Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

S.C. RECOM SID S.A, ultimul obiectiv „greu”

După ce vizităm Carpatcement Chişcădaga drumul ne duce la alta unitate de producție din Hunedoara. Este vorba de RECOM SID, unde suntem întâmpinați de directorul acesteia, dul Giurgiu. Dar păna acolo trecem printre ruinele fostului Combinat Siderurgic Hunedoara și mă întrebam dacă nu cumva am greșit drumul.

Chiar și când am ajuns la destinație mi-a fost greu să cred că acolo se produce ceva. O cladire administrativă în clasicul stil comunist, ruine în dreapta și stănga. Dar din fericire prima impresie nu a fost și ultima…..

După un cuvânt de bun venit stropit cu cafea și apă minerală, dul Ghiurgiu face un scurt istoric al societății pe care cu mândrie o conduce. Eu incerc să țin pasul în a nota cele mai importante informații, să vad dacă mi-a reușit.

Dupa 1999 are loc o decădere bruscă a Combinatului Siderurgic Hunedoara, se închid sectoare de activitate, se demolează oțelării, furnale, cocserii și laminoare, se externalizează activități auxiliare. UE analizează o unitate prin randament, adică producție/nr. de angajați, și cum cifrele nu arată prea bine, urmează etape negre pentru siderurgia românească.

In 2002 s-au format 9 filiale, în 2003 se hotărăște privatizarea și din 9 filiale raman 6, din care 2 (RECOM SID și PRO SERV) sunt cumpărate de oameni de afaceri din Hunedoara (fam. Carmen Hărău). Toate utilajele vechi au fost casate, mai puțin podurile rulante, restul utilajelor folosite astăzi sunt noi, achizitionate din surse proprii și fonduri europene.

S.C. Recom SID S.A. face parte din grupul de firme Micro Mega HD S.A alături de ProServ S.A. iar principalele domenii de activitate sunt: execuția și montarea construcțiilor metalice, repararea instalațiilor și utilajelor, fabricarea de containere, ambalaje și a altor articole din metal, fabricarea de părți componente a utilajelor de ridicat și manipulat, de ventilare și conditionare a aerului și a altor echipamente de utilizare generala, fabricarea utilajelor pentru metalurgie, constructii, industria alimentară, lucrări de instalații electrice, construirea de imobile civile și industriale.

Suprafața totală a societații este de 16400 mp și este împărțită cam așa:
– Atelierul de Confectii Metalice este o hala uriașa cu 7 poduri rulante și 3 macarale

– Depozit dotat cu 2 poduri rulante

– Atelierul de Reparatii Siderurgice este o hală dotată cu 1 pod rulant

S.C. RECOM SID S.A. are un număr de 258 angajați, din care 222 muncitori care produc 400 de tone de confecţii metalice pe lună. Nu știu dacă este mult sau puțin, dar știu sigur că așa câteva familii au ce pune pe masă. Și cum aici se fac lucrări complexe, societatea și-a calificat sudorii la SLV Munchen, la ISIM Timisoara, la RINA SINTEX.

Activitatea de sudare este coordonata de 2 ingineri atestați ca ingineri sudori europeni de către European Welding Federation.

Ceva foarte important, probabil este și motivul pentru care oamenii sunt linistiți, salariile se plătesc la timp și sunt destul de bunicele pentru epoca în care trăim. 

La fel ca și la Carpatcement, societatea promovează standardele de securitate, sănatate și protecție a mediului, se urmăreste asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos pentru angajați, sunt luate în considerare pericolelor și riscurile potențiale, dar și modalitățile de prevenire a acestora.

Cred că nu trebuie să mai spun că mașinăriile sunt coordonate electronic, panouri de comandă fiind la tot pasul.

Procesul de producție în industra grea (așa-i spunea pe vremuri) nu-i punctul meu forte, dar m-au impresionat utilajele performante, oamenii liniștiți la locurile lor de muncă, pasiunea și dăruirea dlui director. Trăia fiecare moment din expunere,

iar noi (mai ales fetele) ne uitam să fotografiem ce ni-i se părea mai ciudat.

Producție este gata, tirul încărcat și gata de drum. Am reținut că se fac niște platformele hidraulice foarte căutate de supermarketuri pentru descărcarea mărfurilor din tir.

Cea mai mare parte din producția de astfel de „piese” merg la export.

În cazul celor doua obiective pe care le-am vizitat vineri nu se adeverește zicala ” Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, chiar invers aș zice 🙂

În concluzie, a fost o vizită interesantă, o vizită din care am aflat multe, am văzut cu ochii mei că o mica parte din Combinatul Siderurgic a fost salvată prin RECOM SID, că o mână de oameni au de lucru și mai ales că au un venit sigur cu care sa-și intrețină familiile.

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău,Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000CarpatcementRECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HDKooperativa 2.0Vila FlamingoGlasul Hunedoareisăptămânalul REPLICA.

Publicitate

25 martie 2014 - Posted by | Eveniment | , , ,

Un comentariu »

  1. […] Uzinele RECOM SID, Fabrica de apă minerală AquaSara. […]

    Pingback de În loc de final « Ghiocel07 | 28 martie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: