Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Hallstatt, orășel de poveste

Cănd am plecat în această vacanță ne-am propus să vizităm un orășel pe care-l vedeam în multe fotografii, pliante sau calendare din Austria. Așa că am studiat puțin imaginile pe internet și am ajuns la concluzia că este vorba de Hallstatt.

Hallstatt este o localitate în Austria Superioară, în zona Salzkammergut situat la o altitudine de 508 m deasupra nivelului mării. Este o stațiune turistică montană, pe malul sudic al lacului Hallstättersee, fiind considerată de mulți drept unul dintre cele mai pitorești orășele-port la un lac de munte. În stațiune se pot practica atât sporturile de iarnă cât și cele de vara, precum zborul cu parapanta, ski nautic, surfing sau o simplă plimbare cu barca. Stațiunea este vizitată anual de peste 1 milion de turiști.

Hallstatt este cunoscut pentru producția de sare, din 1595 este transportată pe distanță de 40 km de la Hallstatt la Ebensee printr-o conductă de saramură, aici având loc prelucrarea. Conducta era făcută la timpul respectiv din 13000 de copaci scobiți la mijloc.

Este si explicația pentru care aici găsești foarte multe suveniruri din sare sau cu sare. Este greu de imaginat pentru noi românii că sarea poate să devină o amintire cu care să pleci acasă sau s-o faci cadou celor dragi la întoarcere din vacanță….

Orașul este pur și simplu săpat în stâncă, astfel că spațiile disponibile pentru extinderea orășelului sunt aproape inexistente. Casele sunt înghesuite și dispuse în trepte, iar printre ele se rostogolesc de pe versantul muntos apele ce alimentează lacul Hallstattersee. Apa e de o puritate aparte.

Dacă te uiti mai atent ai impresia că acuși-acuși se rostogolesc la vale, dar nu este deloc așa pentru că Hallstatt are rădacini adânc înfipte în pământul său stâncos, împrăștiind în jurul lui statornicie, frumusețe și istorie.

Centrul are multe hoteluri și pensiuni frumoase, cu un design tipic zonei montane austriece. De fiecare dată când am ajuns aici, turiștii acaparau zona pietonală îngustă dintre clădiri, dar domina curățenia și amabilitatea localnicilor.

Am văzut copaci crescuți și lipiți pe fațada caselor, oferind un aspect cu totul deosebit pentru noi, care-i tăiem să facem loc asfaltului. Totul este verde, multe flori, trandafiri cățărați pe pereți.

Austriecii nu-și taie copacii, indiferent cum și unde cresc. Dimpotriva, îi ocrotesc, la fel ca fiecare petec de verdeață.

Găsesc diverse metode pentru a-i integra perfect în ansamblul arhitectural al zonei.

Casele sunt decorate cu ornamente specifice ce le înfrumusețează și le dau originalitate.

Să nu uită de flori. Este o imagine superbă să le vezi crescute în mici gradinițe, pe lângă case, lipite chiar de zidurile viu colorate.

Majoritatea sunt din lemn avand temelia din piatră. Nici o clădire nu una cu alta.

Deodată din Piața centrală

apare un intrând cu câteva scări care, prin mesaje scrise pe fiecare treaptă invită trecatorul la o călătorie în timp, la Muzeul de Istorie.

Langă se găsește un alt muzeu, cel al ușilor…

Și dacă nu le vizitezi, poate joci un șah în curte…

Dintre clădirile mai semnificative se numără biserica cea veche Maria Himmelfahrt clădită pe un postament rezistent din piatră, probabil zidurile unei foste cetăți din vremuri de demult. Se ajunge aici urcănd pe niște trepte de lemn, dar eu nu m-am încumetat la așă ceva.

Cred că de aici panorama asupra lacului este mirifică. În turnul bisericii se găseste un ceas ce arată ora exactă, fără nicio abatere. Tot aici, între munți și lac, ceva special-un hotel de lux care îmbină trei case istorice într-un fel special. Haus Kainz este clădirea principală iar Haus Seethaler și Haus Stocker sunt cele mai vechi clădiri din Hallstatt (cu vechime de peste 400 de ani).

Ceva mai jos este Capela San Michel, cu un turn lung și subțire, și acesta având cu un ceas functional. Aceasta este biserica care se vede în fiecare fotografie cu orașul Hallstatt.

Dacă ai obosit te poți așeza pe iarbă chiar și în curtea bisericii, nimeni nu te oprește. Dupa cum se vede mai sus, tinerii fac și fotografii interesante în biserică, fără a avea loc vreo nunta….

In curtea bisericii ce poarta Hramul Adormirea Maicii Domnului se gasește cimitirul. Datorita locului foarte mic, din 1720 până în urmă cu 40 de ani cănd biserica catolică a aprobat încinerarea morților, se practica obiceiul deshumării. În jur de 1200-1500 de cranii sunt depuse în ousarul din incinta bisericii.

Considerat a fi cel mai vechi aşezământ din Europa care încă este locuit, Hallstatt face parte din patrimoniul UNESCO şi este o atracţie turistică importantă a Austriei, supranumit și “Perla Austriei”

Și ca o curiozitate,  în aceste locuri s-au filmat câteva scene din filmul “Sunetul Muzicii”. Secvența în care Mary, guvernanta, (Julie Andrews) cânta fericită undeva sus pe munte într-un peisaj idilic și secvența când ea se întoarce acasă împreună cu copiii de la o plimbare cu barca pe lac, s-au filmat aici, în Hallstatt. Acum se plimbă tacticoase lebedele, turiștii cu barcuțele și un vaporaș face cursă între localitățile vecine.

După o așa minunată plimbare ne strecurăm pe străzile înguste

mai aruncăm o privire melancolică spre zona pietonală,

o fotogratie de final

și ne indreptăm pașii spre parcare să recuperăm mașina. În concluzie, un orășel superb, care-ți oferă tot ce-ți dorești pentru ca să te simți bine și să revi cu plăcere și altă dată.

Publicitate

11 iunie 2014 - Posted by | Austria | , , ,

4 comentarii »

 1. in 2 saptamani ajungem in Gosau si Hallstatt. articolul a picat la fix:-)

  Comentariu de mihaela | 25 iunie 2014 | Răspunde

 2. […] Hallstatt […]

  Pingback de Centrul de informare, un loc important pentru turiști « Ghiocel07 | 30 iulie 2014 | Răspunde

 3. […] cum vă spuneam în toată zona Salzkammergut se exploateaza sarea din cele mai vechi timpuri. Și cum austriecii sunt traditionali și se […]

  Pingback de Sare din Bad Ischl și Hallstatt « Ghiocel07 | 12 august 2014 | Răspunde

 4. […] Gmunden, St Gilgen, Wolfgang, calea ferată cu cremalieră spre Schafberg, Bad Ischl, Hallstatt, Mondsee, […]

  Pingback de Din nou în Strobl « Ghiocel07 | 15 octombrie 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: