Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta

De fiecare data cand am trecut prin Budapesta am vazut din orice coltisor al orasului imensa cladire a Catedralei Sf Stefan, dar fiind cu masina, ne-am multumit s-o admiram de departe. De data aceasta am gasit o parcare „cu caciula” si am fost bucurosi ca putem lua Budapesta la pas. Fiind si o zi superba de toamna am luat directia „Bazilica Sfantul Stefan”. Binenteles ca pana acolo au fost si alte tentatii dar despre astea intr-un post urmator.

Bazilica este de fapt  o biserică romano-catolica care poarta hramul Sfantului Stefan, primul rege si patron spiritual al Ungariei.  Este a treia ca marime din Ungaria dar cea mai importanta aici afladu-se intr-o racla bratul drept al Sfantului Stefan.

Inceputa in 1851 Bazilica a foat finalizata in 1905, după 54 de ani, intarziere datorata prabusirii cupolei in anul 1868, fapt care a dus la demolarea si reconstruirea ei de la zero. Se spune ca la construirea bazilicii s-a folosit marmură de Ruschita.

Planul este in forma de cruce greaca, fatada este ancorata de doua mari clopotnite. Clopotnita din partea de sud are un clopot de 9 tone, fiind cel mai mare clopot din Ungaria. La inceput clopotul avea numai 8 tone, dar a fost inlocuit deoarece a fost topit si folosit in scopuri militare in al II-lea Razboi Mondial.

Bazilica a fost inaugurata de imparatul Franz-Iosif si a primit demnitatea de „Basilica Minor” in 1938, denumire data de Papa Pius al XI-lea, la implinirea a 900 de ani de la moartea lui Stefan.

In prezent aici este loc de pelerinaj, atractie pentru turisti

dar se tin si concerte de orga.

Alte cateva imagini din interior

Cupola, de o frumuste rara

Icoane si loc de rugaciune

Sfesnic  frumos lucrat

Apa sfantita in vase speciale din ceramica

Nu este o tinuta de biserica, dar turistii au voie oricum, decenti sa fie.

Un detaliu de exterior

Turisti admirand orasului din balcon

Publicitate

5 octombrie 2013 - Posted by | Budapesta | , , ,

2 comentarii »

  1. […] inainte de a pleca spre Viena am profitat de timpul frumos de afara si ne-am propus sa vizitam Bazilica Sfantul Stefan. Am parcat in acelasi generos garaj subteran si am urcat la suprafata. Aici animatie mare, se […]

    Pingback de Prin “targ” la Budapesta « Ghiocel07 | 18 octombrie 2013 | Răspunde

  2. […] spre Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta vedem la un moment dat fata unui restaurant si 3 trepieduri sub care arde […]

    Pingback de Gulas in centrul Budapestei « Ghiocel07 | 29 octombrie 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: