Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Roxelana – o odaliscă, ajunge stăpâna Imperiului

Daca tot este la moda serialul Suleyman Magnificul, iata ce am primit pe mail zilele trecute. Textul este mai lung, cu toata istoria haremului, dar am preluat numai ceea ce este legat de serial.

„Mama lui Mehmed Fatih a fost o sclava provenita de pe coasta Adriaticii, Dobra, o fiica a doamnei Chiajna (apriga vaduvă a lui Mircea Ciobanu) a fost daruită sultanului Murad al III-lea, iar Roxelana, soția lui Soliman Magnificul, era rusoaică. Această femeie aprigă a condus practic destinele Imperiului Otoman în perioada lui de apogeu. După ce l-a convins pe Soliman să-l numească pe Ibrahim-Pasa, favoritul ei, mare vizir, aceeași Roxelana, văzând că demnitarul nu-i mai ascultă ordinele, a țesut intrigi, determinându-l pe sovaielnicul Soliman sa ordone executarea lui. Când noul vizir, Lufti-Pasa, l-a avertizat pe sultan că niciodata în istoria Imperiului nu se mai pomenise ca femeile din harem să dicteze decizii politice, s-a trezit și el înlăturat.

Roxelana a manevrat în așa fel încât fiul ei preferat, Mehmed, să fie numit succesor al sultanului, în locul lui Mustafa, cel mai vârstnic fiu al lui Soliman, un tânăr sârguincios și talentat, căruia toîi îi prevesteau o domnie glorioasă. Intrigile Roxelanei l-au făcut însă pe Soliman să-și piardă capul și să poruncească decapitarea lui Mustafa… Dar curând, si Mehmed, beizadeaua aleasă, a murit și în locul său va domni un alt fiu al rusoaicei, Selim, poreclit, din pricina viciului sau, „cel betiv”. El și-a dedicat viața plăcerilor, întreținând un numeros harem și schimbându-și deciziile, ca și Soliman, în funcție de influența favoritelor sale. Unul dintre sultanii cei mai ahtiați dupa plăceri carnale a fost Murad al III-lea (1546-1595), care a preferat să-și petreacă viața izolat între zidurile haremului, în vreme ce imperiul cladit de Baiazid, Mehmed Fatih și Soliman se risipea…

Plăcerea cea mai mare a acestui sultan era sa priveasca zbenguiala odaliscelor, pe când acestea se îmbaiau înaintea lui. Se pare ca acest lucru avea un efect deosebit de excitant, de vreme ce sultanul a lăsat în urma nu mai puțin de 103 odrasle, care s-au macelărit apoi între ele, slăbind considerabil forța otomanilor. De altfel, timp de aproape șapte decenii, pâna în 1656, Imperiul va fi guvernat nu de sultani, ci de concubinele lor, această perioadă rămânând în istorie sub denumirea de „sultanatul femeilor”.

Cum aratau însa frumoasele odalisce de care se bucurau sultanii? Erau frumoase, dupa standardele musulmane, căci ambasadorii străini care aveau ocazia rarisimă de a le vedea le considerau „munți de grăsime”, din simplul motiv că pentru musulmani frumusețea era dată și de numărul kilogramelor.”

11 aprilie 2014 - Posted by | Diverse | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: