Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Salina Turda: Mina Rudolf, Mina Terezia, Salina balneara

Din Galeria Frantz Iosef coboram cateva trepte destul de inguste si abrupte acoperite in timp cu sare

si ajungem la liftul ce avea sa ne coboare in Mina Rudolf. Mina este o sala de extractie trapezoidala, inceputa in anul 1867, are o adanca de 42 metri, o latime de 50 si lungime de 80 metri. Mina Rudolf este ultimul loc in care sarea a fost exploatata in salina. Prin compartimentul de acces, 172 de trepte duc spre vatra minei.

Se coboară 13 „etaje”, la fiecare pod de odihnă fiind marcat in perete anul in care a fost exploatat nivelul respectiv.

Noi nu ne-am incumetat sa coboram cele 13 etaje pe scari, am stat cateva minute si am coborat cu liftul.

De jur imprejurul scarii exista o constructie de lemn, care dateaza din jurul anului 1700 si care in timp a fost acoperita cu depuneri de sare. Pana am asteptat liftul am admirat panorama superba asupra Minei Rudolf

dar si asupra Minei Terezia.

Chiar de la rampa de asteptare la lift ai impresia ca esti intr-un film stiintifico-fantastic. Mina este frumos luminata si fiecare are ceva de facut. Aici se gaseste un loc de joaca pentru copii cu tobogane,

teren de minigolf cu 6 piste diferite, pentru copii si adulti, pista de bowling,

2 mese de biliard,

teren de sport pentru handbal, lap tenis, badminton, 4 mese de tenis de masa

Roata mare cu o inaltime de 20 m, are 6 gondole a cate 8 locuri fiecare. O tura completa dureaza 8 minute si costa 5 lei. Sotul meu s-a plimbat cu roata mare si senzatia, zice ca este deosebita.

Si daca cei tineri se joaca, parintii si bunicii se odihnesc admirand peretii de sare.

Din prezentare nu trebuie sa omitem amfiteatrul care are o capacitate de 180 locuri, cu scaune incalzite cu perna electrica.

Din Mina Rudolf de pe un mic podet

avem o priveliste superba asupra debarcaderului din Mina Terezia cu cele 3 constructii futuriste: Floarea Mare, Floarea mica, Arca, Ariciul

Dupa ce ne-am plimbat prin Mina Rudolf am  luat un al doilea lift panoramic care coboara pana la 120 de metri adancime, in Mina Terezia. De la iesirea din lift a fost amenajat un podet peste lacul sarat din Mina Terezia, care duce la o mica insula din sare, unde au fost construite terase iluminate.

Mina Terezia este o mina in forma de clopot, cu o adancime de 90 m de la balcon si 112 m de la suprafata.

Pe vatra se gaseste un lac subteran de 48 m adancime si 70 m diametru si o insula de sare care are 5 m inaltime.

Lacul subteran are intre 0,5 si 8 m adancime, fiind extins pe aproximativ 80% din suprafata vetrei camerei de exploatare. Aici se pot inchiria barcute pentru o plimbare romantica la 112 m in adancul muntelui de sare.

In centrul lacului exista o insula formata din sarea reziduala depozitata aici dupa 1880, an in care exploatarea sarii in aceasta camera a fost sistata.

Desi sunt multe afise care anunta amenzi pentru cei ce mazgalesc mobilierul sau peretii din salina, peste tot sunt inscriptii de tot felul facute de cei „foarte educati”. Pacat, mare pacat, s-a muncit foarte mult pentru acest obiectiv turistic si chiar ar trebui aplicate amenzile stabilite.

Dupa ce am facut cateva fotografii si aici, traversam podul frumos luminat

luam ascensorul mic si urcam la inceput in Mina Rudolf si de aici liftul ne scoata in Galeria Frantz Iosef. Am asteptat cca 20 min pana am ajuns sa urcam in lift,

dar nu ne-a deranjat, lumea era linistita, ordonata iar privelistea uimitoare.

Ultimele scari parcurse sunt ceva mai bune asa ca sunt toata un zambet

fara sa ma gandesc ca urmeaza cele multe pana la iesirea Durgau 🙂


Mina Ghizela este o sala ce urma sa fie simetrica cu Mina Rudolf. Lucrarile au inceput in sec. XIX si au incetat in anul 1932, anul in care exploatarea de sare a luat sfarsit. Acum, sala este inundata, apa favorizand cresterea cristalelor (de aici denumirea de “Sala Cristalelor”). In prezent in cadrul Minei Gizela a fost amenajata sala pentru tratament balnear cu aerosoli naturali.

Gata vizita, dupa ce urcam muuuuultele trepte ajungem de unde am plecat.

Pana eu aleg 1-2 magneti si un „bolovan”, sotul meu arunca o privire spre etaj unde este amenajata o cafenea

Strandul Durgau tratamentului balnear la Turda incepe in jurul anului 1840 cand, doctorul Iosif Hanko pune bazele statiunii Baile Sarate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Lacurile de la Durgau au fost utilizate pentru terapie cu amenajari minime inca din secolul al XIX- lea. Apele mineralizate clorosodice sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor reumatismale, de circulatie periferica si a afectiunilor ginecologice. Amenajarea lacurilor Ocnei si Rotund de la Durgau, este un pas spre valorificarea complexa a potentialului terapeutic al zonei.

A fost o duminica frumoasa, petrecuta intr-un mod placut. Va recomand sa vizitati Salina Turda daca va este in drum, sau daca nu, sa va faceti drum pe acolo. Nu o sa va para rau, iar daca aveti si copii, acestia vor fi incantati sa se joaca intr-un mediu interesant, curat si sanatos.

Salina Turda a fost plasata de jurnalistii americani de la Business Insider pe locul I intr-un Top 10 al celor mai frumoase locuri din lume aflate sub pamant.

Ca sursa de informare am folosit situl oficial al Salinei Turda. Aici gasiti, programul de vizitare, costul biletelor si anumite reguli de comportamnet in salina.

19 februarie 2014 - Posted by | Romania | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: