Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Biserica din Ghelari

Ca în fiecare an în prima sau a doua zi de Paști mergem la o mănăstire, catedrală sau o simplă bisericuță. Astăzi după de am ajuns la concluzia că la Tismana este greu de ajuns din cauza Defileului în construcție iar la Prislop sigur este mare înghesuială, am propus soțului meu să mergem la Biserica din Ghelari.

Mai fusesm acum câțiva ani și tare ne-a plăcut. Dacă ar fi mai aproape sigur am merge mai des, chiar este un edificiu de cult pe placul meu, cu multă încărcătură spirituală.

Sfințită în noiembrie 1973, această minunăție cunoscută sub numele de Catedrala din Ghelari are dimensiuni impresionante: 47 metri lungime, 21 metri latime, 47 metri inaltime. Biserica are șapte turle, două în față cu o înălțime de 47 metri, cel mai impunător fiind cel din mijlocul bisericii – cupola.

Construcția este făcută din cărămidă cu zidurile de peste 1 m grosime, stilul de construcție fiind cel de „cruce cerească”.

În septembrie 1939 se pune piatra de temelie a bisericii, an în care se sapă fundația. Corul mixt Muncă și lumină, împreună cu Fanfara Exploatarii Miniere Ghelari, fac un turneu prin țara pentru adunarea de fonduri necesare ridicării bisericii. Pana în 1945 erau ridicate zidurile bisericii până la 3 metri. Materialele ajungeau aici cu mare greutate, șoseaua care leagă Ghelarul de Hunedoara  se construiește abia în 1958. Materialele se aduceau cu trenul pana la baza dealului, apoi cu carul cu boi. Altă metoda era cu trenul prin galeriile de mină, cu un funicular, construit special, până aproape de biserică, apoi cu căruța până la locul constructiei.

Pictarea bisericii a durat șapte ani (1960-1967), pictorul principal fiind Constantin Nitulescu, alaturi de alți cinci pictori. Iconostasul este poleit în aur, la fel ca și icoanele, pentru aceasta operațiune folosindu-se peste 4 kilograme de aur. 

Sculptura, realizata din stejar masiv, a fost realizata integral de artistul Ioan Cristea de la Alba Iulia.

Dată în folosință localnicilor în 1973, bucuria acestora nu durează mult, pentru că în august 1977 din pricina exploatării miniere, terenul de sub biserica se așează, iar clădirea este grav afectată. Lucrarile de consolidare încep abia în 1988, dupa 11 ani, din lipsă de fonduri. Valoare lucrărilor de consolidare au fost de 2,27 milioane lei

„Pentru consolidarea bisericii au fost executate, prin foraj, 150 de găuri adânci de cate 30 de metri fiecare, într-un anumit unghi, în care a fost injectat beton. În acest fel s-a creat o boltă de beton armat, care a consolidat terenul de sub biserică”, a explicat Ioan Trosan, șeful lucrărilor. Scările de la intrarea dar și întreaga biserică sunt pavate cu marmura,

iar icoana de pe cupola de la intrarea în biserică este realizată din mozaic.

În anul 1997 se reactivează și schitul Ghelar având ca stareță pe Monahia Viliga Haritina.

Este în curs de amenajare și Complexul Parohial Ortodox Ghelari

Totul arată foarte bine, multe bănci, spații verzi, făntâni și ce-i mai important, curățenie.

În zonă sunt și alte edificii monahale.

Mai multe fotografii pe FB

Sursa

20 aprilie 2014 - Posted by | Hunedoara | , ,

Un comentariu »

  1. […] despre biserica, nu vreau sa-mi eclipsez nevasta, asa ca va las sa cititi si sa vizualizati postarea ei .  Pozele facute de mine asa  cum imi e obiceiul, le-am ” aruncat ” asa brute, cum au […]

    Pingback de Am fost ieri la Ghelar | SerbIonel | 21 aprilie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: