Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Gmunden, cunoscută stațiune din regiunea Salzkammergut

Gmunden este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de vara din regiunea Salzkammergut. Situat pe malul de nord al lacului Traunsee, orașul Gmunden se află la 170 km vest de Viena, la altitudinea de 425 m și este cunoscut ca stațiune balneo-climaterică. Peisajul montan și lacului Traunsee aduc un plus de frumusețe și valoare acestui oraș.

După anul 1278 Gmunden devine oraș prosper datorită comerțului cu sare. La începutul secolului al 19-lea comerțul cu sare a scăzut, astfel că municipalitatea din Gmunden a trebuit să găsească o nouă sursă de venit. În 1862 devine oficial stațiune balneară. Încă din timpul monarhiei austro-ungare Gmunden a început să fie o destinație de vacanță renumită. O mulțime de vile arătoase stau dovadă acelor vremuri de istorie ale Gmunden. 

Ca o curiozitate, prima linie de cale ferată din Europa a fost construită între Gmunden-Linz și Budweis (1828-1835).

Gmunden este renumit și pentru ceramica sa fină manufacturată. „Gmundner Keramik”, se remarcă prin model dar mai ales prin culoarea verde-alb.

În Vest problema principala pentru automobiliști este parcarea. Aici nu poți parca oriune de oricum. Din fericire sunt foarte multe parcări amenajate atât pe straduțele lăturalnice unde se găsește automat de parcare, în parcarea mare din zona Castelului Schloss Ort sau pentru centru, o parcare subterană cu 8 niveluri. 

Noi am parcat și la suprafață și în subteran, nu este foarte scump și ai siguranța că mașina nu-ți este ridicată. O dată ieșiți la suprafață studiem harta luată de la centrul de informare, după care pornim în explorarea orașului.

Atenția ne este atrasăde vapoarele cu care turiștii se plimbă pe lac. Este vorba de un vas cu aburi „Gisela”, dar și vapoare moderne precum „Poseidon” sau Karl Eder.

Și cum aici ai și „mare” și munte, iubitorii de ascensiuni pot urca cu telefericul Grunbergseilbahn pentru drumeții alpine. Pe lac se pot practica sporturi, precum: schi, pescuit, caiac/canoe, rafting, iar pe uscat: călărie, golf, blimbat cu bicicleta. Pentru iarnă sunt amenajate câteva pârtii de schi și snowboarding. Dar să revenim cu picioarele pe pământ…..În scuarul Primăriei se găsesc clădiri vechi în perfectă armonie cu cele noi, toate la fel de frumoase și elegante.

Clădirea care adăpostește Primaria este construită în sec XVI în stil Renaștere.

Pe fațadă se poate vedea un șirag de clopote care la o anumita ora, cântă. Clopotele sunt din ceramică fabricată la vestita fabrică din Meissen (Germania) și sunt împodobite cu modelul Gmunden, adică în alb și verde.

Farmecul locului este întregit de lacul Traunsee pe care lebedele se plimbă graţioase.

Alte cladiri semnificative pentru Gmunden: Turnul bisericii construit în 1301

Poarta orașului la traversarea râul Traun și o parte din vechea cetate Gmunden.

Cafeneaua Schubert situată lângă lacul Traunsee.

Castelul Schloss Ort văzut de pe esplanadă

În concluzie orașul Gmunden este asemănător cu multe alte orașe din Austria, curat, viu colorat, cu multe flori, verdeață, turiști dornici de plimbare, suveniruri și relaxare.

Este un oraș perfect pentru a petrece câteva ore minunate de răsfaț în aer curat și mireasmă regală 🙂

9 iunie 2014 - Posted by | Austria | , , ,

Un comentariu »

  1. […] o clipă de odihnă, undeva în zona unui cartier de vile, de unde se vede o parte din esplanadă, Piața Primăriei, Castelului Schloss Ort  și binențeles lacului […]

    Pingback de Esplanada din Gmunden « Ghiocel07 | 18 iunie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: