De la ou la găină și viceversa….
Prima zi din cadrul evenimentului PRO HD–Fabricat în Hunedoara a avut ca obiectiv vizitarea Fermelor AVIS 3000 sub indrumarea dnei Alina State, managerului fermelor, un om deosebit din toate punctele de vedere.
Dupa 8 ore in care am schimabt 6-7 halate, bonete și papuci de unică folosință, in care am vizitat Staţia de incubaţie, Ferma de reproducție, Ferma de pui de carne, Ferma de găini mature, Abatorul, magazinele PRO Hunedoara, Stația de furaje, dupa ce ne-am plimbat de la Leșnic la Șoimuș și Mintia, pot spune că ouăle și carnea de pui rămân în continuare favoritele mele în alimentație. Nu mi-am inchipuit că ceea ce ajunge la noi pe masă are un proces tehnologic atât de complex și complicat.
Compania Avis 3000 S.A. este o societate cu capital privat integral românesc, fiind înfiinţată în anul 2001 de oameni curajoși care au dorit ca vechile ferme să nu fie vandute pe nimic, care au dorit să creeze locuri de muncă și mai ales ca noi să consumăm mâncare sănatoasă.
Ajungem la sediul central AVIS 3000 și noi fetele ne facem o fotografie drept amintire. Mulțumim Denisa pentru transport, chiar conduci bine, nu-ți mai fă probleme.
Aici suntem întâmpinați de Alina, managerul complexului de ferme, o doamnă de excepție, care ne-a răspuns la toate intrebările.
După o apă minerală, o cafea și o expunere de început, plecăm în „vizita de lucru”. Incepem cu „Maternitatea”. Aici ouăle sunt sortate și duse într-un depozit cu temperatură constantă.
În incubator ouăle stau 18 zile, lunea și joia se incubează câte 60.000 de ouă, adică 120.000 pe săptămână.
Cand am ajuns noi, puii de o zi chiar plecaseră spre ferma dedicată lor și unde urma să ajungem mai târziu. Tocmai se spălau camerele din care avusese loc transportul. Întrăm într-o hală uriașă cu pui albi și „nestresați”, care se plimba cât e hala de mare, au condiții speciale de lumină, căldură și sunt alimentați conform standardelor.
Facem un scurt popas înainte de a intra în hala „mixta”
adică în hala cu găini si cocoși, gata puși pe treaba ….Găinile sunt pe o treaptă mai jos, cocoșii, normal pe o treaptă mai sus și în lateral dreapta este locul de ouat.
De aici, ouăle numai bune de pus la incubator sunt transportate pe bandă, preluate, sortate și așezate în cofraje speciale.
O hală identica cu cea anterioara era în curs de amenajare, aici se pot vedea mai bine cele trei zone: găini, cocoși, „cuibare”.
Încă o mică „ședință”
înainte de a pleca spre silozul de furaje.
Aici totul este mare: coloane, tuburi, scări, cântar, cale ferată. Singurul loc impresionat este sala de comanda, prevazută cu calculatoare prin care se programează munca mașinilor.
Suntem conduși si în laboratorul de analiză atăt pentru materia primă cât și pentru furajele rezultate.
Ne urcăm din nou în mașină și pornim spre abator.
Abatorul are mai multe încăperi, dintre care am reținut: Sacrificare-opărire-deplumare, Eviscerare, Zvăntare, Camera de tranșare, Ambalare, Depozitare. Din fericire nu am apucat sa vedem sacrificarea și eviscerarea, operațiunile fiind terminate, acum se spălau camerele respective.
Abia in Camera de zvântare vedem puii prinși în cârlige, aici având loc procesul de spălare și racire.
De aici trecem într-o hală uriașa unde are loc procesul de tranșare,
mașini, care de care mai sofisticate și mai performante dezmembrează puiul în parțile componente: aripi, pulpe, piept, carcasă, dar fac și dezosarea și despielițarea.
după care sunt puse în caserole sau pungi,
cântărite, ambalate
și depozitate până la livrare. O buna parte din produse merg în magazinele proprii sau în cele PRO Hunedoara.
Dupa „Abator” ne îndreptam spre Șoimuș unde sunt puii de o zi, 3 si 21 de zile. Mai jos sunt puii de o zi, aduși chiar dimineață.
Sunt foarte drăgalași și prietenoși într-o mișcare continua.
Au loc suficient de „zbenguială”, este foarte cald, au măncare și apă la discreție. Binențeles că au somn obligatoriu la 6 ore, ca să crească mari și voinici 🙂
Ultima fermă vizitată este cea de găini pentru ouă. Sunt găini mari roșii, gălăgioase și neastâmpărate. În pus mai scapă câte un ou și prin zona….
Găinile acestea sunt singurele stresate din fermă….nu au nici un cocoș printre ele 🙂 Ultima oprire o facem la un magazin PRO-HD, care este aprovizionat numai cu produse fabricate în județul Hunedoara
Este foarte greu să ajungi să vizitezi o ferma avicolă, regulile sanitare sunt stricte pentru că și riscul de contaminare a păsărilor este foarte ridicat. Pentru aceasta sunt recunoscătoare și mulțumesc organizatorilor care mi-au dat ocazia să văd întregul proces tehnologic de la ou la găină și …. de la găina la ou.
PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău,Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, săptămânalul REPLICA.
Nu m-am gandit niciodata ca atat de multe persoane dau valoare prin munca lor banalului ou din farfuria mea.Cu siguranta ca voi fi mai atenta atunci cand voi alege in meniul meu carnea de pui si mai voi gandi cu admiratie la cei care, prin munca lor ,se incapatineaza sa cladeasca in Romania afaceri durabile si serioase.Ma bucur sa descopar ca si in judetul Hunedoara exista investitori curajosi si cu viziune.
D-na Irina contati pe noi, nimic din expunere nu este exagerat ! Nici macar precizarea lui Ghiocel ca gainile sunt cu o trepta mai jos fata de cocosi !
[…] fost marcată de săracii cocoşi, care trebuie să se ocupe de 10 găini fiecare… :)) Colega Ghiocel a făcut un rezumat foarte bun al momentelor vizitei, îndeaproape urmat ca stil de colegul Ghiocel […]
Pingback de Vizită la Avis 3000 sau un pic despre portretul unui tânăr afacerist român - Chinezu | 28 martie 2014 |
[…] Am vizitat Fermele AVIS 3000, […]
Pingback de În loc de final « Ghiocel07 | 28 martie 2014 |
[…] de preparare: se curătă și spală bine carnea de pui, se taie cuburi, se condimentează cu sare, piper și boia iute. Se frige în foarte puțin ulei. […]
Pingback de Salată cu piept de pui - Retetele mamei | 29 martie 2014 |
[…] farfurie se bat ouale, se pune spanacul tocat și cașcavalul cubulețe. Se condimentează dupa gust și se toarna în […]
Pingback de Omletă cu spanac - Retetele mamei | 31 martie 2014 |
[…] un piept de pui feliat (AVIS 3000), o ceapă albă mare, un ardei gras, o lingură amidon, pătrunjel, pastă de ardei, un vârf de […]
Pingback de Tocăniță din piept de pui - Retetele mamei | 23 iulie 2014 |