Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Judenplatz – Piața evreiescă din Viena

În plimbarea prin Viena am dat de o piață pe care nu o văzusem pănă acum. De fiecare dată găsim lucruri noi și interesante de vizitat.

De data aceasta este vorba de Judenplatz – Piața evreiescă. 

Acest pătrat sumbru din centrul Vienei a fost centrul comunității evreiești în Evul Mediu și spune povestea tristă trăită de evreii austrieci în timpul celui de al doilea război mondial.

Judenplatz este o combinație interesantă de clădiri frumoase și vechi, mai multe restaurante și terase în aer liber, la care se adaugă doua monumente: Memorialul Holocaustului și monumentul poetului german Gotthold Ephraim Lessing.

Memorialul Holocaustului este construit în memoria celor peste 65000 de evrei din Austria uciși de naziști. Acesta este în formă de pătrat și simbolizează un ghetou evreiesc dîn timpurile medievale. 

O parte a pieței este ocupată de Böhmische Hofkanzlei (Cancelaria Curtea Boemia), o clădire în stil baroc splendidă proiectată de Johann Bernhard Fischer von Erlach. Între 1946-2012 aici era sediul Curții Constituționale.

Tot în piața se află monumentul poetului german Gotthold Ephraim Lessing, o lucrare finalizată în 1935, dar îndepartată și topită de naziști în 1939. În 1968 a fost inaugurat un al doilea monument din bronz si care a fost mutat în 1981 în Piața evreiască din Viena. Este recunoscut faptul ca  Gotthold Ephraim Lessing a avut o influență deosebită asupra schimbării climatului intelectual austriac.

Pe altă latură găsim Hotelul Park Hyatt,  cunoscut ca fiind unul din cele mai elegante din Viena

dar și alte clădiri impunătoare cu diferite destinații

Pe peretele uneia am întâlnit următoarea placă

„În acest loc se află casa cu nr 244 în care Motzart a locuit în anul 1783”

Sursă de informare

30 iunie 2014 - Posted by | Austria | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu