Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări situată în defileul Jiului, la 32 de km de Târgu-Jiu și la 25 de km de Petroșani și aparține de Mitropolia Olteniei.

Imagine din curtea mănăstirii, acum plină de lume dar și curată, că doar sunt sărbători.

Biserica veche a mănăstirii, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, fiind destul de izolată, ajungându-se aici pe cărări, pa marginea albiei Jiului.

Actuala șosea ce tranzitează trecătoarea din Defileul Jiului a fost construită începând cu anii 1880 de meșteri pietrari aduși din Italia. S-a continuat în perioada interbelică și s-a asfaltat abia după anii `50. În paralel, începând cu perioada interbelică, s-a construit și linia ferată Bumbești-Jiu – Livezeni având 38 de tuneluri. Până în 1880, trecătoarea principală între Oltenia și Ardeal, din zona Gorj șiHunedoara, era Pasul Vulcan, drumul lui Mihai Viteazul, pe acolo pe unde a trecut domnitorul Țării Românești, în anul 1600, când a unit pentru prima dată Principatele Române. Se pornea dinTurcinești, se trecea prin Schela, Arsuri, Pasul Vulcan, la o altitudine de 1621 m, și se cobora înVulcan, Paroșeni, Valea Jiului. (sursă)

O viitoare biserică (nu știu de ce mai era nevoie de încă una, în plus domeniul Manăstirii s-a mărit enorm, chiar dincolo de râul Jiu, ziduri înalte care o împrejmuiesc, porți uriașe pe care nu se intră……)

O parte din chiliile monahale

Vechimea Mănăstiri Lainici se pierde în negura vremii necunoscându-se oficial începuturile sale. În sec XIV-lea Sfântul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis în Țara Românească pentru a susține ortodoxia și pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a așezat într-o peșteră lângă mănăstirea Lainici. Tot Sfântul Nicodim a ctitorit mănăstirea Vodița de lângă Drobeta Turnu Severin și Mănăstirea Tismana, în preajma căreia a sihăstrit până la sfârșitul vieții sale (sursa).

Nu mi-a plăcut că la ieșirea din biserică un călugar întreba pe toată lumea „sunteți salariat, puteți dona 2% pentru ajutorarea bisericii” și-ți întindea un formular. Mi-i s-a părut deplasat acest mod agasant de a strânge fonduri, și pentru ce, pentru a treia biserică. În schimb la poartă foarte mulți nevoiași așteptau ajutorul oamenilor pentru un trai decent în sfântă zi de sărbătoare….

Mai multe fotografii în album pe FB

22 aprilie 2014 - Posted by | Manastirea Lainici | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: