Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Palatului Principilor din Alba Iulia

In incinta Cetatii din Alba Iulia sunt foarte multe cladiri cu insemnatate istorica. Astazi, Palatul Principilor.

Este o cladire din apropierea Catedralei Romano-Catolice, in spatele statui lui Mihai Viteazul. Construit in sec XV, era parte componenta a Episcopiei Catolice, aici fiind redactate si autentificate actele episcopale.

Din sec XVI-lea devine resedinta principilor de Transilvania. In perioada 1542-1559 aici a locuit regina Isabella, urmata de principele Sigismund Bathory care a facut lucrari de reamenajare si modernizare, devenind un edificiu luxos cu fresce si scari de marmura. Pentru o perioada scurta de timp, mai precis 11 luni, in anii 1599-1600, cladirea a servit si ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul. Cladirile Palatului Principilor sunt grupate in jurul a doua curti de forma patrata.

In timpul marilor invazii ale turcilor si tatatilor din 1658 si 1662, cladirea a fost grav avariata. In urma cuceririi Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat in cazarma, ramanand cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, cladirea a gazduit garnizoana austriaca cu arsenalul si cazarma de artilerie iar in decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie.

Palatul a fost folosit inainte de 1989 de catre Garnizoana din Alba Iulia ca sediu pentru birouri administrative dar si ca loc de organizare spectacole.

Din pacare imobilul, o capodopera arhitectonica si istorica este in stare avansata de degradare. Dupa anul 2000 cladirea cade prada disputelor politice, astazi fiind in proprietatea publica a municipiului Alba Iulia si in administrarea Consiliului Local. Poate acum se vor gasi fonduri pentru restaurare.

Inspiratie

Publicitate

11 decembrie 2013 - Posted by | Alba Iulia | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: