Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Barajul Vidraru cu a lui istorie

Așa cum spuneam în postul anterior, am ajuns și la Barajul Vidraru, după ce am coborât Transfăgărășanul. Și noi ca și mulți alți turiști am poposit aici câteva minute, în care am imortalizat realizările înaintașilor noștri.

Barajul Vidraru a fost dat în folosință în anul 1966, dată la care se situa în primele 5 baraje în arc din Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Construcția barajului a durat 5 ani și jumătate.

Barajul permite funcționarea centralei subterane de la Corbeni și a unui lanț de 20 de hidrocentrale pe Argeș (sursa). Turiștii mulți opriți aici admiră și fotografiază statuia lui Prometeu situată pe muntele Pleașa. Statuia a fost ridicată în 1965 și-l înfăţişează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricității.

Și ca panorama să fie și mai frumoasă, urcatul multelor scări devine plăcere.

Dar cum urcatul scărilor nu este pentru noi, ne mulțumim cu imagini de la sol.

Din păcate coada lacului este plină de lemne, peturi, hârtii și alte deșuri aduse de apă .

Ne îndreptăm spre mașină, ne uităm la cele câteva tonete amplasate aici dar nu ne tentează nimic din cele expuse și prăfuite.

Străbatem cele câteva tuneluri și după cca 8 km ajungem

într-o zonă din care putem fotografia Cetatea Poienari. Cetatea este situată pe cursul superior al râului Argeș la o distanță de 27 km de Curtea de Argeș.

O pensiune destul de arătoasă așezată la margine de drum așteaptă turiștii ajunși în zonă.

O ultimă privire spre  Cetatea Poenari aflată pe platoul din vârful muntelui. Aici se ajunge urcând 1.480 trepte de beton, ce șerpuiesc printr–o pădure deasă de fag. Se spune că priveliștea spre orașul Curtea de Argeș și spre Barajul Vidraru, este unică.

După ce ne-am încărcat plămânii cu aer curat ne continuăm drumul până la Curtea de Argeș, unde nu de mult am vizitat frumoasa Mănăstire.

P.S. Lacul de acumulare Vidraru, are o suprafață de 870 hectare, o lungime de 10,3 kilometri, o lățime maxima de 2,2 kilometri (in zona Valea Lupului – Calugarita) și o adâncime maximă de 155 metri. Barajul adăpostește 465 milioane metri cubi de apă. Centrala electrică se află amplasată în subteran, în masivul Cetățuia, la 104 m adâncime și poate asigura anual o producție de energie de 400 GWh.

Publicitate

4 septembrie 2014 - Posted by | Transfagarasan | , ,

2 comentarii »

  1. Foarte frumos și spectaculos acest baraj! Și eu am trecut recent pe acolo! 🙂

    Comentariu de Gigi | 4 septembrie 2014 | Răspunde

    • Se pare că mergem unul după celălalt…..Avem locuri frumoase, puțin promovate. Păcat că nu pot spune și despre drumuri acelasi lucru.

      Comentariu de ghiocel07 | 4 septembrie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: