zacamantul Rosia Montana si esantiona de minereu cu aur
In afara cladirii este amenajata o „gura de mina”
iar la suprafata „Moara de macinat minereu”, multe pietre funerare si ai alte obiecte gasite in urma sapaturilor.
Casa cu numarul 325, cu care s-a inceput restaurarea Centrului Istoric, este una dintre cele 9 cladiri care urmeaza sa fie integrate in Muzeul Modern al Mineritului ce va fi construit la Rosia Montana. Proiectul final va contine o expozitie in aer liber si o sectiune subterana, amenajata in jurul galeriei Catalina-Monulesti, galerie in care a fost descoperit cel mai important lot de tablite cerate. Pana cand va primi un statut juridic, atat cladirea restaurata, cat si expozitia ce o gazduieste, raman in administrarea institutiilor tutelare, cu acces gratuit pentru toti localnicii sau pentru cei care viziteaza Rosia Montana.
Informatiile sunt preluate din pliantul oferit la vizitarea casei 325.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns