Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Ausseer Lebkuchen – Muzeul de turtă dulce din Bad Ausseer

Într-o dimineață mai răcoroasă, de fapt în ultima zi de vacanță, am plecat din Altmunster spre Salzburg peste munți și peste vai. Și cum Austria toată este o poveste, nu puteam să întâlnim, din întâmplare, decât tot ceva de poveste.

Un muzeu-magazin de turtă dulce. Nu știam ce este acolo, dar ne-a atras atenția un Donald uriaș din fața locaului.

Eu mai curioasă din fire am făcut câteva fotografii simpaticului rățoi și am intrat în clădire.

Aici am rămas cu gura căscată, la propriu, în dreapta un laborator de cofetărie și în stânga un foarte frumos magazin-muzeu.

Producția de turtă dulce în Ausseer are o lungă tradiție. În istoria orașului se povestește că la sfârșitul secolului al 16-lea în Ausseer se producea prima bucată de turtă dulce, pentru diverse evenimente și festivaluri.

Ingredientele erau puțin diferite de cele folosite astăzi iar formele erau date de mulaje din lemn, metal și porțelan.

Ucenicii și calfele învățau astfel nu numai producția de delicatese din turtă dulce, dar și arta picturii și modelajului. Se folosea ceară și  miere din productie proprie, la fel ca și astăzi.

Gustav Lewandofsky, originar din Viena, în 1892, se stabilește în Aussee prin căsătoria. El s-a perfecționat în producerea de turtă dulce în pelegrinările prin Ungaria, în scurt timp acest produs devenind o specialitate în zonă. În acest moment Gustav Lewandofsky se găndeste să-și extindă desfacerea și la Viena, unde cele mai bune vânzări au fost făcute înainte de Sf. Nicolae și de Crăciun, dar și la alte târguri din împrejurimi. Fiul său Lewandofskys Gustav al II-lea preia afacerea între 1940-1972 dar o și extinde prin producerea sortimentul „Kurhaus”. În această perioadă forma de turtă dulce se schimbă foarte mult, apar cele dreptunghiulare cu glazură de ciocolată ambalate în cutii sau pungi transparente. Modelul existent al secolului al 18-lea se dădea cadou prietenilor și cunoștințelor direct în ceara de turnare. În magazinul de astăzi din Ausseer dar și în muzeu se pot observa aceste mulaje de ceară, alături de alte obiecte și ustensile folosite în vremuri de demult.

În 1972 Lewandofsky Gustav al II-lea predă întreaga afacere actualului proprietar, Hugo Ruben Bauer, continuându-se astfel traditia de peste de 400 de ani, a gustoasei turte dulci de Ausseer.

Mai jos câteva din bunătățile oferite spre vănzare vizitatorilor.

Ca și localizare, Ausseer Lebzelterei este situat lângă zona Salzkammergut, pe drumul federal B 145, la cca 3 minute de centrul localității Bad Aussee.

Tot aici se află și un restaurant cu terasă ce oferă o superbă panoramă asupra munților dar și a văilor din zonă.

Reclama sufletul comertului

….și totuși ei folosesc mașina noastră….

Localizare: Pötschenstr. 149
8990 Bad Aussee

Informatiile sunt traduse de aici.

15 iunie 2014 - Posted by | Austria | , ,

2 comentarii »

  1. Am trecut și eu prin acestă localitate când am vizitat Hallstatt-ul, dar nu am știut de acest muzeu. Data viitoare când voi ajunge prin Hallstatt chiar o sa ma opresc sa-l vizitez şi eu.

    Comentariu de Ovidiu | 5 iulie 2014 | Răspunde

    • Și noi am ajuns întămplător. Toată Austria este plină de surprize.

      Comentariu de ghiocel07 | 5 iulie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: