Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Simeria, important nod de cale ferată

Orașul Simeria are pentru mine o semnificație deosebită. Pe vremuri important nod de cale ferată, oriunde mergeai aici schimbai „macazul”. Astăzi Simeria (oraș situat în partea de vest a României, în lunca Mureșului, la confluența acestuia cu Streiul) este precum multe orașe distruse dupa ’89.

Orașului Simeria este atestat documentar din anii 1449-1555, sub denumirea de Piskitelep, după numele unor proprietari de viță nobilă, care au trăit în această perioadă. În perioada 1862-1869, pe Valea Mureșului s-a construit prima cale ferată din Transilvania: Arad-Alba-Iulia, cu ramificațiile Simeria-Petroșani și Simeria-Hunedoara. Amplasarea aici a atelierului pentru reparat locomotive și vagoane, și a unei gări de călători a dat naștere Coloniei Simeria, unde locuiau muncitori români, germani, maghiari, slovaci, polonezi, italieni și sârbo-croați. În jurul coloniei ia naștere  localitatea Simeria unde incep să se construiască insituții importante pentru o astfel de așezare: locuințe pentru muncitori, poșta, spitalul feroviar,  școala elementară, grădinița, biserici, apar filiale ale băncilor, băile comunale, primăria. După al Doilea Război Mondial, în Simeria se refac atelierele de reparat locomotive și vagoane, se dezvoltă industria de prelucrare a marmurei, cea de pregătire a fierului vechi pentru oțelăriile Hunedoarei, se înființează o fabrică de industrializare a laptelui se dezvoltă agricultura, pomicultura, creșterea animalelor. În anul 1952 Simeria a fost declarată oraș, înglobând și localitățile limitrofe.

Economia orașului Simeria a depins de puternica dezvoltare a transportului feroviar în zonă. Reparațiile de vagoane, întreținerea utilajelor pentru calea ferată sau alte activitați legate de aceasta, au constituit punctul forte al economiei orașului (sursă).

Astăzi cum transportul pe cafea ferata este pe butuci, tot așa și industriile conexe. De cealaltă forță industrială, Marmosim Simeria – intreprinderea ce exploata și prelucra marmură mai merită să discutăm? Și acum câteva fotografii ale zilelor noastre.

Oficiul Poștal Simeria

Primăria Orașului Simeria

O casă …..de vânzare

Școala Generală Sigismund Toduță

Gradinița „Căsuța Piticilor”

Parcul Dendrologic Simeria

Carrefour market Simeria

Ceva ce se construiește lângă Carrefour market

În general Simeria este un oraș frumușel, curat, cu multă verdeață, cu cladiri reabilitate, parcuri și construcții noi.

Publicitate

29 august 2014 - Posted by | Romania | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: