Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

La plimbare prin Lugoj

Municipiul Lugoj este al doilea oras ca marime si importanta din judetul Timis, un important centru cultural din Transilvania si Banat.

Lugojul este cunoscut pentru rolul important pe care l-a jucat in dezvoltarea invatamantului, in miscarea de eliberare socială si nationala in consolidarea unitatii nationale a romanilor. Aici a avut loc in 1848 a doua Adunare nationala a romanilor din Banat.

La intrarea in oras am parcat langa Universitatea „Dragan”,

Universitatea cat si piata din apropiere poarta numele marelui om de afaceri si filantrop nascut aici, cel care ne-a „daruit’’ cea mai mare statuie sculptata in piatra din Europa, aflata pe malul romanesc al Dunarii, reprezentand Chipul lui Decebal.

De aici ne indrepreptam spre Piata I.C Dragan. Dominata de Catedrala Romano-Catolica, piata si-a conturat identitatea intre jumatatea sec. XIX si primul deceniul al sec XX. Piata este flancata de edificii construite in stil secession si neoclasic, gen palate de inchiriat, cu spatii comerciale la parter si locuinta proprietarului si apartamente de inchiriat la etaj.

Scoala Gimnaziala de Muzica „Filaret Barbu”

Cladirea vechii prefecturi construita intre 1843-1859 in stil neoclasic a fost sediul administrativ al Comitatului Severin (1860-1880), al Comitatului Caras-Severin (1881-1926) si al Prefecturii Judetului Caras-Severin (1927-1948). Acum este in mare parte renovata dar nu se stie cine si ce va face acolo.

Primaria Municipiului Lugoj, care a obtinut locul intai la Concursul „Fatada anului 2012”, organizat de firma Baumit Romania si avand in juriu arhitecti romani de prestigiu, cadre didactice ale Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti. La concurs au fost inscrise 64 de proiecte. Primaria, este o cladire monumentala, veche de 100 de ani, are 2 etaje, o usa din lemn masiv, iar intrarea este sprijinita de 2 coloane care au acoperis cu influente gotice

Biserica Ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului”, cea mai importanta ctitorie in stil baroc din Banat. Biserica a fost ridicata in perioada 1759-1766 de inginerul constructor Johannes Breutter din Timisoara, din initiativa si pe cheltuiala obercneazului Gavril Gureanu.

Turnul „Sf Nicolae”, cel mai vechi monument ortodox din Lugoj, edificat in 1402 de Catalina, sotia banului Nicolae-Perian. Turnul clopotnita dateaza din 1726, cand vechea biserica a fost recladita de Ioan Ratz de Mehadia, administratorul sef al districtelor Lugoj, Caransebes si Mehadia.

De aici pornim spre raul Timis, suntem impresionati de cladirile mari si spectaculoase. Una din acestea este „Palatul Bejan” ctitorit in 1901 impreuna cu sotia sa Livia de Athanasievici. Mihail Bejan a fost notar regesc, patriot roman, autorul primei traduceri in limba romana a cronicii notarului anonim al Regelui Bela privind istoria romanilor pe aceste meleaguri.

Podul de Fier, este simbolul orasului. Raul Timis despartea orasul in doua parti, partea romaneasca (veche) si partea germana (noua). Initial a fost un pod de lemn inlocuit in anul 1902, vechiul pod fiind daramat cu un an inainte. 35 de ani a fost singura varianta de traversare a raului, facand legatura intre Europa de sud si Europa Occidentala. Podul de Fier s-a construit foarte greu, fierul fiind adus de la Resita cu care trase de boi. Acest pod care unifica partea romaneasca cu partea nemteasca, avea 4 casute de vama (astazi mici magazine).

Pe malul Timisului, in orice anotimp, sunt multe salcii si la fel de multi pescari. In departare se zareste silueta unei biserici frumoase.

La iesirea din oras spre Caransebes se remarca o biserica noua, mare si frumoasa, este vorba despre Biserica Ortodoxa’’Invierea Domnului’’.

Putin mai departe Sala de sport „Lavinia Milosovici”. Data in folosinta in anul 2007, sala poarta numele valoroasei gimnaste romance a anilor 1990, cu un palmares de 19 medalii mondiale si olimpice.

Toate informatiile sunt preluate de pe placile montate in dreptul fiecarui obiectiv si scrise in romana, engleza si germana, cam asa.

Daca ajungeti prin zona, merita sa faceti un popas de cateva ore, sa admirati frumusetea si curatenia orasului, dar si sa va transpuneti in epoca care a dat aceste superbe constructii.

22 ianuarie 2014 - Posted by | Romania | , , , ,

3 comentarii »

  1. Frumos , felicitări ! Îmi iubesc orașul !

    Comentariu de Pami | 22 ianuarie 2014 | Răspunde

  2. […] Articolul este însoțit de fotografii reușite cu cele mai importante obiective din oraș, cum sunt Universitatea Europeană Drăgan, primăria, bisericile lugojene sau Podul de Fier, fiecare captură fiind însoțită de o explicație, scriitoarea notând că „toate informațiile sunt preluate de pe plăcile montate în dreptul fiecărui obiectiv și scrise în română, engleză și germană”. Puteți citi articolul Steluței făcând un click AICI! […]

    Pingback de Si prin Lugoj trec turisti! O bloggerita isi spune parerea intr-o postare pe internet despre orasul de pe Timis | Lugojeanul.Ro - Știi de la noi! Sursa ta de încredere de știri | 10 aprilie 2014 | Răspunde

  3. […] ne îndreptăm spre Caransebeș. Alte fotografii și descrieri găsiți în postările anterioare, aici și […]

    Pingback de În căutarea primăverii la Lugoj « Ghiocel07 | 22 martie 2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: