Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Valea Jiului, o zonă cu încărcătură istorică și culturală extraordinară

„Trebuie să ștergem aroganța și ideile preconcepute că Valea Jiului este locul de unde au pornit mineriade. Această zonă are o încărcătură istorica și culturală extraordinară, iar datoria noastră este să facem cunoscut acest lucru, spune dul Ovidiu Rizopol într-un interviu acordat dnei Ileana Firțulescu pentru Cronica Vaii Jiului.

Muzeul Mineritului este locul ideal pentru a promova aceste valori, așa cum spune dul Imre Szuhanek, președinte PetroAqua Petroșani.

”Avem bogății aici, în Vale, și trebuie puse în valoare. Aici s-au născut și au activat oameni extraordinari, din familii de mineri. Puțini știu că aici a existat o orchestră simfonică, aici a concertat George Enescu, că este locul unde s-au născut marele Ion D. Sîrbu, muzicianul Luvovic Bacs și că a trăit și a împânzit Valea Jiului și județul cu lucrările sale Ladislau Schmidt, despre care scriitorul petrilean spunea că îl consideră „un prieten de destin și de vocație” și afirma că ”Nu mă interesează că nu a studiat în academii, și ulița și mina, și mediul pot fi convertite în studiu. Știe să deseneze ca un virtuoz, are în mână siguranța complexă a talentului”.

Apoi Ludovic Bacs, care este tot petrilean, și-a făcut școala la Petrila și Petroșani, iar când era licean a fost admis ca instrumentist în formația simfonică a Petroșaniului, condusă de profesorul Julius Horáček și mai târziu a fost dirijor și director artistic al Orchestrei Radio București.

Iosif Tellmann, la Lupeni, a fost printre fondatorii primei filiale a UAP, la Petroșani, și a înființat multe cercuri și cluburi artistice, un grafician de excepție, un artist complex. Toți sunt Cetățeni de Onoare. Și mai sunt și alții, care ar trebui să aibă locul lor la Muzeul Mineritului.” – Imre Szuhanek, președinte PetroAqua Petroșani.

Din păcate la momentul actual Muzeul Mineritului nu răspunde cerințelor și aici nu se înțămpla nimic. O clădire mare, destul de central poziționată dar fără activitate, fără promovare și implicare în viața social-culturală din Valea Jiului. S-ar putea lua exemplu de la cel mai mare muzeu al mineritului din lume, cel existent în Germania la Bochum sau chiar de la Muzeul Transilvănean de la Gundelsheim-Germania, condus de Prof. univ. dr. Volker Wollmann, membru de onoare al Asociației PetroAqua Petroșani.

Demersul celor de la PetroAqua Petroșani, de a folosi Muzeul Mineritului în promovarea valorilor spirituale ale Vaii Jiului este sprijinit de Primarul Petroșaniului care se bucură de implicarea societății civile în păstrarea a ceea ce a fost odată istorie, artă, cultură, dezvoltare, declin, viață….

PS. Trebuie să menționez și alte doua personalități, contemporane cu noi. Valeriu Butulescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a publicat treizeci de volume de eseuri, poezie, teatru, traduceri. O largă popularitate o au aforismele sale, fiind traduse și publicate în cincizeci de limbi și apreciate de mari personalități și președinți de state. A scris și a publicat unsprezece piese de teatru, dintre care opt i-au fost puse în scenă.

Dumitru Velea, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a publicat cca 37 de cărti, de poezie, dramaturgie, critică și eseuri literare de estetică și filozofie, studii monografice asupra lui Ladislau Schmidt și a Teatrului Dramatic „ID Sirbu” din Petrosani, peste 120 de texte despre scriitori și artisti plastici, oameni de cultură, actori, regizori și scenografi din Valea Jiului.

Fotografiile mi-au fost puse la dispoziție de dna Ileana Firțulescu careia-i mulțumesc.

24 iunie 2014 - Posted by | Valea Jiului | , , ,

2 comentarii »

  1. Cui îi aparţine această aroganţă?
    Noi, ceilalţi, ce vină avem?

    Comentariu de Zorin Diaconescu | 24 iunie 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu