Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Curtea de Argeş

În drum spre București, aflând că Dealul Negru a suferit de pe urma furtunilor, am luat-o prin Curtea de Argeș, tot nu fusesem de mult pe acolo. Astfel am ajuns și la  Mănăstirea Curtea de Argeş.

Ansamblul cuprinde biserica episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente arhitectonice medievale din Ţara Românească, ctitorită de către Neagoe Basarab între anii 1515-1517. Fiind sfinţită la data de 15 august 1517, Mănăstirea Curtea de Argeş are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Mănăstirea este construită în stil bizantin, cu multe motive orientale şi armeneşti. Pictura este realizată de zugravul Dobromir, fiind terminată în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi (1522-1529), ginerele lui Neagoe Basarab. Atât interiorul cât și exteriorul sunt foarte frumoase, după mine Mănăstirea Curtea de Argeş este una din cele mai frumoase din țară. Sculpturile şi ornamentele de pe pereţi şi turnuri sunt acoperite cu aur şi lapis lazuli (amestec de minerale de culoare albastră) dar şi cu multe alte culori. În vârful cupolei e zugrăvit Domnul nostru Isus Christos, coroana fiind din aur curat. Din păcate, fotografiatul în interior este interzis. 

Aici au fost înmormântaţi Neagoe Basarab, Doamna Despina, Radu de la Afumaţi şi soţia sa, Ruxandra. Începând din 1914, tot aici şi-au găsit odihna veşnică membri ai familiei regale: Carol I, Elisabeta, Ferdinand I, Maria şi Carol al II-lea.

La Mănăstirea Dealul a funcţionat prima tiparniţă din Ţara Românească

În apropierea Mănăstirii se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al Mănăstirii Curtea de Argeşes, eroul câtorva balade populare. Una din balade spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot cea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea.

Tot legenda dă o explicație și pentru fântâna meșterului Manole: „când domnitorul a văzut minunata construcție i-a întrebat pe cei „zece meșteri mari, calfe și zidari” dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta.

Aceștia au răspuns afirmativ, atunci domnitorul, pentru a împiedica iposibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel meșterii au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor – fântâna meșterului Manole”.

Curtea Mănăstirii arată superb, este o oază de liniste și reculegere.

Dacă treceți prin zonă, chiar dacă drumul nu este foarte bun, merită să vă opriți câteva minute, să vizitați Mănăstirea, să ascultați explicațiile ghidului, să vă rugați, să aprindeți o lumănare și poate să cumpărați ceva drept amintire. Este o construcție unică pe care nu aveți cum s-o uitați. 

13 august 2014 - Posted by | Romania, Uncategorized | , ,

5 comentarii »

 1. AM FOST CU MULTI ANI IN URMA DA ESTE FOARTE FRUMOS ACOLO MULTUMIRI PTR POSTARE

  Comentariu de anybyredy | 13 august 2014 | Răspunde

 2. […] a Munteniei cu Transilvania. Începe în comuna Bascov, Județul Argeș în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei […]

  Pingback de Cu capul în nori pe Transfăgărășan « Ghiocel07 | 1 septembrie 2014 | Răspunde

 3. […] După ce ne-am încărcat plămânii cu aer curat ne continuăm drumul până la Curtea de Argeș, unde nu de mult am vizitat frumoasa Mănăstire. […]

  Pingback de Barajul Vidraru cu a lui istorie « Ghiocel07 | 4 septembrie 2014 | Răspunde

 4. […] printre multe alte machete ale unor cladiri reprezentative din lume, se află și Manăstirea Curtea de Argeș, singura de altfel din […]

  Pingback de Un loc doua fotografii « Ghiocel07 | 5 septembrie 2014 | Răspunde

 5. […] printre multe alte machete ale unor clădiri reprezentative din lume, se află și Manăstirea Curtea de Argeș, singura de altfel din […]

  Pingback de Mănăstirea Curtea de Argeș « Ghiocel07 | 17 iulie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: