Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Balaurul Bondoc și Zalmoxes robustus din Geoparcul Hațeg

După ce am văzut marele dinozaur (Magyarosaurus dacus) așezat în Geoparcul Dinozaurilor din Comuna General Berthelot, astăzi am revenit la Expoziţia permanentă „Balauri, dragoni, dinozauri”, deschisă în Centrul de vizitare, la sediul Geoparcului Dinozaurilor din orașul Hațeg.

Aici suntem întâmpinați de o doamnă foarte amabilă și deschisă discuțiilor (reprezentant al Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, dna Adina, cred). Ne-a prezentat prima încăpere, cu câteva postere și exponate referitoare la Dinozauri, Retezat, Natură, Peisaje, Sol….

De aici trecem în a doua sală, cu reproduceri de articole din presa româneasca, presa hunedoreană și presa mondială, toate în legătură cu Balaurul Bondoc.

Balaurul Bondoc a fost descoperit în anul 2009 de paleontologul clujean Mátyás Vremir, descoperire bine primită la nivel mondial. O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început cercetările și au ajuns la concluzia că acesta este un animal prădător cu o lungime de cca 1,8 metri şi cu caracteristici deosebite. Fiind de talie mică, a fost numit Balaurul Bondoc.

Balaurul Bondoc este o specie unică de dinozaur carnivor descoperită până în prezent doar pe teritoriul care forma acum aproximativ 70 de milioane de ani, Insula Haţegului.

Macheta în mărime naturală a dinozaurului a fost realizată în detaliu de către celebrul paleoartist canadian Brian Cooley, în colaborare cu soţia sa, Mary Ann Wilson. Cu multă pasiune, răbdare și îndemânare, aceștia au lipit fiecare pană pe mulajul balaurului.

Ne-am imaginat balaurul de culoare închisă şi ascunzându-se în umbră, atacând victimele atunci când se apropiau. Deoarece unele păsări, în special masculii, au de multe ori un colorit dinamic pentru a-şi atrage perechea, reconstrucţia noastră are unele nuanţe de roşu, inclusiv o creastă în culori vii”, a explicat viziunea sa Brian Cooley, la vernisajul expoziţiei „Balauri, dragoni, dinozauri”.

Tot aici găsim o „carte” din lemn cu întrebări și răspunsuri legate de acest balaur

În a treia sală tronează macheta balaurului, într-un mediu cât mai natural, pe un fundal cu o pictură realistă.

Câteva elemente care ne-au atras atenția. Ghiarele, pentru mers erau folosite doar două, celelalte fiind utilizate pentru răpirea prăzii

care urma să fie devorată cu dantura tăioasă.

Balaurului Bondoc i s-a alăturat zilele trecute un nou dinozaur. Este a treia machetă de dinozaur pitic creată în Canada de paleoartistul Brian Cooley pentru Geoparcul Hațeg.

Acesta se numește Zalmoxes robustus (şopârla robustă a lui Zalmoxes”) și se alătură colecției de machete în mărime naturală, și anume Balaurul Bondoc și Magyarosaurus dacus (de la Centrul pentru Ştiinţe şi Arte din comuna General Berthelot).

Cele doua exponate sunt în aceeași cameră, Balaurul bondoc gata de atac asupra liniștitului Zalmoxes. Acum ambii sunt pașnici și foarte bine realizați în detaliu.

 

Dinozaurul pitic era o specie de ierbivor de talie mică (lungime de cca. 3 m, greutate cca 300 -350 de kg) şi care se presupune că trăia în apropierea cursurilor de apă.

Am citit în una din broșurile luate din Centrul de informare Râu de Mori, că fosilele de Zalmoxes robuste sunt între primele fosile de dinozaur descoperite de către baronul Franz Nopcsa în Bazinul Haţeg, descrise și prezentate grafic în monografia sa din anul 1902.

 IMG_0956 IMG_0955

Dacă doriți să vedeți aceste capodopere, să vă transpuneți în anii în care trăiam pe o insulă vă invit să vizitati Geoparcul Hațeg: Str. Libertății, nr. 9A, Hațeg, jud. Hunedoara, Telefon 0254777853 – în spatele Primăriei Hațeg (momentan se lucrează la modernizarea șoselei)

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, şi oraşul Haţeg.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este singurul din România, membru al Reţelei Europene şi al Reţelei Globale a Geoparcurilor (sursă)

24 august 2014 - Posted by | Romania | , ,

4 comentarii »

 1. Multumesc de informatii, esti tare activa. Sigur imi voi duce nepoteii cu prima ocazie. Te pup

  Comentariu de Silvia | 24 august 2014 | Răspunde

  • @ Silvia-mulțumesc de vizită. Ce să fac, dacă nu am nepoți, mă plimb să descopăr frumusețile judetului.

   Comentariu de ghiocel07 | 24 august 2014 | Răspunde

 2. […] de l-am vizitat pe Balaurul Bondoc soțul meu îmi face surpriza și mă duce la Simeria, aflase că au înflorit nuferii în Parcul […]

  Pingback de Nuferii din Parcul Dendrologic Simeria « Ghiocel07 | 28 august 2014 | Răspunde

 3. […] Dinozaurilor – Geoparc Internațional UNESCO, acesta are 6 puncte de vizitare: Sediul din Hațeg, Casa Dino Pitici, Casa Vulcanilor, Casa Tradițiilor, Centrul de Știință și Artă și Casa […]

  Pingback de Prin Țara Hațegului-Geoparcul Dinozaurilor – Casa Vulcanilor « Ghiocel07 | 11 noiembrie 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: