Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Muzeul Tezaurului de la Mănăstirea Tismana

De la ultima vizită la Mănăstirea Tismana am observat o construcție noua. Citisem undeva că în colaborare cu BNR-ul se va deschide muzeul Tezaurului în peștera de langă Mănăstirea Tismana. Se pare că aici este viitorul muzeu.

Pe site-ul BNR am găsit fotografii de la ceremonia depunerii actului de fundație al Muzeului. Proiectul a fost inițiat în 2007 și locul de amplasare aduce în actualitate ceea ce în 1944 s-a numit „Operațiunea „Neptun” sau „Tismana”.

Tezaurul Bancii Naționale a României a fost ascuns la Mănăstirea Tismana spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Din luna iulie 1944, guvernatorul BNR luase măsuri ca să se transporte și să se depoziteze aurul Băncii Naționale la Mănăstirea Tismana, datorită contraofensivei sovietice care ajunsese în Basarabia. Mai întâi a fost ascuns în una din pivnițele din subsol. Considerându-se loc nesigur, s-a amenajat un spațiu în Peștera Mănăstirii. În zilele de 14-16 septembrie 1944 acțiunea se termină în cel mai mare secret iar în grota a doua au fost depozitate 242 de tone de aur ( monezi, lingouri) din tezaurul BNR și alte trei tone de aur din tezaurul Bancii Poloniei. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată în peșteră până în 1947 – informații publicate de BNR

Să sperăm că la următoarea vizită la Mănăstirea Tismana să vizităm muzeul, să cunoaștem o parte din istoria noastră mai puțin cunoscută.

Publicitate

24 aprilie 2014 - Posted by | Manastirea Tismana | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: